OP Francije-Roland Garros

 

Turnir:ROLAND GARROS
Kraj:PARIZ, Francija
Čas:konec maja in začetek junija
Podlaga:pesek
Nagradni sklad:28,028,600 €
Spletna stran:www.rolandgarros.com

 

Odprto prvenstvo Francije, uradno Tournoi de Roland-Garros, je eden štirih teniških turnirjev za Grand Slam, ki poteka vsako leto v maju in juniju na peščeni podlagi v Parizu. Turnir se je začel leta 1891 kot nacionalno prvenstvo v moški konkurenci (dekleta so se pridružila leta 1897). Leta 1925 je turnir prvič sprejel tudi tuje tenisače kajti do takrat so na turnirjih igrali le člani francoskih klubov.

Turnir je dobil ime po slavnem francoskem pilotu iz 1.svetovne vojne, ki je bil začetnik letalskega bojevanja in letalski as.(Roland Garros)

Na začetku so tekmovanja potekala na travnati površini na enem od dveh stadionov: Racing Club de France ali Stade Français. Leto 1927 lahko štejemo kot mejnik francoskega tenisa s tem, ko so ''štirje mušketirji'' Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet in Rene Lacoste poskrbeli za eno večjih presenečenj prejšnjega stoletja z zmago nad ameriško Davis Cup reprezentaco na njihovih tleh.Organizatorji so zato za potrebo pokala Davis leta 1928 zgradili nov stadion na lokaciji znani pod imenom Porte d’Auteuil. Ta stadion je imel dva igrišča, Stade Roland Garros (po prej omenjenem francoskem pilotu) in Philippe Chatrier (francoski teniški igralec). Oba terena sta imela peščeno površino, ki se od drugih površin razlikuje po tem, da so počasnejša (počasnejši odskok žogice) in po puščanju sledi žogice. Tudi danes se na igriščih Roland Garrosa igra na peščeni površini kot edini med štirimi turnirji za Grand Slam. Turnir se s svojo specifičnostjo terena in igranja na tri dobljene nize brez podaljšane igre smatra kot fizično najzahtevnejši turnir na svetu.

Zgodovina Roland Garrosa ima tudi veliko posebnost. Med drugo svetovno vojno so teniška igrišča često samevala in se niso koristila, razen Roland Garrosa. Tam so bila igrišča namesto igranja tenisa spremenjena v koncetracijsko taborišče. Prva leta vojne so bili notri zaprti sumljivi člani takratne francoske vlade, ko pa se je vojna razplamtela pa je nastal ''dom'' za Žide, preden so jih deportirali v temnice vzhodne Evrope.

 Leta1968 je Roland Garros postal prvi turnir za Grand Slam, ki je postal odprt (nastopili so tako amaterji kot profesionalci) in od takrat nosi tudi tako ime.

Šele leta 1979 so po dolgem času naredili popravke na igriščih Roland Garrosa. Zgradili so veliko število spremljevalnih objektov od bara, restavracije, trgovin..., ki so OP Francije postavili kot eden od turnirjev za Grand Slam, kjer gledalci uživajo v maksimalni ugodnosti.

 

 

Specifičnost počasnega terena ima za posledico veliko število specializiranih igralcev za pesek (pogosto Južnoameričani in Španci). Številne teniške legende kot je Pete Sampras, Jimmy Connors in tudi Roger Federer imajo v svoji zbirki veliko število naslovov za Grand Slam, razen turnirja v Roland Garrosu. 13 od zadnjih 17-ih zmagovalcev OP Francije ni osvojilo niti en drug turnir za Grand Slam.

Tudi pri dekletih je stvar zelo podobna. Lindsay Davenport je leta 1997 manjkal samo Roland Garros za osvojitev vseh štirih turnirjev. Tudi Martina Hingis ni nikoli osvojila turnirja na pesku za Grand Slam.

Zadnji novosti na turnirju sta prišli šele pred kratkim. Leta 2006 se je turnir s prvim krogom začel že v nedeljo namesto v ponedeljek, leto kasneje pa so organizatorji nagradni sklad začeli enakomerno deliti med moške in ženske.

Udeleženci na glavnem turnirju:

-128 moški
-128 ženske
-64 moških parov (dvojice)
-61 ženskih parov (dvojice)
-32 mešanih parov (dvojice)

 

REKORDI:

Največ naslovov od leta 1925-moški:

Vsi nastopi: Henri Cochet (FRA), 9  (4 posamezno, 3 v dvojicah, 2 v mešanih parih).
Posamezno: Rafael Nadal (ŠPA), 11
Največ naslovov zapored:  Rafael Nadal (ŠPA), 5

                                                     -ženske:

Vsi nastopi: Margaret Smith Court (AVS),13 (5 posamezno 4 v dvojicah, 4 v mešanih parih)
Posamezno: Chris Evert (ZDA), 7
Največ naslovov zapored: Helen Willis Moody (ZDA), Hilde Sperling (NEM) in Monika Seleš, (JUG/ZDA), 3

Bjorn Borg (ŠVE) je bil pred Rafaelom Nadalom najuspešnejši igralec v Roland Garrosu med posamezniki

Najmlajši zmagovalci-posamezno:

Moški: Michael Chang (1989.): 19 let in 3 mesece
Ženske: Monika Seleš (1990.): 16 let in 6 mesecev


Najstarejši zmagovalci-posamezno:

Moški: Andrés Gimeno (1972.); 34 let in 10 mesecev
Ženske: Chris Evert (1986.): 31 let in 5 mesecev

 
Zadnji francoski zmagovalci:


Moški: Yannick Noah (1983.)
Ženske: Mary Pierce (2000.)

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete