DOHA: Le kdo drug kot Kim Clijsters; Kati in Kveti ni uspelo

01.11.2010

DOHA, KATAR - Belgijska teniška kraljica Kim Clijsters je z zmago nad največjim upom svetovnega tenisa Caroline Wozniacki prišla do tretje lovorike na zaključnih turnirjih serije WTA.

Na zadnjem, tretjem zaključnem turnirju v nizu, ki se je odvijal v Dohi, preden se naslednjo sezono preseli v Carigrad, je Kim Ciljsters prišla do tretjega naslova v tretjem finalu. Po slavju v letih 2002 in 2003, je danes po treh nizih s 6-3, 5-7 in 6-3 premagala 1. igralko sveta, 20-letno Danko Caroline Wozniacki.

Belgijka Kim Clijsters je tretjič zmagala na zaključnem turnirju

Dvoboj v prestolnici Katarja je postregel s polno preobrati, izvenserijskimi potezami, mlada Caroline in sedem let starejša Kim pa sta igre dobivali v serijah. Zadnjo je dobila Belgijka ter prišla do 40. turnirske zmage v karieri. Niz teh zmag je bil prekinjen le v času od maja 2007 do avgusta 2009, ko se je Kim začasno upokojila.

Že lani septembra se je mama Kim v finalu OP ZDA pomerila s Caroline Wozniacki, ki je v tem času postala velika zvezda svetovnega ženskega tenisa. Clijstersova je tisto tekmo dobila 2-0 v nizih, letos pa je naslov v New Yorku ubranila. No, 14 mesecev kasneje, je Danka poljskih korenin dobila priložnost za maščevanje, a je namesto tega dobila še eno lekcijo.

Kim Clijsters bo igrala le do OI v Londonu, ki so na sporedu leta 2012

Belgijka Kim Clijsters je v intervjuju za časopis Guardian dejala, da bo igrala do olimpijskega turnirja v Londonu, potem pa naj bi se teniško upokojila. Kot razlog je navedla, da si z možem želita še enega otroka, posvetila pa naj bi se tudi svoji teniški šoli, ko jo je s še enim partnerjem odprla v Breeju.

''Čez dve leti bo šla hčerka Jada 'počasi' v šolo, z Brianom pa si želiva še enega otroka. Pričakujem, da bom igrala do OI v Londonu, potem pa se bom posvetila družini'', je povedala Kim.

Po rutinirano osvojenem prvem nizu, v katerem je izkoristila tri priložnosti za brejk od devetih, je Belgijka v drugem povedla že 4-1 te tako verjetno že začela priprave na podelitev pokala a....šele takrat je Wozniackijeva začela igrati tako kot zna in zaradi česar je v letošnji sezoni dobila šest turnirjev, za nameček pa je proti koncu sezone postala še nova številka 1. To mesto bo kljub današnjemu porazu obdržala vse do začetka naslednje sezone.

Caroline je dobila pet naslednjih iger od šestih ter si izborila tretji niz, v katerem je z odvzemom servisa takoj prešla v vodstvo. No, v naslednji igri je Kim prišla do ribrejka, Danka pa je padla v igralsko krizo zato je k sebi za nasvet poklicala tudi očeta Pjotra, ki je tudi njen trener. Tudi to ni pomagalo prvi igralki sveta. Belgijka je z brejkom povedla 5-2, nato pa izkoristila že prvo servis igro za zmago, čeprav ni šlo brez drame. V tej zadnji igri je Kim kar dvakrat napravila dvojno napako ter Wozniackijevi dopustila brejk priložnost, s katero bi se lahko vrnila v igro. Prav v teh zadnjih točkah je Belgijka dokazala, da je res velika igralka, kar bo verjetno postala tudi Caroline.

Caroline Wozniacki (levo) je še drugič izgubila s super teniško mamico Kim Clijsters (desno)

Zmaga v Dohi je Clijstersovi prinesla 1 milijon in 450 tisoč ameriških dolarjev ter 1,500 točk. Če v skupini ne bi izgubila z Vero Zvonarjovo, bi na svoj račun vknjižila še 100,000 USD več, a prav zaradi tega poraza se je izognila polfinalnemu dvoboju z Wozniackijevo ter je igrala s Stosurjevo, katero je gladko ugnala.

Največ zmag na zaključnih turnirjih je osvojila Martina Navratilova (8), sledijo pa ji Steffi Graf (5), Chris Evert (4) ter Monika Seleš in Kim Clijsters s po tremi naslovi. Zaključni ženski turnir WTA Championships se igra od leta 1971, naslednja tri leta pa ga bo gostilo turško mesto Carigrad oz. dvorana Sinan Erdem, ki sprejme 16,000 gledalcev. Dvorane se nekateri zelo dobro spomnite, saj je nedavno gostila zaključne boje na svetovnem prvenstvu v košarki.

Kati in Kveti ni uspelo

Katarina Srebotnik in Čehinja Kveta Peschke sta v finalu dvojic morali priznati premoč italijansko-argentinski navezi Flavia Pennetta/Gisela Dulko. Slednji sta slavili z rezultatom 7-5, 6-4. Kata je drugič v karieri igrala finale dvojic na zaključnih turnirjih.

Kveta Peschke in Katarina Srebotnik sta izgubili v velikem finalu. Kata, ki je končala s tenisom v posamični konkurenci, je v dvojicah ena najboljših na svetu

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Championships - Doha 2010
Doha, KAT
Oktober 26 - 31, 2010
Podlaga: Trda
Tip: WTA



Finale:

(3) Kim Clijsters (BEL) d. (1) Caroline Wozniacki (DEN) 63 57 63

Finale - dvojice:

(1) Dulko/Pennetta (ARG/ITA) d. (2) Peschke/Srebotnik (CZE/SLO) 75 64

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete