ODLIČNO: Blaž Kavčič ugnal Grigelisa in Slovenijo po 10.letih popeljal v višji rang Davisovega pokala!

19.09.2010

VILNA, LITVA - Slovenska teniška reprezentanca v Davisovem pokalu je uresničila cilj, ki si ga je zadal ob začetku sezone in se uvrstila v 1. evroafriško skupino. Tretjo in obenem zadnjo točko za Slovenijo je priigral Blaž Kavčič, ki je s 6-4, 7-6 in 7-6 premagal drugega litovskega igralca Laurinasa Grigelisa. Bravo Blaž!

Bravo Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Luka Gregorc, Blaž Rola in kapetan Blaž Trupej. Izbrana vrsta Slovenije je po 10-letih spet prišla v 1.evroafriško skupino Davisovega pokala, kjer smo do sedaj igrali le dvakrat - leta 1995 in 2001.

Blaž Kavčič je dokončno strl Litvance

Pot do cilja je bila v zadnjem krogu veliko težja kot so si nekateri predstavljali, še posebej po včerajšnjem porazu naše dvojice, ko je Litva povedla 2-1. Za dokončno zmago in uvrstitev v višji rang tekmovanja smo danes potrebovali dve posamični zmagi in Grega ter Blaž sta nalogo opravila z odliko. V prvem obračunu je naš najboljši tenisač Žemlja v treh zaporednih nizih premagal najboljšega domačega igralca Ričardasa Berankisa, v drugem pa je najbolj trofejni slovenski teniški igralec Kavčič s 3-0 v nizih premagal še Grigelisa in zabil zadnji žebelj v krsto litvanske reprezentance.

To nedeljo lahko kar označimo za mali praznični dan za slovenski tenis, saj bodo naši fantje naseldnje leto v res lepi družbi reprezentanc. Pa poglejmo kdo bo vse nastopal naslednje leto v 1. evroafriški skupini. To bodo ekipe Slovaške, Poljske, Latvije, Izraela, JAR, Italije, Belgije, Švice.

Litvanci so v dvorani SEB Arena pripravili odlično vzdušje, a vse to jim ni pomagalo proti odličnim slovenskim tenisačem

Kavčič (120. na ATP) je v zadnjem obračunu za 'biti ali ne biti' v prvem nizu strl odpor Latvijca v končnici niza. V 8. igri je reševal brejk oz. nasprotnik je zgrešil 'čito' žogo na smashu, Kaljut pa je lepo darilo kaznoval že takoj v naslednji igri z odvzemom servisa. Litvanec, 404. igralec sveta, se je odlično upiral Kavčiču tudi v drugem nizu, ki ga je dobil šele v podaljšani igri, v tretjem pa se je kar dvakrat znašel v zaostanku brejka. No, borbeni Ljubljančan se je obakrat vrnil v igro in na koncu dobil tudi tajbrejk ter skočil v objem svojim soigralcem.

Poglejte si še kratke utrinke iz današnjih posamičnih dvobojev:

Grega Žemlja-Ričardas Berankis

Blaž Kavčič-Laurinas Grigelis

Blaž Trupej, kapetan Slovenije: "Čestitam celotni ekipi. Igralci so bili po sobotnem porazu med pari zelo razočarani. Zato je bilo potrebno vplivati nanje in dvigniti njihovo samozavest. Uspelo mi jih je motivirati za današnja dvoboja. Blaž Kavčič je izjemno odigral, posebej, ker je bil v Litvi lani v podobnem položaju, vendar ni dobil odločilne točke. To sem sem kot igralec že doživel. Z odliko je opravil test na podlagi, ki mu ne ustreza. Tudi Grega Žemlja je bil izvrsten. Šest nas je bilo v dvorani, pa smo bili včasih glasnejši, kot 2000 gledalcev na tribunah. To nam je dalo še dodatni naboj za uspešen razplet v Vilniusu."

Grega Žemlja: "Richards Berankis in kapetan Litve Remigijus Balžekas sta mi čestitala in sta bila tudi sama presenečena nad mojo predstavo in gladko zmago. Od vsega začetka sem se dobro počutil in igra mi je lepo stekla. Tako servis, igra, osnovni udarci, vračanje servisov... Vse to je odločilo in vse je bilo na moji strani. Celotna ekipa je neizmerno vesela tega rezultata. Že dolgo se nisem veselil rezultata, kot se ga tukaj. To nas pred challengerjem v Ljubljani še bolj motivira in gradi našo samozavest."

Blaž Kavčič: "Bilo je napeto od prve do zadnje točke. Zdelo se mi je, da sem bil ves čas boljši igralec na igrišču. Imel sem kopico priložnosti, vendar do prave prednosti nisem prišel. Svoj servis pa sem gladko dobival. Vesel sem. Hvala ekipi, ki me je ves čas podpirala. Med vsemi točkami sem jih slišal in so celo preglasili tudi 2000 glavo množico v dvorani. To je zame obliž za lani, ko sem po izidu 2:2 v Latviji prav tako igral odločilno tekmo in tedaj izgubil. Danes se zato nisem najbolje počutil v tej vlogi in sem bil pod velikim pritiskom. Na koncu smo tudi ob pomoči celotne ekipe, ki se ji za podporo zahvaljujem, doživeli pomembno zmago in napredovanje, ki smo si ga že želeli že dve leti." 

Ričardas Berankis: "Slovenija je bila zelo dobro pripravljena za ta Davisov pokal in je dobro igrala. V petek sem imel zelo težak dvoboj s Kavčičem, izgubil sem prvi niz in nato vendarle zmagal. Tudi v soboto v dvojicah, ko smo že zaostajali z 0:2, se nam je v nadaljevanju uspelo vrniti. Danes nisem bil več tako svež, kot prejšnje dni. To je glavni razlog, da mi ni šlo tako, kot prejšnje dni. Toda tudi Žemlja je zelo dobro igral. Serviral je izjemo, skoraj brez napak. Imel sem zelo težko delo, ko je vračal moje udarce in me je prisilil, da sem delal napake. Žemlja je bil danes res zelo dober."

vir: TZS

pripravil: L.S.

foto: sportas.delfi.lt

Davisov pokal Slovenija - Litva 3:2

SEB Arena, Vilna
Kapaciteta stadiona: 2,500
17 September - 19 September 2010




1.evroafriška skupina, 3.krog

Richard BERANKIS / Laurynas GRIGELIS (LTU) Luka GREGORC / Grega ZEMLJA (SLO) 5-7 4-6 6-1 6-3 6-3
R.BERANKIS (LTU) def. B.KAVCIC (SLO) 3-6 6-2 7-6(9) 6-4
G.ZEMLJA (SLO) def L.GRIGELIS (LTU) 6-3 7-6(4) 4-3
G.ZEMLJA (SLO) def. R.BERANKIS (LTU) 7-6 6-4 6-3
B.KAVCIC (SLO) def. L.GRIGELIS (LTU) 6-4 7-6 7-6

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete