ATP: Pregled leta 2009!

13.12.2009

Teniška sezona 2009 je končana, nedvomno pa je prvo ime leta Roger Federer. Švicarski zvezdnik je v tem letu kompletiral karierni grand slam, s svojo prvo zmago na peščenem grand slamu Roland Garros, strl srce Andyu Roddicku v epskem finalu Wimbledona in prišel do 15. zmage na turnirjih največje četverice, kar ni uspelo še nikomur. 28-letni Baselčan je poleg tega igral še v finalu OP Avstralije in OP ZDA, srečno leto pa je zaokrožil tudi izven teniških igrišč, saj se je aprila poročil z dolgoletno partnerico Mirko Vavrinec, postala pa sta tudi ponosna starša dvojčic, Myle Rose in Charlene Rive.

Roger Federer je s šesto wimbledonsko zmago prišel do 15. turnirja za grand slam

Prvi del sezone je nedvomno pripadel največjemu rivalu Švicarja Rafaelu Nadalu, ki je pobiral lovorike kot za stavo. Na OP Avstralije v Melbournu je prišel do 6. zmage na turnirjih za grand slam po epskem finalu, kjer je v petih nizih premagal prav Federerja. Že pred tem je Nadal igral v enem najboljših dvobojev sezone, ko je po več kot 5 urah igre v polfinalu ugnal rojaka Fernanda Verdasca, ki je pred tem že domov poslal Andya Murraya in Joja-Wilfrieda Tsongo. Verdasco je svojo najboljšo sezono kronal z nastopom na zaključnem turnirju najboljše osmerice sezone, ki se je letos igral v londonski O2 Areni.

Rafa je v Melbournu Federerja spravil 'v obup'

Nadalovi uspehi na trdi podlagi so se nadaljevali v Indian Wellsu, turnirju serije 1000 ali masters, kjer je v vetrovnem finalu pospravil z Britancem Andyem Murrayem in mu prepustil vsega 3 igre. Rafa je v 'puščavskem' Indian Wellsu ponovil uspeh iz leta 2007. No, Murray je zacelil rano že na naslednjem mastersu v Miamiju, kjer je v finalu ugnal najboljšega srbskega teniškega igralca Novaka Djokovića in postal prvi Britanec, ki je domov odnesel pokal s tega prestižnega turnirja. To je bila ena od šestih lovorik Škota v letošnji sezoni.

Kralj peščenih igrišč se je letos ustavil v 4. krogu Roland Garrosa, nato pa zaradi poškodbe kolen izpustil tudi Wimbledon

Igralci so se nato preselili na peščeno podlago, kjer nismo videli veliko presenečenj, saj je Nadal nadaljeval s svojo dominanco in dokazal, da je največji peščeni kralj v zgodovini belega športa. Visoko v zrak je dvignil pokal v Monte Carlu, Barceloni in Rimu, popolnost pa mu je pred domačimi gledalci na turnirju Mutua Madrilena Madrid Open preprečil Roger Federer, ki je z naslovom prišel do prvega triumfa v sezoni. Malorčan je pred finalom igral epski polfinale z Novakom Djokovićem.

Roger Federer je letos prišel do kariernega grand slama. Pokal (RG), ki ga je tako dolgo čakal, je le prišel v njegove roke

Slavje v Madridu je bilo začetek neverjetne serije zmag Rogerja Federerja, ki jih je nanizal kar 21 zapored. Po šokantnem porazu Nadala v 4. krogu Roland Garrosa je bila pot do kariernega grand slama odprta. Federer je visel v dvoboju proti Nemcu Tommyu Haasu, kjer je že zaostajal z 0-2 v nizih, nato pa se je odprlo in v finalu je prišel do tako željenega pokala mušketirjev, preko krvnika Nadala, Robina Soderlinga. Čez en mesec je še šestič zmagal na Wimbledonu, ko je v finalu prišel do prvega in odločilnega brejka šele v zadnji igri petega niza, ki se je končal s 16-14. Američan je še tretjič 'pogrnil' v finalu, pred tem pa je Britance zavil v črnino, ko je ustavil pohod Andya Murraya in 73 letno čakanje otočanov na grand slam zmagovalca se je tako nadaljevalo. Zaradi poškodbe kolen (tendinitis) je moral nastop na sveti wimbledonski travi odpovedati branilec naslova Rafael Nadal.

Federerjev niz zmag se je končal v Montrealu na Rogers Cupu, ko ga je v četrtfinalu ustavil Jo-Wilfried Tsonga, zmago pa je tam odnesel Andy Murray, ki je v velikem finalu premagal Juana Martina del Potra.

Delpo je v finalu OP ZDA premagal Federerja in postal novi zmagovalec turnirjev največje četverice

20-letni Argentinec je kljub porazu prikazal odlično formo, že naslednji teden pa je v finalu turnirja Legg Mason Tennis Classic ugnal Roddicka in naelektril ozračje pred začetkom zadnjega grand slama sezone na igriščih Flushing Meadowsa. 'Stolp iz Tandila' je na OP ZDA v polfinalu pospravil z Rafaelom Nadalom, v finalu pa presenetil še Federerja in postal najvišji zmagovalec turnirjev za grand slam v zgodovini.

Medtem, ko je v Argentini vladala evforija, se je na teniških igriščih začela odvijati borba za zadnja prosta mesta, ki so peljala na zaključni turnir ATP World Tour Finals. Nikolaj Davidenko je z zmagami na turnirju v Kuala Lumpurju in mastersu v Šanghaju napravil odločilen korak in dokazal, da prihaja v pravo formo prav ob koncu leta. 28-letni Rus, ki je imel na začetku sezone obilo težav s poškodbami, je v pariški dvorani Bercy 'zamočil', enostavno fenomenalen pa je bil v tistih tednih Novak Djoković. Srb je že pred Parizom v slabo voljo spravil Federerja, ko mu je ukradel zmago v domačem Baslu, vajo pa je ponovil v Parizu, kjer je preprečil slavje domačinu Monfils Gaelu.

Nikolaj Davidenko je na poti do končnega zmagoslavja v Londonu ugnal vse zmagovalce letošnjih turnirjev za grand slam

London je poskrbel za najbolj obiskan teniški dvoranski turnir v zgodovini, na igrišču pa je za presenečenje poskrbel Nikolaj Davidenko. Rus je z neverjetno predstavo na poti do prvega naslova na zaključnih turnirjih premagal vse tri letošnje zmagovalce za grand slam in zaluženo postal zadnji zmagovalec letošnje sezone. V pokalu Davis je španska reprezentanca v finalu premagala Čehe.

Najboljša sezona tudi za slovenski tenis

Slovenski teniški igralci so v letu 2009 postavili nove mejnike. Že na začetku sezone so kar trije igrali v kvalifikacijah OP Avstralije, 23-letnemu Žirovničanu Gregi Žemlji pa je v tretjem, odločilnem krogu prvi slovenski nastop na turnirjih za grand slam preprečil Izraelec Dudi Sela, ki je pred tem ubranil kat 5 zaključnih točk.

Blaž Kavčič je letos osvojil dva turnirja serije CH, na teniški lestvici ATP pa se je najvšje zavihtel na 118. mesto

Februarja je Žemlja igral v finalu challenger turnirja v Burnieju, v sredini sezone pa je eksplodiral Blaž Kavčič. 22-letni Ljubljančan je igral v petih finalih turnirjev serije challenger, kot prvi Slovenec pa je prišel do dveh lovorik. Prvo je zmagal v italijanski Alessandriji, nato pa je pokoril tekmece še v romunski Constanti. Odlične igre so ga kasneje izstrelile na 118. mesto teniške lestvice ATP, kar je slovenski rekord.

Nov vpis v teniško zgodovino smo doživeli na Wimbledonu, ko sta se preko kvalifikacij v 1. krog glavnega dela prebila Luka Gregorc in Grega Žemlja, Blaž Kavčič pa je obstal na zadnji stopnički. Na OP ZDA je Kavčič še enkrat obstal v 3. krogu kvalifikacij, 14 dni kasneje pa je slovenska teniška reprezentanca v Davisovem pokalu za las zgrešila napredovanje v 1. evroafriško skupino, ko je v Latviji izgubila s 3-2.

Luka Gregorc in Grega Žemlja sta kot prva Slovenca zaigrala na teniškem turnirju serije grand slam (Wimbledon)

Tudi jesen je prinesla kar nekaj uspehov. Na odlično organiziranem ljubljanskem turnirju serije challnger je zablestel Janez Semrajc, ki je kot povabljenec prišel vse do polfinala, Grega Žemlja pa je mlel nasprotnike vse do finala, ko mu je slavje preprečil Italijan Paolo Lorenzi.

Grega in Blaž sta se nato odpravila na turnejo po Severni in Južni Ameriki. Žemlja je igral v enem četrfinalu, dveh polfinalih, v Cancunu, kjer je branil naslov, pa mu je zmago preprečil znani Čilenec in nekdanji olimpijski zmagovalec Nicolas Massu, Kavčič pa je prišel do dveh četrtfinalov in enega polfinala.

Ne smemo pozabiti tudi na odličnega Aljaža Bedeneta, ki je na turnirjih serije futures kot prvi Slovenec prišel do petih lovorik v enem letu, na lestvici ATP pa je pridobil več kot 1,350 mest, Janez Semrajc pa je poleg omenjene uvrstitve kariere na ljubljanskem challengerju, na futuresih dvakrat pokoril vse nasprotnike.

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com, tenisportal.si

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete