Teniška pravljica Rogerja Federerja traja in traja...; Melbourne 'padel' še četrtič

31.01.2010

MELBOURNE, AVSTRALIJA - Zgodba 'Teniška pravljica Rogerja Federerja' niti slučajno še ni napisana do konca. Švicarski teniški maestro je namreč v velikem nedeljskem finalu odprtega prvenstva Avstralije ponovno pokazal svojo moč in z gladko zmago proti Britancu Andyu Murrayu prišel do povečanja rekorda naslovov na turnirjih za grand slam - sedaj je pri številki 16!

Presežniki in presežniki, bi lahko dejali za izjemnega 28-letnega Baselčana, ki je četrtič ujel trofejo v Avstraliji po zmagi na Britancem Andyem Murrayem z rezultatom 6-3, 6-4, 7-6(11). Poleg te ima še šest naslovov z Wimbledona, pet iz OP ZDA in enega iz Roland Garrosa, ko je lani v finalu ugnal Soderlinga ter kompletiral svojo zbirko s t.i. kariernim grand slamom (zmaga z vseh štirih turnirjev za grand slam).

 

Komentarji med dvobojem

Za Federerja je bil to 22. finale GS turnirjev, 8 zaporedni in era se nikakor ne končuje. Mogoče je zaradi poškodbe Nadala v nevarnosti rivalstvo med Švicarjem in Špancem, toda dominacija Rogerja Federerja se nadaljuje, še posebej na turnirjih za grand slam, kjer se igra na tri dobljene nize. V današnjem finalu na Rod Laver Areni je Federer prikazal vrhunsko predstavo, igro za v teniške učbenike. Z odličnim serviranjem, neverjetnimi udarci, mešano in pametno igro, Britancu ni dovolil upanja na zmago in ga še drugič ugnal v finalu turnirja za 'veliki' slam po OP ZDA leta 2008. 

Na otoku je bilo vse pripravljeno za slavje, kajti na zmagovalca in novega teniškega junaka čakajo nič manj kot 74 let, vse od Freda Perrya in leta 1936, a agonija se bo nadaljevala vsaj do Roland Garrosa, bolj verjetno najmanj do Wimbledona, ko bodo na domačem igrišču spet dihali za Škota.

Roger Federer bo ostal številka 1 teniške lestvice ATP, Andy Murray pa se bo dvignil na 3. mesto. Jutri bo na 2. mesto prvič v karieri prišel Novak Djoković, Rafael Nadal pa bo padel na četrto

Federer je v prvem nizu prišel do dveh brejkov, Murray le do enega in po 43 minutah je bil rezultat 6-3. Švicar je v tem delu napravil malo več napak, toda več 'winnerjev', ključni pa je bil servis, ki je pri Baselčanu deloval odlično.

Trend se je nadaljeval tudi v drugem nizu (6-4), v katerem Škot ni imel niti ene priložnosti za brejk. No, v tretjem pa je Murray z brejkom le prišel do prednosti in povedel je celo 5-2, a ga je Švicar hitro spustil na trdna tla. V igri, ko je Murray serviral za prvi osvojeni niz v finalih turnirjev za grand slam, je Federer pokazal zakaj ga imajo za najboljšega igralca vseh časov tenisa in pršel do ribrejka, sldil pa je vznemirljiv tajbrejk.

Drama podaljšane igre je postregla z atraktivnim tenisom, Škot pa je zapravil pet žog za niz medtem, ko je Federer izkoristil tretjo zaključno za konec dvoboja, prišel do 16. zmage na turnirjih za grand slam in zmanjšal zaostanek v medsebojnih dvobojih na 5-6.

Kralju iz Basla je za zmago pripadel ček v višini 1,845,800 USD, na lestvici ATP pa je še povečal prednost pred zasledovalci, ki mu bo sedaj prišla zelo prav, da postane najboljši tudi po držanju tednov številke 1.

Murray: Jokam kot Roger, če bi še tako igral...

Roger je Andyu vzel še drugi finale, preprečil pa mu je tudi, da bi v finalu prišel vsaj do niza. Na svečanem zaključku se je Škot obrnil proti Federerju in dejal: ''To kar delaš iz leta v leto je neverjetno''.

Čeprav Britanci delujejo kot 'hladni' ljudje, je Murray vseeno prišel do solz, a nekaj moči je še našel, da se pošali:'' Jokam, kot je Roger lansko leto'', je spomnil na poraz Federerja proti Nadalu leta 2009, kjer so Švicarjeve solze šokirale svet. ''Če bi lahko še tako igral kot on...'', je še dodal Murray in se opravičil, da nima več energije za nadaljevanje govora.

Federer mu je malo kasneje odvrnil: ''Preveč si dober igraelc, da bi ostal brez naslova za grand slam'', ter se obrnil do gledalcev: ''Sem v sedmih nebesih. To je prva lovorika z grand slamov od kar sem postal oče in zato bo imela posebno mesto'', je ob prepoznavnem nasmešku povedal 'Kralj Roger Federer XVI', kot so naslovili novico na spletnem multimedijskem portalu MMC.

Andy se je boril in boril, prikazal odlično igro, a preko fenomenalnega Federerja ni zmogel

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Australian Open 2010
Melbourne, AVS
18-31 Januar, 2010
Podlaga: Trda
Tip: WTA in ATP




Finale:

(1) Roger Federer (SUI) d. (5) Andy Murray (GBR) 63 64 76

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete