Bjorn Borg

'Ledeni' Bjorn Rune Borg

Dolgi, plavi lasje, oprijeta majica, vrhunski tenis, ledeni izraz,..to je v nekaj besedah Bjorn Borg. Malokdo je bil v tenisu tako popularen kot Šved in malokdo je pustil tako neizbrisljiv pečat v modernem tenisu.

'Ledeni Šved' Bjorn Borg je bil popularen kot 'The Beatles', rodil pa se je 6. junija 1956 v Sodertalju blizu glavnega mesta Stockholm. Kot pri večini njegovih rojakov, je bil za njegov interes do tenisa kriv pingpong ali namizni tenis. Mali Borg je bil namreč fasciniran nad teniškim loparjem, ki ga je njegov oče osvojil kot nagrado na turnirju namiznega tenisa. Darilo od očeta (lopar) je 'krivo', da je Bjorn začel eno od najbolj bleščečih karier v zgodovini tenisa.

V devetletni karieri je osvojil 62 turnirjev, 11 lovorik s turnirjev za Grand Slam, na vrhu teniške lestvice ATP pa je preživel skupaj 4 leta. Z nagradami je zaslužil, za današnje čase malo, 3,650,000 USD. Bjorn je osvojil 41% turnirjev za Grand Slam na katerih je nastopil, zmagal pa je na kar 90%  Grand Slam dvobojih, ki jih je odigral, kar je z naskokom najboljši učinek enega tenisača v vsej zgodovini. Je edini tenisač v zgodovini, ki je trikrat zapored osvojil Roland Garros in Wimbledon in četrti igralec po osvojenih naslovih na turnirjih za Grand Slam (11). Pred njim se nahajajo le veliki Roger Federer (16), Pete Sampras (14) in Roy Emerson (12).

 

 

Borg je dajal prednost igri z osnovne črte, ki je bila osnovana na močnem udarcu in dolgih točkah. Imel je neverjetno močen forehand z veliko top-spina, bekend pa je udarjal z obema rokama (dvoročni), kar v tistih časih ni bilo zelo pogosto. Bil je zelo visok, a kljub temu hiter in z odličnimi fizičnimi predispozicijami je bil kot ustvarjen za dolge, izčrpljujoče tekme, ki jih v njegovi karieri ni manjkalo. Bil je zelo miren in jeklenih živcev, zaradi česar je dobil nadimek 'ledeni mož' ali 'ledeni Borg'. Razmišljal je samo o naslednji točki, brez oziranja na zgrešene udarce, slab rezultat, sodniške odločitve,.. in vse to ga je krasilo vse od trenutka, ko je bil kot najstnik suspendiran za 6 mesecev s strani švedske teniške zveze zaradi razbijanja loparjev in psovanja na igrišču. 'Ice-Borg' ima veliko zaslug za razvoj stila igre, ki kot takšen še vedno dominira v modernem tenisu.

Plavolasi Viking je bil že na začetku kariere magnet za gledalce, še posebej za ženski del. ''Bilo jih je na stotine. Vse so vpile in hotele moj avtogram. Bilo je noro, toda takrat sem užival. Naslednja leta sem moral imeti osebne stražarje, da sem se lahko osredotočil na tenis'', se spominja Borg svojih najlepših časov v Angliji.

 

 

Borg je leta 1972 odigral prvi dvoboj v Davisovem pokalu, takrat pa je imel le 15 let, kar je pomenilo, da je postal najmlajši igralec, ki je predstavljal svojo državo v tem tekmovanju. Ta dvoboj proti Novozelandcu Onnyu Parunu je dobil po petih nizih, leto kasneje pa je osvojil Wimbledon v mladinski konkurenci. Pred dopolnjenim 18 letom (dve leti kasneje) je osvojil Italian Open, svoj prvi turnir visokega ranga, dva tedna kasneje pa je v tistem času postal najmlajši zmagovalec Roland Garrosa (ta rekord sta kasneje podrla Mats Wilander in Michael Chang). Leta 1975 je Švedsko prvič pripeljal do zmage v pokalu Davis, zmagal pa je na vseh 19 tekmah, ki jih je igral. Neverjetnemu Švedu pripada tudi absolutni rekord 33 zaporednih zmag v Davisovem pokalu.

Leto kasneje je brez izgubljenega niza prišel do lovorike na Wimbledonu, leta 1978 pa je na Roland Garrosu postavil še en rekord, ko je spet prišel do končne zmage brez, da bi nasprotnikom prepustil niz. Tekom kariere je bil Borgu največji rival John McEnroe, pa čeprav so takrat igrali legendarni igralci kot so Ivan Lendl, Jimmy Conor, Guillermo Villas, Ilie Nastase,...

 

 

Zanimivo je, da je na OP Avstralije nastopil le enkrat in sicer leta 1974, kjer je prišel do 3. kroga, željenega uspeha pa ni ustvaril niti v ZDA. Kar štirikrat je igral finale OP ZDA, a ga je vedno zapustil poražen, saj sta ga po dvakrat ustavila John McEnroe in Jimmy Connors. Roland Garos je osvojil šestkrat (1974, 1975 in 1978-1981), na Wimbledonu pa je domirial pet let zapored, od leta 1976-1980, grenkobo poraza je okusil šele v šestem zaporednem finalu, ko ga je po 4 nizih ugnal John McEnroe.

Po porazu v finalu US Opna leta 1981 in samo enem odigranem turnirju v naslednjem letu, je Borg leta 1983 objavil, da končuje svojo profesionalno kariero pri 26 letih. Kot razlog je navedel dejstvi, da ni najboljši in noče več igrati. Po umiku je imel burno življenje. Preživel je prekomerno dozo droge, širile pa so se tudi govorice, da je takrat, v Milanu leta 1989, hotel narediti samomor, čeprav je sam to zanikal. Rumeni tisk je veliko pozornosti posvetil njegovemu nestabilnemu zakonu z italijansko pevko Loredano Berte, ki se je končal z ločitvijo, tako kot s tenisačico Marjano Simonesku.  Naslednjič je v žarišče javnosti prišel kot lastnik modne blagovne znake 'Bjorn Borg', ki je imela največ uspeha v skandinavskih državah, a je iz težav ušel šele po prodaji le te velikemu podjetju. Leta 1991 se je poskušal vrniti na pota stare slave, a se je ta poizkus končal s popolnim neuspehom. S starim, lesenim loparjem in brez telesne kondicije ni imel nobenih možnosti. Prvi dvoboj po povratku je izgubil v Monte Carlu, serija porazov v uvodnih krogih proti slabo uvrščenim igralcem, pa se je nadaljevala tudi naslednje dve leti. Še najbližje zmagi je bil leta 1993 na pokalu Kremlin v Moskvi, ko je izgubil dvoboj v tajbrejku tretjega niza proti Aleksandru Volkovu. To je bil tudi zadnji dvoboj, ki ga je Borg odigral v profesionalni karieri. Kasneje je igral tekme veteranov s starimi rivali, no sedaj, pa je že skoraj stalni udeleženec vetarnskih turnirjev.

 

 

Zadnja leta je padel tudi v finančno krizo in marca 2006 je londonska avkcijska hiša 'Bonhams' objavila licitacijo, na kateri bi morali prodati Borgove trofeje iz Wimbledona in dva loparja s katerimi je tedaj tudi zmagal. Po objavljeni novici je nekoliko igralcev poskušalo prepričati Borga, da spremeni odločitev in na koncu koncev je na nagovor McEnroja Šved sam odkupil lovorike od omenjene avkcijske hiše za ceno, ki ni bila nikoli objavljena.

 

 

Borg danes živi v predmestju Stockholma s tretjo ženo in kot sam pravi, je našel svojo, pravo pot. ''Še vedno imam red tenis. Nikoli nisem bil srečnejši kot sedaj'', so besede legendarnega Šveda. ''Imam prekrasno družino. Praktično ima vse kar potrebujem in včasih se vprašam: Ali je vse to res? Življenje se res začne šele pri petdesetih''.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete