NEUSTAVLJIVI RAFA: Nadal z veliko wimbledonsko zmago že na pol poti do Federerja!

04.07.2010

WIMBLEDON - Rafael Nadal, je veliki zmagovalec letošnjega turnirja za Grand Slam, naprestižnejšega dogodka v teniški karavni, Wimbledona. Z igro vredno vsega spoštovanja, je v nedeljskem finalu na osrednjem igrišču All England Cluba, pred samimi znanimi obrazi, dobesedno pospravil s Čehom Tomasom Berdychom po treh zaporednih nizih ter povsem zasluženo dvignil tako željeno lovoriko vsakega tenisača.

24-letni Majorčan, je še drugič v karieri prišel do zlatega pokala po letu 2008 in še drugič do t.i. dvojčka v eni sezoni - zmage na Roland Garrosu in Wimbledonu. Danes je bil za razred boljši od svojega nasprotnika Tomasa Berdycha, ki se je prvič znašel v boju za naslov na turnirjih za Grand Slam in je podlegel pritisku novinca. Rezultat se je na koncu glasil 6-3, 7-5 in 6-4 za kralja ATP turneje, ki je v vitrino pospravil še osmo lovriko s turnirjev velike četverice (1xOP Avstralije, 5x OP Francije, 2xWimbledon) ter je pri štiriindvajsetih letih že na pol poti do Rogerja Federerja, ki jih ima v lasti rekordnih 16.

Rafa je s tem postal tudi prvi Španec, ki mu je uspelo dvakrat pokoriti nasprotnike na sveti angleški travi, poleg 1 milijona funtov pa bo na ATP lestvico pripisal dodatnih 2,000 točk, ki ga bodo trdno zabetonirale na 1. mestu, le tega pa bo vsej verjetnosti obdržal do konca leta in drugič v karieri sezono končal kot številka 1.

Ostali komentarji na finale Wimbledona 2010

 

24-letni Španec v tem trenutku nima konkurence v tenisškem svetu. Po težavah, ki so ga spremljale lansko leto (kolena), se je letos v peščeni sezoni vrnil več kot zmagoslavno, vse to pa je prenesel na travnato sezono ter še drugič v karieir osvojil Wimbledon, kjer lani ni branil naslova

Po začetnem otipavanju si je Rafa v 7. igri kar naenkrat priigral tri vezane žoge za brejk, ki jih seveda ni zapravil. Z osvojenim brejkom je povsem spodkopal samozavest Čeha, ki je prvi niz odigral daleč od svojih predstav na letošnjem Wimbledonu. Za nameček je izgubil še naslednjo igro na svoj začetni udarec ter že po 34 minutah zaostajal za niz. Povsem obrnjena zgodba. Namesto, da bi Berdych držal korak s svojim odličnim servisom, je Rafa zadel več asov od njega (4-3) ter mu na svoj začetni udarec ni ponudil niti ene priložnosti za brejk.

'Čudna' prva igra drugega niza je Berdychu ponudila kar tri priložnosti za odvzem servisa (dve dvojni napaki Nadala in kar 5 nevsiljenih napak), toda Čeh jih ni izkorstil in šele po izmenjavi prekinil pet zaporedno dobljenih iger Španca. Vse do odločilne 12. igre, ki je bila tudi ključna za končno zmago in naslov, sta se tekmeca sprehajala skozi svoje servis igre nato pa nerazumljiv padec Berdycha pri svojem servisu in zopet tri zaporedne zaključne žoge za niz Nadala. Darilo je Rafa takoj izkoristil in dokazal, da je psihiloško za razred močnejši od vrstnika iz Češke, ki je sicer bolje igral kot v prvem nizu, toda zaostanku 0-2 se ni mogel izogniti.

Začetek tretjega niza je bil slika drugega. Berdych si je, zopet, že v uvodni igri priskrbel žogo za prednost in po ustaljenem scenariju vse skupaj zapravil. Verjetno je bilo v tistem trenutku jasno, da Tomas ne more do prvenca tudi tistim, ki so sedeli v češkem boksu (njegovo dekle Lucie Safarova, trener Tomas Krupa,...), medtem ko sta v boksu Rafaela Nadala dekle Xisca in stric Toni le mirno sedela in čakala na zaključek obračuna. Njun ljubljenec je z lahkoto sprehajal Čeha po igrišču, ki je držal stik le z dobrim servisom. Zadnji trenutek slabosti je Berdych imel v 10. igri, ko se je po 2 urah in 12 minutah soočil z odločilno brejk žogo Nadala, ki jo je kot pravi šampion pretvoril v veliko zmago. Ja, kralj Wimbledona je Rafael Nadal!

Tomas Berdych v finalu ni imel možnosti proti najboljšemu tenisaču sveta

Tomas Berdych se iz vseangleškega kluba poslavlja z najboljšim rezultatom kariere, na poti do tja pa je premagal številko dve in tri svetovnega tenisa, z grenkim priokusom pa se bo spominjal le finalnega dvoboja s številko ena. Kljub vsemu bo jutri zasedel 8. mesto na ATP lestvici, kjer do sedaj še ni bil.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Wimbledon 2010
London, GBR
21.06.2010-04.07.2010
Surface: Trava
Type: Grand Slam




Finale:

(2) Rafael Nadal (ESP) d (12) Tomas Berdych (CZE) 63 75 64

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete