Pet nasvetov za bolj zdrav krožnik

Tako kot se v tenisu iz sezone v sezono menja teža loparja, dolžina hlačk in dizajn torb, tako je prehrana (nutricionizem) zelo pomemben aspekt v razvoju vsakega športnika in je podložna menjavam in novim trendom. Napisali smo vam nekaj najnovejših nasvetov kako lahko s hrano izboljšate kvaliteto igre.

 

1. FUNKCIONALNA HRANA:

Proizvodi obogateni z raznimi vitamini in ostalimi hranilnimi dodatki niso nobena novost. V zadnejm času lahko na policah najdete vse več proizvodov, ki vam obljubljajo izboljšanja - od preprečitve srčnih obolenj do zdravljenja raznih trebušnih težav. Kaj od tega lahko koristi tenisačem?

Probiotični jogurti in siri vam lahko izboljšajo prebavo in krepijo imunski sistem, kar je zelo pomembno za teniške igralce in igralke, ki imajo intenzivne treninge. Hrana kot so testenine in jajca z omega 3 maščobami zmanjšujejo simptome vnetij in olajšajo bolečine. Za vzdrževanje zdravih kosti je lahko koristen tudi kalcij v pomarančnem soku.

Opozorilo:

Čeprav obogateni proizvodi lahko popolnijo kakšne 'luknje' v vsakodnevni pravilni prehrani, ne moremo reči, da je to zadostno. Da bi bili v boljši formi vključujte v svoje obroke čim več svežega sadja, zelenjave, žitaric in proteinov  z malim odstotkom maščob.

 

2. GLIKEMIJSKI INDEKS:

Glikemijski indeks je prvotno narejen za pomoč diabetikom, da si lažje kontrolirajo količino sladkorja v krvi, toda danes ga koristi večina ljudi za kontroliranje svoje telesne teže. Pri glikemijskem indeksu gre v bistvu za to, kako hitro se ti sladkor, ki ga zaužiješ pojavi v krvi. Živila, ki imajo po glikemijskem indeksu visoko vrednost, velko hitreje vplivajo na povečanje nivoja sladkorja v krvi. Se pravi, glikemijski indeks vam lahko pomaga, da lažje in učinkovito planirate obroke v odnosu na termin treninga. Tri ure pred treningom ali tekmo je priporočljivo zaužiti živila z nižjo vrednostjo, kot so to testenine, kakšno uro pred treningom pa lahko pojeste banano ali kaj drugega, ki ima po glikemijskem indeksu večjo vrednost...

Opozorilo:

Veliko nutricionistov (strokovnjak za prehrano) glikemijskega indeksa ne priznavajo kot zanesljivo sredstvo za kontrolo telesne teže, saj se v obrokih zelo redko koristi samo eno živilo, v kombinaciji pa glikemijski indeks ni več toliko zanesljiv. Poleg tega niso vsa živila z nizko vrednostjo indeksa zdrava (čips, 'snickers' čokolada,...), je pa recimo zelo koristno korenje, ki spada v živila z višjo vrednostjo.

 

 

3. ALTERNATIVNE ŽITARICE:

Zaradi tega, ker je po zadnjih raziskavah veliko ljudi občutljivih na gluten (protein, ki je prisoten v pšenici, rižu, ječmenu), zaradi česar se pojavljajo bolečine v abdomnu (trebuhu), imajo žitarice kot so ajda, kvinoja, prapšenica, amarant ali ščir, vse večjo popularnost kot alternativne žitarice. Poleg tega, da so odlična zamenjava za žitarice z glutenom imajo nekatere od teh rastlin izjemne hranilne vrednosti. Na primer: ena skodelica prehuhane kvinoje ima 9 gramov proteinov, kar je skoraj toliko kot to vsebuje skodelica nemastnega mleka.

Opozorilo:

Z dodajanjem sestavin, kot so omenjene žitarice, se razbije monotonija vsakodnevne prehrane, a tudi tu morate biti previdni. Preveliko konzumiranje vseeno lahko pripelje do povečanja telesne teže.

 

4. FLEKSITARIJANSTVO

Če bazirate v glavnem na prehrani sadja, žitaric in zelenjave in le občasno jeste meso in ribe pomeni, da se držite fleksitarijanske diete.

Opozorilo:

Sadje, zelenjava in žitarice morajo v vsakem primeru biti del vsakodnevne prehrane. A vseeno, tenisači imajo veliko potrebo po proteinih, še posebej po napornih treningih. Če ne vnašate dovolj mlečnih proizvodov se potrudite, da to nadoknadite z dodatki vitamina B12 in vitamina D.

 

 

5. LOKALNA HRANA:

Potrošniki se trudijo, da kupujejo vedno sveža živila kar pomeni, da le ta prihajajo  iz plantaž oziroma vrtov, ki se nahajajo v bližini prodajnih mest. Lokalna hrana, ki se predeluje v bližini prodajnih mest pride do potrošnika z največ nekajdnevno zamudo, kar je velika prednost od tiste, ki od oddaljenih krajev potuje tudi več tednov. Dodatno kvaliteto imajo živila, še posebej sadje in zelenjava, ki jih vzgajajo na mestih, kjer je narava relativno še ne ogrožena (brez veliko prometa in škodljivih plinov). Bolj kot je hrana sveža, več ima hranljivih vrednosti.

Opozorilo:

Hrana ne more vedno biti organska. Če se želite izogniti neorganski hrani, morate po koncu sezonske zelenjave in sadja v kuhinji pokazati veliko več kreativnosti.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete