OP Avstralije: Žemlja začne ob 2. uri zjutraj, Kavčič pa približno ob 6. uri zjutraj!

11.01.2011

MELBOURNE, AVSTRALIJA - Kot smo že napisali, so včeraj v Melbournu objavili žreb kvalifikacij v moški posamični konkurenci prvega grand slama sezone, žreb kvalifikacij za ženske pa bo zunaj jutri.

V bobnu bo med dekleti ena naša predstavnica Maša Zec-Peškirič, a to pustimo za jutri. Med moškimi imamo v kvalifikacijah oba naša matadorja, Blaža Kavčiča in Grega Žemljo.

23-letni Blaž Kavčič je celo 1. nosilec letošnjih kvalifikacij, ki najboljših 16 pelje v glavni del tekmovanja, kjer se bo za prestižno lovoriko borilo 128 igralcev. Blaž, ki od tega tedna spet zaseda mesto v elitni stoterici na teniški lestvici ATP (100.), se bo v uvodnem krogu pomeril z domačim igralcem Benjaminom Mitchellom, ki bo prvič zaigral na tako pomembnem turnirju. 18-letnik iz Golden Coasta v Avstraliji, je trenutno 610. igralec sveta, lani pa je ob koncu leta igral finale turnirja serije futures v Bendigu (AVS). O Blažu, našem najboljšem tenisaču je bilo napisanega že veliko, pa vseeno. Lani je prav na OP Avstralije prvič v karieri zaigral v glavnem delu turnirja velike četverice (1. krog), potem ko je bil uspešen v kvalifikacijah, nato pa je bil neposredno uvrščen tudi na glavni del OP Francije, kjer je prišel v 2. krog in pa Wimbledon (ustavil se je v 1. krogu). Letošnjo sezono je po dobrih pripravah začel več kot odlično. Na prvem turnirju serije ATP v Čenaju je zabeležil rezultat kariere - uvrstitev med osem najboljših, kjer ga je ustavil šele 1. nosilec in 6. igralec sveta Tomas Berdych iz Češke. No, Blaž in njegov prvi nasprotnik iz dežele 'tam spodaj' se do sedaj še nikoli nista pomerila. Njun obračun bo približno ob 6. uri zjutraj po našem času, saj bosta na igrišče številka 6 stopila kot četrta.

V primeru zmage ('prepričani' smo, da bo tako), bo Ljubljančan igral z zmagovalcem obračuna med Rickom De Voestom iz Južne Afrike (179. na ATP) in Francozem Laurentom Recoudercom (204. na ATP), v tretjem, odločilnem krogu pa ga čaka eden izmed naslednjih tekmecev - Greg Jones (AVS), Olivier Patience (FRA), Guillermo Alcaide (ŠPA) ali Ilija Bozoljac (SRB-25).

Kaljut je na začetku sezone 2011 v odlični formi, kar je dokazal tudi na pravkar končanem ATP turnirju v Čenaju

Še pred Blažem bo na igrišče številka 15 (približno ob 2. uri zjutraj po našem času) prišel 24-letni Grega Žemlja (142. na ATP). Tudi Grega (21. nosilec) je lani igral v glavnem delu OP Avstralije in tudi on je bil trikrat uspešen v kvalifikacijah. To je bil zanj drugi nastop v glavnem delu turnirja za grand slam, saj je leta 2009 kot prvi Slovenec (skupaj z Luko Gregorcem) sploh prebil to mejo z uspešno opravljenimi kvalifikacijami Wimbledona. Žemlja je nato lani še nekrat deklasiral tekmece v kvalifikacijah Roland Garrosa ter tako kot Kavčič nato v prvem krogu glavnega dela premagal še favoriziranega tekmeca in prvič v karieri igral med 64 najboljšimi. Dejstvo je, da Grega že ima izkušnje iz kvalifikacij, a te so vsakič poglavje zase. Njegov prvi nasprotnik bo Sergio Gutierrez-Ferrol, 265. igralec sveta iz Španije, ki šteje 21 let. Tudi zanj velja, da še nikoli ni zaigral v glavnem delu turnirja za grand slam, je pa lani osvojil kar 6 turnirjev serije futures. Kljub temu, da velja za peščenega specialista, mu je ena zmaga uspela tudi na trdi podlagi. Tudi za Sergia in Grega velja, da bo to njun prvi obračun, je pa Španec lani igral z Kavčičem v 1. krogu challenger turnirja v Maroku ter gladko izgubil. Naj bo tako tudi jutri.

Kaj pa čaka Grega v primeru zmage? V drugem krogu bi bil njegov nasprotnik zmagovalec obračuna med Američanom Timom Smyczekom in Avstralcem Jamesom Duckworthom, v tretjem pa Igor Sijsling (NIZ), Danai Udomčoke (TAJ), Matteo Trevisian (ITA) ali Franko Škugor (HRV).

Grega Žemlja je mojster kvalifikacij turnirjev za grand slam

Blažu in Gregi želimo veliko sreče v kvalifikacijah!

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete