Imam lopar, kaj pa sedaj?

13.11.2014
Deli z ostalimi:

Ko sem začel razmišljati o pisanju bloga sem imel največji problem s tem, kje začeti? Ko sem bil mlajši je bil odgovor na takšno vprašanje zelo preprost (iskreno povedano, mi je šel zelo na živce): »na začetku seveda«. Toda nekako tako kot se jaz trudim začeti pisati ta blog, se morda nekje nekdo ukvarja s podobno težavo ... kako začeti igrati tenis.

Večina bralcev si je na to vprašanje verjetno že odgovorila, a če bo morda komu ta prispevek vseeno v pomoč, je namen dosežen.

Želeli bi si torej igrati, napredovati, mnogi seveda tudi zmagovati. Čim prej. Najraje TAKOJ!

Tak trend se sicer pojavlja tudi v mladinskem tenisu. A naj bo to tema za kakšen drug dan. Danes bi želeli le začeti igrati tenis. Toda kje? In s kom?

Najpomembnejša je akcija. Lahko preučimo vse podlage, si naredimo seznam potencialnih partnerjev, nasprotnikov, trenerjev, teniških klubov, centrov, igrišč ipd., toda zaradi tega ne bomo nič bliže igri tenisa.

Za začetnike ni tako zelo pomembno na kakšni podlagi igrajo. Pomembno je, da si najdete partnerja. Če vam ne uspe prepričati prijatelja in vam forum na tenisportalu ne prinaša rezultatov, se vam poraja nekaj možnosti.

1.) Če si našel steno, si našel partijo tenisa

Tako nekako je izgledala reklama za Nike. V angleščini seveda. Obstajajo tudi posebne tako imenovane teniške stene. Razlika je v sestavi, naklonu, zarisan je nivo mreže, nekatere pa imajo tudi dodatke kot so kvadrati, krogi, trikotniki in podobne tarče. Včasih stene krasijo tudi kakšni napisi kot je npr.: »Vse se začne tukaj.«. Precej priročno za našo situacijo ☺.

Da bo delo na steno lažje, bo kasneje na blogu objavljen tudi članek o le tem. Sam nisem zagovornik uporabe stene v procesu treniranja – ne izključujem pa tudi koristnosti uporabe v določenih primerih. Situacija začetnika brez partnerja in trenerja je gotovo ena izmed njih.

2.) Žogica na elastiki

Pripomoček, tako kot stena, ni ravno idealen za razvoj teniške tehnike, je pa odličen za zabavo in pridobivanje občutka za žogo, njen odboj od tal, let žoge ipd.                     

            . 

Foto: Loparji.si

3.) Teniške lige

Ta možnost je na voljo predvsem tistim, ki so nekoliko bolj tekmovalni. Ne škodi, če so že kdaj igrali vsaj kakšno igro z loparjem, oz. se bolj aktivno ukvarjali s športom. Lig je veliko različnih vrst, poleg igre pa lahko tam poiščemo tudi partnerje.

4.) Najem teniškega trenerja

Tema je po mojem mnenju vsekakor preobsežna, da bi jo sploh začeli. Najverjetneje bom o tem kasneje napisal poseben prispevek, če bo blog seveda zaživel.

5.) Ne bodite izbirčni

Še enkrat, pomembno je začeti. Pravzaprav ne potrebujete niti igrišča. Lahko si sami narediti improvizirano igrišče, ali pa se preprosto le igrate z žogo. Tudi nekatere od teh vaj oz. igric bodo objavljene na blogu.

Zelo dober partner je lahko tudi otrok, sploh, če je le ta vključen v teniško šolo. Marsikateri »malček« je lahko trd oreh tudi za bolj izkušene rekreativce.

6.) Klub ni le celica za razvoj tekmovalnega tenisa

V klubih ne razvijamo le tekmovalcev. Prav tako organiziramo vadbo za rekreativne igralce, radi pa priskočimo na pomoč tudi tistim, ki si želijo poiskati partnerja za igro. Nekatere države imajo izdelane tudi različne programe in aplikacije za iskanje klubov, partnerjev ipd., a o tem kaj je na voljo drugje ne bomo razpravljali. Morda kdaj drugič, sicer se nihče ne bo prebil do konca članka ☺.

7.) Izposoja ali nakup teniškega topa

Nakup topa? Pa saj si zmešan... No ja, res ni ravno brezplačen, a ne govorim o super modernem multifunkcijskem teniškem topu, za katerega hitro odštejemo 2.000 EUR in več. Obstajajo majhni, preprosti teniški topi z lovilno mrežo. Uporablja se le eno teniško žogico, ki pa jo je potrebno zadeti nazaj v lovilno mrežo – brez zanesljivosti se torej dodobra nahodimo, kar je zelo dobra »simulacija« dogajanja na igrišču kadar naša igra ni zanesljiva. No, lahko pa se malo »pošvercamo« in imamo pri sebi še kakšno rezervno žogo. Za tak top je potrebno odšteti okoli 100 EUR. Izposoja topa je ponavadi bolj v domeni klubov oz. društev – torej se vračamo na točko 6.

Foto: ŠD HannaH

Ugotovili smo torej, da poleg loparja nujno potrebujemo še teniško žogico. Ker pa ni vseeno kakšno opremo si izberemo za začetek teniške igre, bo naslednja objava namenjena izboru prave teniške opreme za vas ali vaše najmlajše.
 

Komentarji


Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.


POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete