IZJEMNO: Peščeni kralj je le eden - RAFAEL NADAL, ki je pometel tudi s Soderlingom ter prišel do 5. naslova na Roland Garrosu!

06.06.2010

ROLAND GARROS - Peščeni kralj je le eden - to je Rafael Nadal, enostavno vladar rdečega peska, kjer mu enostavno nihče nič ne more. Dokaz za to je letošnja sezona, ki jo je kronal s 5. naslovom na drugem Grand Slamu sezone v Parizu in s tem postal drugi igralec vseh časov za Bjornom Borgom (6) po številu osvojenih lovorik na Roland Garrosu, poleg tega pa si je od jutri naprej zagotovil status 1. igralca sveta in na prestolu zamenjal Švicarja Rogerja Federerja.

Peščeni kralj je v nedeljskem finalu gladko s 6-4, 6-2, 6-4 in z izjemno igro premagal Šveda Robina Soderlinga in visoko v zrak dvignil ter nato šele pri samostojnem fotografiranju 'ogrizel' pokal mušketirjev, s tem pa se je na najboljši možen način maščeval 'kolegu' za lanskoletni poraz v 4. krogu OP Francije, ki je obenem tudi edini, ki ga je sploh doživel pred pariškim občinstvom (38-1). Rafa na poti do naslova ni izgubil niti niza, kar pove vse o njegovi dominaciji na letošnjem Roland Garrosu.

Ostali komentarji na dvoboj

 

 Rafael Nadal je zopet postal 1. igralec sveta, saj je s 5. naslovom v Parizu z vrha zrnil Rogerja Federerja

En odvzem servisa je odločil prvi niz, ki je trajal 55 minut, dobil pa ga je Nadal, ki mu je to uspelo v 5. igri. Pred tem je reševal svojo servis igro prav Španec, ki bi lahko povedel v nizih že v 9. igri, a je Šved rešil 0:40 na svoj začetni udarec. Pokopale so ga nevsiljene napake (20-8) in slab odstotek zadetega prvega servisa, da bi lahko pomislil na kaj več, saj je Rafa dominiral z zadnje črte in pri dolgih izmenjavah.

Skandinavec je tudi v drugem nizu (39 minut) nadaljeval z zamujenimi priložnostmi za brejk. Kar 4 je zapravil že v 2. igri in zapravljene ključne točke so se mu spet maščevale že v naslednji igri na svoj servis, ko je odlični Nadal prišel do brejka brez izgubljene točke. Soderling je vedno bolj silil v težave, še posebej zato, ker mu ni stekel servis, kot bi si sam želel. Ko je Rafa z drugim brejkom v nizu povedel 5-2 bi se moral zgoditi pravi čudež, da bi Šved prišel nazaj v igro in morebiti ogrozil ali pa podaljšal veliki finale. No, čudeža seveda ni bilo.

Statistika dvoboja Rafael Nadal (ŠPA) - Robin Soderling (ŠVE), Roland Garros, Finale

 

Agonija Šveda se je nadaljevala že v 1. igri tretjega niza, ko je zopet izgubil servis. To enostavno ni bil dan za Šveda, ki je do tega trenutka zadel le 41% prvih servisov, daleč od njegovega povprečja, s katerim je prišel v drugi zaporedni finale v Parizu, za nameček pa je bil od Nadala slabši tudi v asih (4-5). Če vse to seštejemo skupaj in dodamo, da je Malorčan od njega boljši v vseh drugih elementih igre, niti ni bilo čudno, da se je 'vikinška ladja' hitro potopila.

Robin Soderling je drugič zapored izgubil v finalu Roland Garrosa

Komaj 24-letni Nadal, najboljši peščeni igralec vseh časov, je rutinirano odigral do konca tretji niz. Čeprav je Soderling dvignil svoj odstotek servisa, ga je Rafa še bolj in zasluženo končal Roland Garros kot zmagovalec, na poti do naslova pa ni oddal niti niza. Šved v dvoboju ni izkoristil niti ene priložnosti za brejk (0/8), Majorčan pa je izkoristil 4 od 11.

Nadal je v finalu zadel kar sedem asov, prav toliko kot Soderling, a če to primerjamo z zadetimi asi do finala, kjer jih je Robin zadel kar 75, Rafael pa 12, potem je jasno, da je Španec odigral izjemen finale, ki je trajal 2 uri in 20 minut. V svoj žep je pospravil 2,000 točk na teniški lestvici ATP, prišel na 1. mesto in Federerju preprečil, da bi naslednji teden podrl rekord Peta Samprasa, ki je bil vodilni igralec sveta 286 tednov. Za nameček je njegova denarnica postala bolj debela za 1 miljon 120 tisoč evrov, Soderlingu pa je pripadlo 560,000 €, ubranil pa je 1,300 točk, ki jih je dobil lani, ko je prav tako igral v finalu.

Pokal mušketirjev je pristal v pravih rokah

''Če boš tako nadaljeval, boš še velikokrat zmagal. Čestitke Rafa'', je dejal Soderling v zaključnem govoru ter se klasično zahvalil vsem, ki zanj skrbijo in pa organizatorjem ter gledalcem. ''Prišel bom tudi naslednje leto, upam, da gre v tretje rado'', je še dodal Soda, dvakratni zaporedni finalist OP Francije ter predal mikrofon zmagovalcu.

''Robin, danes sem odigral izjemno tekmo. Če ne bi igral tako dobro, te ne bi mogel premagati'', pa so bile prve besede sedaj že petkratnega zmagovalca pariškega Grand Slama Rafaela Nadala, ki je par besed spregovoril tudi v francoščini nato pa se je klasično zahvalil za podporo še v španščini in požel aplavz 15,000 glave množice.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Roland Garros 2010
Pariz, FRA
23.05.2010-06.06.2010
Podlaga: Pesek
Tip: Grand Slam



Finale:

(2) Rafael Nadal (ESP) d. (5) Robin Soderling (SWE) 64 62 64

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete