Izjemni Andy Murray preko Federerja do lovorike v Šanghaju!

17.10.2010

ŠANGHAJ, KITAJSKA - Britanski teniški igralec Andy Murray je veliki zmagovalec letošnjega ATP turnirja serije 1000 ali Masters v Šanghaju.

Murray je do šeste zmage na turnirjih serije Masters prišel preko švicarskega teniškega maestra Rogerja Federerja, saj ga je presenetljivo gladko ugnal po dveh nizih s 6-3, 6-2.

Niti največji poznavalci tenisa si verjetno po zadnjih predstavah, sploh pa po zmagi Švicarja proti Đokoviću v polfinalu, ne bi mislili, da bo 23-letni prebivalec Londona tako gladko zmagal v velikem finalu 3,24 milijona USD vrednega turnirja, a Murray je slavil povsem zasluženo. Na celotnem turnirju ni izgubil niti niza (tudi Federer do finala ni izgubil niza), danes pa je fenomenalno vračal vse žogice, ki so priletele na njegovo stran igrišča.

Prav vsa končna statistika dvoboja je bila na strani Škota, tudi neposredno osvojene točke, kar je nenavadno za igralca, ki večinoma igra na osnovni črti. Murray je le petkrat prišel k mreži in tudi v tem elementu igre je bil 100% (5/5). Na prvi servis je osvojil izjemnih 82% točk (Federer 65%), najbolj pa bode v oči izkoristek točk Švicarja na drugi servis, saj se je na koncu tu številka v odstotkih ustavila le pri 24. Murray je v obeh nizih po dvakrat vzel servis šest let starejšemu tekmecu, sam pa dvakrat ubranil dvojček brejk žog za osmo medsebojno zmago ob petih porazih.

Federerju tako ni uspelo izenačiti rekord Rafaela Nadala z 18 osvojenimi turnirji serije Masters, prav tako pa je danes naskakoval svojo 64. turnirsko zmago, kolikor jih ima tudi njegov prijatelj Pete Sampras, ki se nahaja na 4. mestu večne lestvice v odprti dobi tenisa. Kakorkoli, Federer bo kljub finalnemu porazu jutri zopet prišel na 2. mesto teniške lestvice ATP, medtem ko bo Murray ostal četrti, a se bo tretjeuvrščenemu Đokoviću zelo približal.

Andy Murray je zasluženo osvojil ATP turnir serije 1000 v Šanghaju. V celem tednu ni oddal niti niza, tekmecem pa je svojo servis igro oddal le dvakrat

Andy Murray je za končno zmago v Šanghaju prejel ček v višini 616,500 ameriških dolarjev, Federer pa se bo moral zadovoljiti s 302,000 USD. Zadnji turnir serije 1000 bo v začetku novembra v pariški dvorani Bercy, najboljše teniške igralce sveta pa seveda konec novembra čaka še zaključni Masters, ki bo v londonski O2 Areni. Tja so se že uvrstili prvi štirje igralci sveta - Nadal, Federer, Đoković in Murray.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Shanghai Rolex Masters 2010
Šanghaj, KIT
10.10.2010-17.10.2010
Nagradni sklad: $3240000
Podlaga: Trda
Tip: ATP




Finale:

17.10.2010 F (4) A Murray defeats (3) R Federer 63 62

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete