Fred Perry

Frederick John Perry (Fred Perry), je bil eden največjih teniških igralcev v zgodovini belega športa, vsaj tako je v svoji avtobiografiji zapisal Jack Kramer, dolgoletni teniški poznavalec in tudi igralec.

Če kdo vsako leto buri duhove pred travnatim Grand Slamom sezone na Wimbledonu je to Fred Perry, zadnji britanski zmagovalec turnirjev velike četverice, ki mu je to uspelo na sveti travi All England Cluba in na OP ZDA daljnjega leta 1936. Ja, že 74 let čakajo Britanci na novega junaka. V začetku 21 stoletja je bil blizu temu dosežku Tim Henman, nato pa je vse breme padlo na Škota Andya Murraya, ki mu je vendarle uspelo naslediti Perrya leta 2013. 

 

Fred Perry je vse do leta 2013 veljal za zadnjega britanskega zmagovalca Wimbledona

 

Fred Perry se je rodil 18. maja 1909 v Stockportu in je trikratni zaporedni zmagovalec Wimbledona, ta njegov dosežek pa je izenačil in nato prekosil šele Bjorn Borg leta 1978. Pet let je bil najboljši igralec sveta (1934-1938), prva tri leta kot amaterski tenisač. Kot osemkratni zmagovalec turnirjev za Grand Slam, je Fred zadnji Britanec z zmago na turnirju velike četverice in eden od šestih, ki ima v lasti t.i. karierni Grand Slam. Leta 1933 je Britancem priskrbel zmago v pokalu Davis, ko so v finalu premagali Francoze (štiri mušketirje), ki so imeli solatno skledo v rokah od leta 1927. Prav po njegovi zaslugi so Britanci v Davisovem pokalu zmagali še trikrat, to pa je bila tudi njihova zadnja zmaga v najstarejšem moštvenem tekmovanju na svetu vse do leta 2015.

Kronologija Freda Perrya

 

 1909  18. maja 1909 se je rodil Fred Perry (Stockport)
 1929  Zmagal na svetovnem prvenstvu v namiznem tenisu
 1931  Prišel v polfinale Wimbledona, kjer je izgubil s kasnejšim zmagovalcem Sydneyem Woodsom; Prvi nastop v pokalu davis
 1932  Zmagal v mešanih dvojicah na Roland Garrosu (Betty Nuthall)  in OP ZDA (Sarah Palfrey)
 1933  Zmagal na OP ZDA in pomagal britanski reprezentanci do naslova v Davisovem pokalu - prvega po letu 1912
 1934  Zmagal na OP Avstralije, Wimbledonu in drugič na OP ZDA; Zmagal z britansko reprezentanco v Davisovem pokalu
 1935  Zmagal na Roland Garrosu in postal prvi igralec v zgodovini z osvojenimi vsemi štirimi lovorikami na turnirjih za Grand Slam; Zmagal na Wimbledonu in nato še v pokalu Davis
 1936  Tretjič zapored zmagal na Wimbledonu in nato še na OP ZDA, kar je tudi zadnja zmaga za VB na turnirjih za Grand Slam; Še četrtič zapored je zmagal v Davisovem pokalu nato pa odšel med profesionalce
 1939  Postal je državljan ZDA
 1948  Zmagal na pofesionalnem turnirju Slazenger v Eastbournu
 1950  Druga zmaga na Slazenger turnirju
 1951  Tretja zmaga na Slazenger turnirju
 1984  V Wimbledonu so mu postavili spomenik
 1995  Umrl 2. februarja1995 v Melbournu

 

Karierni Grand Slam mu je uspel že pri 26-letih, njegov dosežek pa je toliko več vreden zaradi tega, ker je začel igrati tenis šele pri 18-letih. Zgodaj se je že začel ukvarjati s športom, saj je bil pred tem tudi prvak v namiznem tenisu (1929). Njegova posebnost je bila, da je žogico napadel od spodaj navzgor. Bil je močan in hiter igralec z odličnimi refleksi ter izjemnim forhandom. Njegova edina slabost naj bi bil bekend, saj je 90% udarcev 'slajzal'.
Vse naslove na turnirjih za Grand Slam je pobral kot amaterski igralec tenisa (profesionalci takrat niso igrali), leta 1937 pa je postal profesionalec, kjer je bil veliko bitko z največjim rivalom iz ZDA Ellyem Vinesom. Leta 1937 sta tekmeca igrala 61 medsebojnih dvobojev v katerih je 32 zmag pobral Američan, 29 pa Britanec.
Teniška hiša slavnih je leta 1997 izdala dokumentarec, v katerem je Freda Perrya označila za enega od desetih najboljših teniških igralcev v zgodovini, toda ta film navaja le zgodovino tenisa pred odprto dobo, zato v njem manjkajo mnogi veliki igralci, tudi Rod Laver, ki je bil največji tenisač prav v obdobju med obema erama (1968).

 

 

Po Kramerjevih navajanjih, naj bi bil Fred Perry kontroverzen igralec in zelo samosvoj ter egoističen, ki ga profesionalni tenis ni preveč zanimal, zato je šla njegova pot od takrat naprej strmo navzdol. Bil je velik šampion, ki bi tenisu lahko dal več, vendar se za to ni zmenil. Nekateri so sumili, da je namerno izgubljal dvoboje, s slabo igro pa naj bil gledalcem pokazal, da mu je igranje izpod časti. Imel je tudi burno ljubezensko življenje. Prijateljeval je z igralko Marlene Dietrich, leta 1934 pa se je zaročil z britansko igralko Mary Lawson, toda poroka je padla v vodo, ko se je Perry preselil v ZDA. Že naslednje leto je stopil pred matičarja z ameriško filmsko igralko Helen Vinson, toda njun zakon se je končal z ločitvijo leta 1940. Še eno kratko poroko je ustvaril z manekenko Sandro Breaux, že leta 1945 pa je vajo ponovil z Lorraine Walsh. Končno se je ustalil leta 1952, ko si je za družico izbral deset let mlajšo Barbaro Riese, s katero ima hčerko edinko po imenu Penny.

 

 

Leta 1940 je ustanovil je svojo linijo oblačil. Podjetje je prvi uspeh doseglo s prodajo znojnikov, leta 1952 pa je na Wimbledonu predstavil belo polo majico, ki je bila velik prodajni hit. Znamka Fred Perry je sedaj v rokah japonskega podjetja, spoznate pa jo po logotipu v obliki lovorjevega venca, ki ga je do lanskega leta na svojih prsih nosil tudi največji britanski teniški up Andy Murray.

 

Spomenik Freda Perrya v Wimbledonu

 

Leta 1984 so Fredu Perryu postavili spomenik, ki stoji v Wimbledonu in to mu je pomenilo več kot ves denar na svetu. Takrat je tudi zgladil skrhane odnose z britansko teniško zvezo in prihajal na dvoboje, ki so se odvijali na sveti wimbledonski travi.

Fred Perry je umrl leta 1995 v avstralskem mestu Melbourne.

 

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete