Zaščitite svoja stopala

Vaša stopala so kot del dirkalnega avtomobila: ena na videz mala težava kot je žulj in 'vozilo' bo zmanjšalo hitrost. Obstajajo različna zdravstvena stanja, ki lahko naredijo škodo vašim stopalom, zmanjšajo kvaliteto igre in povečajo možnost poškodbe.

Žulji

Zaradi pretiranega drgnjenja in trenja kože, nogavice in obutve, se med zunanjimi in notranjimi plastmi kože začne nabirati tekočina. Posledica je mehurju podobna izboklina (žulj), ki nastane ob ali na stopalu. Zaradi tega prostor v obutvi delo pomanjšano, poleg tega pa se povečuje tudi pritisk na bolno mesto. Žulji se navadno pojavljajo, ko obujemo nove copate ali pa velikost le teh ni primerna. Poleg ustrezne obutve, je zelo pomembno izbrati tudi udobne nogavice, saj tudi te lahko zmanjšajo tveganje za pojavljanje žuljev. Zaradi tega je zelo pomebna sestavina in velikost nogavic. Materiali, ki ne vpijajo vlage in šivi na obutvi povečajo pritisk na kožo stopala in dajejo ugodne pogoje za pojav žuljev. Preden obujete nogavice vedno preverite, da so vaša stopala suha in čista, če pa se vam stopala preveč znojijo nanestite smukec, da bodo ostala čim dlje suha.

 

Preventiva z obližem

Preventivno se žuljev lahko lotite tako, da se pred njimi enostavno zavarujete še preden se vam utegnejo pojaviti. V lekarni kupite obliž, ki je narejen prav proti žuljem. Če pa žulj že imate, lahko nanj nalepite tudi klasičen obliž. Z njim preprečite drgnjenje ob obutev oziroma nogavico.

Zdravljenje žulja

Žulja ne predirajte, razen, če vas močno boli. V tem primeru ga predrite z iglico, ki ste jo pred tem razkužili. Ko se tekočina posuši, žulj zaščitite z gazo ali obližem. Pustite, da se nekaj dni celi. Šele, ko je žulj dovolj zaceljen, ga ni treba več ščititi z obližem.

Nikar se žuljev ne lotevajte z nesterilno iglo, saj le-ta lahko povzroči gnojenje, kar lahko privede tudi do zapletenih okužb. Bodite pozorni na to, da žulj zaščitite pred umazanijo. To je še posebej pomembno v spomladanskih in poletnih dneh, ko pogosto nosimo odprto obutev.

vir: 24ur.com

 

 

Kurja očesa in otiščanci

Vzrok za nastanek te boleče nadloge je pretesna obutev. Težave se lahko začnejo z žulji, nadaljujejo z otrdelo kožo, dolgotrajen pritisk na nožni palec pa povzroči Hallux valgus. To je deformacija, pri kateri je palec potisnjen iz naravne lege proti ostalim prstom. Pritisk na sklep je boleč in včasih pomaga le še operativni poseg.

Kurja očesa nastanejo na konicah prstov, zunanji strani mezinca ali med prsti. Na mestu, kjer nas obutev stiska, se znojnice in lojnice zaradi pritiska razširijo in v njihovih izvodilih se kopičijo roževinaste celice. Koža se zadebeli, v sredini tako nastalega kurjega očesa pa je stržen. Otiščanci niso tako ostro omejeni, nimajo stržena in pokrivajo večja področja blazinic na stopalu ali pete.
Namakanje nog v topli vodi in "kirurški posegi" z ostrimi predmeti običajno ne prinesejo želenih rezultatov. Kurje oko se hitro obnovi ali pa kožo celo ranimo in okužimo. Otrdelo kožo lahko odstranimo s keratolitičnimi učinkovinami (salicilna kislina, mlečna kislina), ki razgradijo poroženele plasti. Vdelane so v tekočine, obliže ali poltrdne podlage (palčke). Tekočine proti kurjim očesom imajo takšno sestavo, da na mestu uporabe tvorijo elastično prevleko, ki preprečuje delovanje učinkovine na zdravo tkivo v okolici. Palčke uporabimo tako, da odrežemo predpisano velikost in odrezani del pritrdimo z obližem na prizadeto mesto. Pri vseh pripravkih pazimo, da jih pustimo delovati predpisani čas in postopek po potrebi ponovimo, če je tako navodilo. Na koncu je vseeno potrebna kopel, vendar pa je odstranjevanje razmehčane kože lažje in manj boleče. Pripravkov ne smemo uporabljati na vneti, poškodovani koži ali sluznici, neprizadeto kožo v okolici pa moramo vedno zaščititi.

Z nekaj pozornosti in skrbi se lahko drugače zdrav človek izogne bolečim nogam in stopalom, kar vpliva na počutje celotnega telesa, prav tako pa boste v teniški igri bolj uživali.

Pred dvobojem:

 • sestrgajte otrdelo kožo - najbolje takrat ko je suha in trda
 • izberite ustrezne nogavice, da bi zmanjšali vlažnost in preprečili drsenje stopala
 • nogavice ne smejo biti preveč ohlapne, saj se tako poveča trenje in ustvarijo gube
 • pazljivo izberite obutev - če so copati majhni bodo prsti udarjali v vrh copat, v prevelikih pa vam bodo stopala drsela
 • priporočljivo je, da je obutev zračna, da lahko stopala 'dihajo'
 • če imate pogoste težave z žulji, potem preventivno zaščitite občutljive dele z obližem

Med dvobojem

 • menjajte nogavice v odmoru med nizoma
 • prezračite in razhladite stopala med odmorom, da sprostite akumulirano toploto
 • preverite, če imate stopala suha

Po dvoboju

 • čim hitreje razhladite stopala z ledom, saj vam le ta v minuti ali dveh zmanjša toploto. Led najprej dajte na mesta, kjer je koža najbolj vzdražena
 • po tuširanju stopala temeljito obrišite in osušite
 • obutev in vložke pustite, da se dobro prezračijo in popolnoma osušijo preden jih boste znova koristili

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete