Monika Seleš

Monika Seleš - ''Velika Mo''

Njena igra je bila izvenserijska in je delovala kot, da udarja polvoleje z osnovne linije. Imela je verjetno enega najbolj ubijalskih riturnov v zgodovini ženskega tenisa, ki je bil skoraj vedno v sožitju z vriskom, ki si ga bomo poleg fantastičnega tenisa, tudi zapomnili pri Moniki Seleš.

Sedaj že daleč nazaj leta 1988 se je pojavila deklica, ki je v ženski tenis prinesla pravi vihar. V zgodovini tenisa se še ni pojavila taka čudežna deklica, deklica, ki je s svojo močno igro z osnovne črte postavila nove standarde in dvignila to igro na zelo višji nivo. Njeno ime je Monika Seleš in po skoraj 20 letih je pred kratkim temu športu za vedno rekla zbogom.

Monika Seleš še kot ''Mala Mo''

 

Tenis se je naučila igrati pred svojim pragom, na igrišču v Novem Sadu, kjer je udarjala žogice porisane s sličicami, ki jih je narisal njen oče Karolj, da bi bila igra za njegovo hčerko čim bolj zanimiva. Tudi on ni takrat slutil, da bo njegova deklica zrasla v eno od največjih igralk, ki jih ta šport premore. ''Tenis je vedno bil in bo del mojega življenja. Nekaj časa sem razmišljala o povratku k profesionalni igri toda zdaj sem definitivno odločena, da je konec. Nadaljevala bom z igranjem ekshibicij in se udeleževala dobrodelnih dogodkov. Promovirala bom ta šport še naprej le, da ne bom več planirala turnirjev. Že vnaprej se veselim, da bom tudi drugim aktivnostim posvečala strast in energijo, ki sem jo posvečala tenisu. Prav tako bi se rada zahvalila svojim prečudovitim in lojalnim navijačem za vso podporo, ki sem jo bila deležna tekom moje kariere. Oni so mi pomagali v dobrih in slabih trenutkih. Vem, da bom vse to pogrešala, a tako pač je'', je izjavila Monika pred dokončnim slovesom.

Mala Mo

V tem tekstu vas bomo poskušali spomniti na začetek njene kariere, na najbolj bleščeče in tudi težke trenutke, ki so obeležili njeno športno pot. Rodila se je 2. decembra 1973 v Novem Sadu, nekdanji avtonomni jugoslovanski pokrajini Vojvodina. Oče Karolij je umrl leta 1998, vse do tedaj pa je bil njen trener in na njega ima Monika najlepše spomine.

Monika Seleš je 4x osvojila OP Avstralije v Melbournu


Svoj prvi turnir je osvojila s samo devetimi leti, pa čeprav takrat še sploh ni razumela teniškega točkovanja in tekom dvoboja sploh ni vedela kdo vodi v igri. Leta 1985 je z enajstimi leti osvojila prestižni Orange Bowl v Miamiju. Takrat jo je opazil tudi svetovno znan teniški strokovnjak Nick Bollettieri in Monika se je že naslednje leto s starši preselila iz takratne Jugoslavije v ZDA na njegovo teniško akademijo. Profesionalni tenis je okusila že s 14 leti, koncem leta 1988. Že maja naslednje leto je osvojila svoj prvi WTA turnir v Houstonu, kjer je v finalu premagala slovito Chris Evert. Mesec dni kasneje je Seleševa prišla do polfinala OP Francije na igriščih rdečega peska v Roland Garrosu, kjer je pokleknila proti takrat najboljši igralki sveta Steffi Graf. Od tega trenutka naprej se je tudi začelo njuno veliko rivalstvo, ki je trajalo kar nekaj naslednjih let. Svojo prvo sezono je ''Mala Mo'' končala na 6. mesto ženske teniške lestvice WTA in takrat je bilo že vsem jasno, da se je pojavila nova kraljica teniškega cirkusa.

Velika Mo

Monika je svoj prvi grand slam turnir osvojla leta 1990 v Franciji, ko se je v finalu ponovno soočila z Nemko Steffi Graf. V spominu nam je ostalo, da je Selešova rešila tri žoge za prvi niz v podaljšani igri, ki jo je nato dobila s 8-6, nato pa je v drugem s 6-4 zapečatila igro Grafove in postala najmlajša zmagovalka Roland Garrosa s samo 16 leti in pol.

Naslednje leto (1991), je Monika dominirala v ženskem tenisu. Sezono je začela z zmago na OP Avstralije, ko je v finalu premagala Jano Novotno. 11. marca se je povzpela na 1. mesto ženske teniške lestvice WTA in Steffi Graf potisnila na drugo mesto. Takoj zatem je uspešno ubranila zmago na OP Francije, kjer je v finalu padla Aranxa Sanchez Vicario. Nastop na Wimbledonu je morala izpustiti zaradi poškodbe, prav tako je izpustila še nekaj močnih turnirjev. Vse to pa je ni oviralo, da ne bi zmagala še na OP ZDA, kjer je na zadnji stopnički ugnala še Martino Navratilovo. Istega leta je z Goranom Prpićem osvojila tudi Hopmanov pokal za Jugoslavijo.

Monika Seleš je bila med januarjem 1991 in februarjem 1993 skoraj nepremagljiva

 

Tudi njena naslednja sezona je bila fantastična. Uspešno je ubranila vse tri grand slam turnirje (OP Avstralije, OP Francije in OP ZDA), prišla pa je tudi do finala Wimbledona, kjer jo je ugnala Steffi Graf, ki je bila na travnati podlagi še vedno premočna s 6-2, 6-1.

Od januarja 1991 do februarja 1993 je Selešova osvojila 22 turnirjev in prišla v 33 finalov od 34 turnirjev, ki jih je igrala. Res fascinantna serija. V tem času je imela 159 zmag in samo 12 porazov (92,9% zmag), vključujoč 55 zmag in samo 1 poraz na grand slam turnirjih, kar predstavlja res izreden rezultat.

Monika Seleš takoj po napadu na turnirju v Hamburgu

 

Tudi v sezono leta 1993 je Monika krenila silovito. Januarja je osvojila OP Avstralije v Melbournu s ponovno zmago nad Steffi Graf in že kar malo žalostno je bilo gledati Nemko, ki je uteho iskala le na wimbledonski travi. Da se ta žalostna nemška zgodba ne bi nadaljevala je poskrbel norec in obsesivni oboževalec Steffi Graf, njen rojak Gunther Parche. Na četrtfinalnem dvoboju Seleševe proti Magdaleni Malejevi v Hamburgu, je Parche prišel mimo neopreznih varnostnikov in zaril nož v hrbet Monike Seleš. Fizično se je Monika hitro opomogla, toda napad je na njej pustil mnogo večje psihične posledice. K profesionalnem tenisu se naslednje dve leti ni več vrnila, napadalec pa, neverjetno, sploh ni dobil zaporne kazni temveč samo pogojno, z obveznim psihičnim zdravljenjem. Od takrat naprej so na teniških turnirjih močno poostrili varnost, vendar se Monika nikoli ni več vrnila na pot stare slave, ki jo je prekinil brezumni norec. Prepričani smo, da bi Monika v nasprotnem primeru napravila kariero, ki bi bila najbolj uspešna v zgodovini ženskega tenisa.

Gunther Parche z nožem v roki. Brezumni norec, ki je zabodel Moniko Seleš

 

Povratek

V času prebolevanja napada je Monika Seleš 17.maja 1994 postala državljanka ZDA, v profesionalni tenis pa se je vrnila naslednje leto in takoj osvojila odprto prvenstvo Kanade v Torontu. Verjetno so mnogi takrat mislili, da bo Monika nadaljevala s svojo dominantnostjo, kakršno je pokazala na začetku svoje kariere, a se to ni zgodilo. Še istega meseca je prišla do finala OP ZDA, ko je v finalu izgubila s Steffi Graf 7-6, 0-6, 6-3. Januarja 2006 je Selešova osvojila svoj prvi grand slam po povratku v teniško elito, OP Avstralije. Na žalost je bil ta tudi zadnji v njeni karieri. Jeseni je prišla še do drugega zaporednega finala v New Yorku, kjer je bila od nje ponovno boljša Steffi Graf. Zadnji grand slam finale je odigrala v Parizu leta 1998 (nekaj tednov po smrti njenega očeta), kjer je izgubila proti Arantxi Sanchez Vicario. Kasneje je sicer dobro igrala na turnirjih, toda uspehov iz začetka devetdesetih ji ni več uspelo ponoviti.

Monika Seleš je bila ena naslednjic Martine Navratilove (na sliki zadaj)

 

V obdobju med letom 1998 in 2002 je osvojila 12 turnirjev, med katerimi so največ vredni turnirji v Rimu, Tokiju, Dohi in Madridu. Pred petimi leti jo je ustavila poškodba stopala in čeprav se Monika uradno ni poslovila od profesionalne kariere, je devetkratna zmagovalka turnirjev za grand slam svoj zadnji dvoboj odigrala, ko je šepajoča odšla iz OP Francije, kjer je izgubila z Nadjo Petrovo. To je bilo maja 2003 in prvič se je zgodilo, da bi Novosadčanka izgubila že v prvem krogu turnirja za grand slam. Morda je bil to znak, da je ena velika kariera velike igralke za vedno končana.

Igralka, ki je s svojim nastopom in drzno igro z osnovne črte, močnimi udarci kratkih diagonal (takrat redko videno) vnesla revolucijo v ženski tenis, je to leto končala svojo kariero. Njena igra je bila takrat res izvenserijska.

Monika je letos nastopila tudi v ameriški različici naše oddaje Zvezde plešejo

 

Drugi o njej

Kakšna igralka je bila Monika Seleš najbolj povedo besede nekdanjega predsednika WTA Toura Larryja Scotta: ''Monika Seleš je ena največjih šampionk v zgodovini tenisa, inspiracija in vzor milijonom po vsem svetu. Nihče ne bo pozabil njene volje in odločnosti za zmage in njene topline ter nežnosti izven teniških igrišč. Ljubitelji ženskega tenisa nikoli ne bodo pozabili njenih fantastičnih dvobojev v katerih je sodelovala. Brez kančka dvoma bo Monika v kratkem času našla mesto v Teniški hiši slavnih zahvaljujoč vsemu temu, kar je naredila na igrišču in izven njega''.

En najboljših tenisačev vseh časov Jimmy Connors je dejal: ''Monika Seleš je imela tako igro, ki sem jo jaz poskušal igrati tokom cele kariere. V vsak dvoboj je šla z vso močjo in na terenu je vedno pustila svojo dušo. Izredno jo spoštujem''.

Sedaj, ko je za vedno končala svojo profesionalno kariero je Monika Izjavila: ''Žogica se udarja vse močneje in tudi dekleta so sedaj bolj kompletne igralke, fizično so veliko bolj močne kot prej. Mislim, da sem ena od tistih, ki sem to izkoristila med prvimi. Z dvoročno držo loparja sem dobila na moči udarca tako na forehandu kot na backhandu. S tako igro se je tenis dvignil na nivo višje in kar je najlepše-sedaj prav vsi igrajo na tak način. Ko danes gledam dekleta, ki igrajo agresiven tenis, zares uživam. Moja kariera je bila malo neobičajna. Imela sem vzpone in padce, a koncem vsega sem delala to, kar sem imela najraje. Način kako sem začela igrati je bil izredno zabaven in enostaven, zato je bil tenis zame eno samo zadovoljstvo. Ta del se v moji karieri ni nikoli spremenil''
.

Monika Seleš na podelitvi laureusov

 

Monika je za vedno rekla zbogom profesionalnemu tenisu, toda mi se jo bomo vedno spominjali po močnih udarcih in kot igralko z izredno psihično stabilnostjo v ključnih trenutkih dvobojev. Njen backhand in forehand, ubijalski riturn bosta ostala v naših spominih za vedno. Še bolj pa nam bo ostalo v spominu kako smo goreče navijali za njo v vseh dvobojih, posebej v tekmah z njeno največjo rivalko Steffi Graf.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete