Profesionalni tretma

Moč in vzdržljivost, ki ju profesionalni tenisači prikažejo v maratonskih dvobojih na pet nizov, je v veliki meri zasluga fitnes trenerjev in zdravstvenih strokovnjakov, ki igralcem pomagajo, da na igrišču dosežejo vrhunski nivo. Profesionalci 'izza odra', kot so športni nutricionisti, ki 'vodijo račun' o pravilni prehrani tenisača, kondicijski trenerji in psihoterapevti, ki pomagajo, da postanejo mentalno bolj močni ter si povečajo samozavest - prav vsi vestno delajo na tem, da iz vsakega igralca izvlečejo maksimum.

 

TRENERJI

Dobra priprava, med odmorom na koncu sezone, prinaša rezultate tekom celega leta  - tudi že na prvem grand slamu sezone, ki se januarja igra v Melbournu. Kot primer bomo vzeli Fernanda Verdasca, ki je lani vse presenetil z odlično fizično kondicijo, glavne zasluge za to pa gredo kondicijskemu trenerju Gillesu Reyesu, ki je nekoč delal tudi z Andrejem Agassijem. Njuni napori so se obrestovali že na lanskoletnem OP Avstralije, kjer je Španec v polfinalu, ki se je igral na pet nizov, z lahkoto vračal agresivne udarce Rafaela Nadala, to pa je bil tudi najdaljši dvoboj v zgodovini omenjenega turnirja. Po besedah njegovega kondicijskega trenerja, je takšna vzdržjivost v današnjem tenisu zelo, zelo pomembna, treba pa jo je vseskozi nadgrajevati. V današnji igri so se t.i. pravila spremenila - največjo moč imajo tenisači, ki so med odmorom imeli najbolj temeljito pripravo.

Reyes se na treningih najbolj osredotoča na moč nog. ''Če so noge utrujene, to neizogibno vpliva na izbor udarcev, na katere lahko igralec računa. Zato dveurni trening mora vsebovati 90 minut vaj za krepitev spodnjega dela telesa in približno 30 minut, ki ostanejo za zgornji del''.

 

 

Fernando Verdasco, Sam Querrey in Sabine Lisicki so imeli priložnost, da se preprčajo v strokovnost tega kondicijskega trenerja. Prav vsak do njih je opazil izboljšanje v svoji igri v zelo kratkem času. ''Po dveh tednih dela z Reyesom sem spoznal, da sem na igrišču lahko zelo težek nasprotnik prav vsakomur'', je dejal Verdasco na OP Avstralije. ''Imam občutek, da sem fizično in psihično veliko bolj močen kot v preteklih sezonah''.

Znani strokovnjak ne potuje več po svetu z igralci, da bi lahko spremljal njihove treninge med tekmovanji, a je za vsakega od njih pripravil program vaj, ki se ga morajo držati skozi celo leto. Kot sam pravi je to edini način, da ostaneš v vrhunski konkurenci med najboljšimi.

 

FIZIČNI TERAPEVTI

Velikokrat se zgodi, da teniški igralci med dvoboji  dobijo krče ali v žaru borbe doživijo nepijetnosti v obliki zvina in izpaha sklepa. Prva oseba, ki lahko pomaga v teh razmerah je fizioterapevt. Ti zdravstveni strokovnjaki so neizogiben del celotne organizacije ATP in WTA Toura, ki takoj priskočijo na pomoč pri preventivni negi, zdravljenju akutnih bolečin in pripravi na rehabilitacijski program.

Tako ATP kot WTA turneja imata svoje ekipe fizioterapevtov, ki spremljajo igralce in igralke na tekmovanjih širom sveta. Hitra posredovanja, ki jih pogosto vidimo med dvoboji, so le del njihovih vsakodnevnih obveznosti. Vzgoja tenisačev je prav tako eden od bistvenih vidikov njihovega dela. Fizioterapevti jim svetujejo tudi najmanjše podrobnosti. Od tega, kako in kdaj naj pijejo tekočino, do tega, kako naj se najbolje zaščitijo pred gripo in prehladom med sezono. Na vsakem turnirju imajo posebne prostore, kjer se tenisači skupaj s fizioterapevti pripravljajo na dvoboje, ki so pred njimi, tam pa so tudi deležni obveznega tretmana, ki je zelo potreben za preventivo pred poškodbami. Na obeh turnejah je že udomačena praksa, da se enkrat letno srečajo tenisači in strokovnjaki športne medicine, slednji pa jih informirajo o najbolj pomembnih korakih, ki so potrebni za preventivo pred poškodbami in obolenji. Čeprav ima večina profesionalnih igralcev svoje fizične terapevte, se prav vsak od njih v določenem trenutku posvetuje tudi z uradnim zdravnikom na turneji.

 

ATP in WTA Tour ima svoje ekipe fizioterapevtov

 

STROKOVNJAKI ZA PREHRANO (NUTRICIONISTI)

Prehrana je ena od komponent, ki najhitreje vpliva na izboljšanje ali poslabšanje nivoja igre. En napačen obrok pred ali po dvoboju lahko napravi ogromno škode, še posebej, če tekma traja nekaj ur. Takšne težave rešujejo strokovnjaki za prehrano ali nutricionisti, ki dajejo nasvete ter priporočajo najbolj primerne diete, režim prehrane in dodatna dopolnila, vendar pri tem pazijo, da ne ogrozijo zdravstveno stanje igralca. Nedavne raziskave dokazujejo, da večina tenisačic, ki jih ni v Top 30 na WTA lestvici, prehrani posveča zelo malo časa. Zato se strokovni delavci trudijo, da svoje znanje prenesejo na čim večje število igralcev. Povečanje ali zmanjšanje telesne teže so najbolj pogosta težava, s katerimi se soočajo profesionalci. Poleg vsega, nutricionisti igralcem svetujejo, kateri prehranski dodatki odgovarjajo standardom antidopinške kontrole, saj jih lahko napake pripeljejo v zelo neugodno situacijo. Glede na to, da se turnirji odvijajo na vseh straneh sveta, imajo igralci zelo različne navade pri prehranjevanju. Evropejci so bolj nagnjeni k teseteninam in recepti z olivnim oljem, Azijci so navajeni na hitro opečeno mešano hrano, Američani pa imajo radi vsega po malem. Slednji so tudi najbolj potrebni nasvetov o zdravi prehrani, saj se zdi, da so najbolj zašli na svoji poti zaradi vpliva deformacij, ki so postale škodljivi del njihove kulture.

 

ŠPORTNI PSIHOLOG

Velikokrat smo že slišali, da je tenis predvsem igra uma. Zato ni čudno, da imajo psihologi zelo pomembno vlogo na pripravo vsakega igralca. Krepitev samozavesti pred dvoboji je prav toliko pomembno kot nasveti psihologa, kako se spopasti s pritiskom med tekmami, s porazi in prevelikimi pričakovanji, ki se niso uresničila. Mladi tenisači, ki so vrtoglavi prišli na sam vrh, pogosto pridejo v psihološko krizo in takrat je pomoč psihologa zelo pomembna. Nekateri od njih se težko osvobodijo vpliva staršev, ki so zelo zaščitniški in v tem primeru posežejo vmes psihologi, da jim dajo koristne nasvete. Za nekatere je šibka točka prevelika zainteresiranost medijev, drugi pa se poskušajo znebiti negativnih mesli kar med dvoboji. Večina športnih psihologov ne hodi na dvoboje, toda igralci redno prihajajo k njim na posvete. Takrat imajo priložnost, da z nekom delijo psihične težave, ki jih težijo in katere ne morejo posredovati prav vsakemu in o njih odkrito govoriti.

 

 

MASERJI

Masaže so stalni del programa tenisačev in čeprav se sliši mamljivo, se za športnike zelo razlikujejo od sproščujočega tretmaja, na katerega pogosto pomislimo. Delo maserja je, da igralca pripravi za vsako naslednjo naporno tekmo. To pomeni, da je treba zmanjšati vnetja in bolečine v mišicah, ki so posledica prejšnjih tekem in so najbolj intenzivne 12 do 24 ur po koncu dvoboja.

Masaža je zelo učinkovita, ker pospešuje obtok, spodbuja odtranjevanje toksinov iz mišičnega tkiva, obenem pa vzdržuje prožnost in gibljivost mišic. Maserji zelo pogosto sodelujejo  s fizioterapevti, da bi pospešili okrevanje od določenih poškodb. Takšen tretma je recimo leta 2008 imela Jelena Dementjeva tekom turnirja v Luksemburgu, kjer je na koncu dvignila lovoriko. Rusinja je izjavila, da so ji vsakodnevne masaže (posebej masaža nog) pomagale, da vztraja v trenutkih, ko so se dvoboji podaljšali.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete