Loparji, žogice, »švicband«, ...

14.12.2014
Deli z ostalimi:

Teniški navdušenci pogosto pridejo opremljeni od glave do pet že na prvo teniško uro. To ni nujno slabo, nenazadnje s tem kažejo željo, zagretost, pripravljenost na učenje. Tako naj bi vsaj bilo v teoriji. Žal v praksi ni vedno tako.

Če se spomnimo na smučarski del sezone. Kombinezon Demo Teama, carving smuči, poltekmovalni pancerji (v tekmovalnih bi se vožnja tako ali tako končala še preden bi se dobro začela). Do sedežnice je pohod veličasten, tudi sedenje na sedežnici je super, nato pa sledi faza 3 – spust po strmini. Tukaj sledi razočaranje, saj smučarska tehnika spominja na mojo in lahko mi verjamete, da le ta ni ravno za v učbenike. A nenazadnje, na plaži na Krvavcu je učinek še vedno zadovoljiv.

Nekako tako lahko zgleda, če na teniško igrišče pridemo opremljeni z napačno opremo. Nakup nepotrebne opreme je še najmanjši problem sploh, če denarnice še ni dosegla recesija. A vendarle, za začetek tenisa ne potrebujete kaj več kot lopar in podlagi primerno obutev ter primerne žogice, če ne začenjate v klubu.

V klubih si lahko pogosto izposodite tudi lopar. Še posebej aktualno je to za naše najmlajše. Čeprav le ti pogosto kasneje doma izprosijo svoj lopar, pa je za začetek super, da si lahko kvaliteten lopar izposodijo v klubu. Nekaj razlogov za to je:
a) Ne more ga pozabiti doma ali v šoli (čeprav je v tem primeru lasten lopar zelo dober za razvoj odgovornosti).
b) Ima lopar, ki je zanj primeren (velikost, teža, ...).
c) Loparje pogosto hitro prerastejo in potrebno je kupiti novega, star pa vam leži doma.
d) Možno je tudi, da se v nekem trenutku odloči za nov šport in lopar ponovno pristane v kleti, na podstrehi ali v garaži oz. ga na bolhi prodajate pod ceno.

Zelo koristno je, če imate s seboj tudi vodo (oz. drugo pijačo). V primeru toplejšega vremena pa še kakšno kapico s šiltom (lahko tudi klobuček ipd.) in sončno kremo (ki jo je potrebno seveda nanesti pravočasno). Tistim, ki se bolj potijo, se svetuje tudi manjša brisačka in rezervna majica, bolj občutljivim na sonce ni odveč niti krema za zaščito ustnic.

Glede zaščite vida je v tenisu tako, da nekaterim sončna očala kvarijo globino vida. Če vam ne delajo težav lahko igrate tenis tudi z njimi. Vendar predlagam, da upoštevate, da ste na tenisu in izberete temu primeren športni model.

In ko smo ravno pri vidu. Žogico je, verjeli ali ne, veliko lažje zadeti, če jo vidimo. Če potrebujete očala, vam bo nošnja le teh koristila pri oceni žoge. Še bolje se obnesejo leče, če jih seveda uporabljate. Dekleta in fantje z dolgimi lasmi morajo prav tako misliti na to, kako ukrotiti le te, da jih ne bodo neprestano umikali izpred oči. Špangice, elastike, takšni in drugačni trakovi, šilti in seveda že omenjena kapica ponujajo rešitev.

Če je prekrivni »grip« slab in naše roke potne je to dobra osnova za poškodbo bodisi loparja, bodisi zapestja ali po čudnem spletu naključij tudi koga od prisotnih. V primeru precejšnjega potenja rok, se splača dodati evro ali dva za nakup »švicbanda«.

Ker je tenis šport, ki se igra v različnih vremenskih pogojih, je težko postaviti pravilo, kakšne barve oblačil se priporoča, vsekakor pa vam odsvetujem uporabo temnih oblačil v času poletne vročine. Prav tako niso udobna oblačila z natisnjenimi velikimi reklamnimi znaki – podobno napako smo storili pri tisku prvih klubskih majic.

Zlato pravilo pri nakupu hlač: Hlače naj imajo žep! Obstaja sicer pripomoček za držanje žoge, ki pa je daleč od praktičnega. Sicer pa je pomembno, da se počutimo udobno in da nam niso preveč tesne.

Naj ob tem omenim še osebno higieno. Čeprav morda marsikdo meni, da to ne sodi na teniške strani, vam lahko povem, da vas lahko neustrezna higiena v najboljšem primeru »stane« partnerja za igro, seveda pa se lahko konča še mnogo slabše. Iz klubskega vidika pa je to seveda del vzgoje mladih igralcev.

In na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu vsakega od najbolj »teniških« treh kosov opreme?

Na hitro bom navedel vse tri, nato pa bo o izbiri loparjev in žogic napisano kaj več v posebnih objavah.


LOPAR

- Velikost loparja (predvsem kadar govorimo o otroških loparji).
- Teža loparja.
- Uravnoteženost loparja.
- Velikost glave loparja.
- Velikost ročaja.
- Dolžina ročaja.
- Starost loparja oz. kako je bil hranjen v primeru, da gre za nakup rabljenega loparja.

Največ podatkov o loparju lahko pridobimo s preizkusom le tega. To sicer v trgovini ni vedno mogoče. V tem primeru lahko poizkusimo dobiti nekoga, ki s tem loparjem igra. Ob tem je potrebno upoštevati napetost in vrste strun, če gre za igralce boljše kakovosti.

Barva ni pomembna, a bodimo pošteni in si priznajmo, da vsi raje igramo z loparjem, ki nam je všeč. Na nek način torej lahko rečemo, da barva posredno je pomembna za našo igro, ne določa pa kvalitete loparja.

OBUTEV

Obutev mora biti primerna podlagi. Za začetek na betonu ali steni ni potrebe po nakupu teniških superg, ki so običajno nekoliko dražje. Zadoščajo superge za tek ali nogomet, morda so celo nekoliko boljša izbira rokometne ali košarkarske, saj nudijo nekoliko boljšo oporo nogi v primeru, da ste bolj borbene narave.

Kasneje je potrebno upoštevati podlago:
- Za pesek se običajno izbira superge s podplatom imenovanim »ribja kost«.
- Za dvorano je pomembno, da so superge čiste.
- Igranje s šolskimi copati v telovadnici vsekakor ni priporočljivo (tu je ponovno govora o otroških teniških programih).

Velja pravilo, da se obutev pomerja popoldne, ko je noga nekoliko otečene. Ne gre torej le za pravilno izbiro velikosti temveč tudi modela (ožji, širši, ...). Pomembno je, da nudi ustrezno stabilnost. Nekateri igralci uporabljajo tudi posebej prilagojene vložke, ki nudijo udobje in preprečujejo povečano utrujenost stopala. Ob manjših količinah športne aktivnosti in pri mlajših tenisačih pa je to bolj kot ne potuha.

Glede barve izdelka velja enako pravilo kot za lopar. Je pa res, da nekatera podjetja z barvo označujejo primernost izdelka za igranje na določeni podlagi. Prav tako v zadnjem času prihaja vse več »limited edition« turnirskih kosov opreme, ki so seveda v barvi turnirja. To velja za praktično vse kose opreme.

Pod obutev sodijo tudi nogavice. Čeprav je včasih veljalo prepričanje, da je vseeno kakšne so nogavice oz. da je vseeno tudi, če jih ni, to nikakor ne drži. Nogavice so eden redkih kosov kjer se praktično brez izjeme potrjuje pravilo: »Malo denarja, malo muzike.«. Nogavice morajo biti na primernih mestih odebeljene, višina pa je odvisna od igralne podlage in osebnih občutkov. Predvsem zaradi vizualnih učinkov pa dekleta praviloma uporabljajo nizke nogavice, četudi včasih za ceno udobja na igrišču. A nenazadnje je samozavest veliko pomembnejša od tega kako se počuti telo.

ŽOGICE

Ohhh to pa vemo ... pa res vemo?

Žogice se ne razlikujejo le glede na izdelovalca. Žogice so pravzaprav prvi kos opreme pri katerem lahko rečemo, da barva JE pomembna. Prav zato bomo žogicam, tako kot loparjem, namenili poseben prostor na blogu.

 

Komentarji


Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.


POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete