Žemlja: ''Zavedam se, da je Baghdatis premagljiv nasprotnik''

16.01.2011

Še nekaj ur nas loči od začetka prvega grand slama sezone, ki se že od leta 1988 igra na igriščih Melbourne Parka. Pa si poglejmo, katere nasprotnike so dobili naši igralci.

Prva bo na trdo melbournsko podlago stopila naša najboljša tenisačica in trenutno 47. igralka sveta Polona Hercog (47. na WTA), ki bo čez nekaj dni dopolnila okroglih 20 let. Najstnica iz Kamnice pri Mariboru letošnje sezone ni začela najbolje in je zabeležila dva poraza - v 1. krogu glavnega dela WTA turnirja v Brisbanu ter v uvodnem krogu kvalifikacij WTA premier turnirja v Sydneyu. Polona se vsekakor veliko bolje znajde na peščeni podlagi, čeprav je lani na domačem turnirju v Portorožu in nato še v Kopenhagnu dokazala, da se je popravila tudi na trdi. Lani je na OP Avstralije v 1. krogu ugnala Ukrajinko Julijano Fedak, v drugem pa izgubila proti njeni rojakinji  Aljoni Bondarenko. Tokrat njena prva nasprotnica prihaja iz Latvije.

 

 

20-letna Anastasja Sevastova (45. na WTA) je lani koncem sezone prikazala vrhunsko igro, saj je na močnem WTA turnirju v Pekingu kot kvalifikantka prišla vse do četrtfinala (izgubila proti Li Na), na poti do tja pa izločila favorizirani Samantho Stosur in Dominiko Cibulkovo. Kakšna je njena forma na začetku leta je veliko vprašanje, saj ni odigrala še niti enega dvoboja in morda je prav to priložnost za Polono, da jo v drugem medsebojnem obračunu še enkrat užene. Prvič sta se ti dve igralki pomerili pred dvema letoma na peščenem ITF turnirju v Cuneu, kjer je Štajerka slavila po dveh zaporednih nizih. Dvoboj Hercogove in Sevastove je na sporedu v ponedeljek zjutraj kot četrti na igrišču številka 11 (približno ob 9. uri zjutraj po našem času).

V glavni del sta se v moški posamični konkurenci prebila oba naša matadorja Blaž Kavčič (100.) in Grega Žemlja (142.). Tako Grega kot Blaž sta ponovila lanskoletni uspeh, ko sta bila v Melbournu tudi uspešna v kvalifikacijah ter drugič v zgodovini slovenskega tenisa poskrbela, da imamo na turnirju za grand slam v posamični konkurenci več moških predstavnikov kot ženskih.

 

 

24-letni Žirovničan je letošnjo sezono začel na ATP turnirjih, kjer pa ni bil najbolj uspešen. Na obeh turnirjih (Brisbane, Sydney) je izpadel v kvalifikacijah, a nič zato, forma je prišla ob pravem času, res pa je, da Grega sploh ni pustil slabega vtisa v teh dveh dvobojih, ki jih je izgubil. Vstopnico za glavni del odprtega prvenstva Avstralije si je zagotovil že včeraj, danes pa je izvedel tudi za svojega nasprotnika. Žreb mu ni bil najbolj naklonjen, saj bo v 1. krogu igral kar z nekdanjim finalistom Aussie Opna Marcosom Baghdatisem iz Cipra, ki je 21. nosilec turnirja.

''OP Avstralije je vrhunec začetka sezone, zato sva s trenerjem Davidom Lenarjem stopnjevala formo in se na ta turnir kar najbolje pripravila. S prejšnjima dvema turnirjema nisem bil nezadovoljen. Pomembno je bilo, da sem odigral nekaj tekem in se aklimatiziral. Vsako tekmo v kvalifikacijah Melbourna sem odigral boljše kot prejšnjo, hkrati pa tudi upal na ugoden žreb. Žal se ni izteklo po mojih željah, a se zavedam, da je Baghdatis premagljiv nasprotnik'', je povedal Grega po objavljenem žrebu. Ja, Ciprčan ni v tako dobri formi kot nekoč, toda 25-letnik iz Limassola se v Melbournu počuti kot doma. Lani se je dokopal do 3. kroga, kjer je izgubil z Lleytonom Hewittom, pred tem pa izločil tudi odličnega Španca Davida Ferrerja. Nič hudega, favoriti so zato, da se jih premaga in Žemlja to prav dobro ve in zna, saj je lani na Roland Garrosu pripravil prvovrstno presenečenje, ko je domov poslal peščenega specialista Juana Monaca. Grega in Marcos imata za sabo že en medsebojni dvoboj, a ta datira v leto 2004 in challenger turnir v Boltonu (trda podlaga), kjer je gladko zmagal Ciprčan. Njun dvoboj je na sporedu v torek, prav tako pa bo v torek igral naš najboljši tenisač Blaž Kavčič.

 

 

Kaljut ima tako kot Grega že izkušnje z glavnega dela OP Avstralje. Lani je v 1. krogu izgubil z 'dopingirancem' in sedaj skesancem Waynom Odesnikom iz ZDA, letos pa mu je žreb namenil Južnoafričana Kevina Andersona, s katerim je igral leta 2009 v finalu challengerja v San Remu ter za las izgubil. Igralec iz Johannesburga, ki veliko preživi v ZDA, je trenutno na 56. mestu lestvice ATP ter je papirnati favorit, vendar je Kavčič na ATP turnirju v Čenaju pred tednom dni dokazal, da je v vrhusnki formi. Ustavil se je šele v četrtfinalu (izid kariere), ko je bil boljši od njega šele 1. nosilec in aktualni wimbledonski finalist Tomas Berdych iz Češke. Naj dodamo, da tudi 24-letni Anderson še nikoli ni pogledal ćez 1. krog OP Avstralije in naj tako ostane tudi letos, je pa na zadnjem grand slamu OP ZDA prišel kar do 3. kroga. Tudi letos je pokazal, da je obdržal dobro formo, saj je v Brisbanu igral v polfinalu (izgubil z Roddickom), že v Sydneyu pa je v 1. krogu vse njegove upe pokopal Romun Hanescu.

Vsem trem našim predstavnikom želimo veliko sreče v 1. krogu OP Avstralije.

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete