Pete Sampras

Pete Sampras - Vseeno najboljši

Skoraj nemogoče je analizirati kariero tenisača ne, da bi bili vsaj malo pristranski. Obstaja vrsta igralcev, ki so pustili globok pečat v zgodovini tenisa pa če jih imate radi ali ne. Zadnji čas so mnogi vlekli paralele med Federerjem in Samprasom in na koncu se nam zdi, da vedno ostanemo brez pravega odgovora. Zato je najbolje, da se držimo le surove statistike, ki nam pove, da je Pete Sampras eden od najboljših teniških igralcev vseh časov. Osvojil je 14 naslovov za grand slam in šest let zapored končal sezono kot najboljši tenisač sveta.

Zgodbo o ''Pistol Petu'' začenjamo z njegovomi prvimi koraki na teniškem terenu. Rodil se je 12.avgusta 1971 v Washingtonu mami Georgiji in očetu Samu, ki ima grške korenine. Poznano je, da je Pete v mladih letih vsako nedeljo redno hodil v grško pravoslavno cerkev. Tenis je spoznal, ko je v kleti družinske hiše našel lopar in je takoj začel udarjati žogico ob zid.


ZAČETKI KARIERE

Ključni trenutek se je zgodil, ko se je njegova družina odločila, da se preseli v Kalifornijo, kjer je toplo podnebje malemu Petu omogočalo, da veliko časa igra tenis. Prve sanje so se mu uresničile, ko je imel 11 let in je odigral nekaj točk s svojim idolom iz otroških let, Rodom Laverjem. Njegov veliki talent je prvi opazil Peter Fischer, ki ga je tudi treniral vse do leta 1989. On je tudi zaslužen, da je Sampras dvoročni bachand zamenjal za enoročni, kar se je najbolj izkazalo pri večkratnem osvajanju wimbledonskega naslova. Sampras je postal profesionalni igralec s 16 leti in že naslednje leto je kot 17 letni fant prišel do četrtfinala OP ZDA.

Pete Sampras in Andre Agassi (1990-US Open) velika rivala zadnjih desetih let 20.stoletja


Velike zmage so prišle že leta 1990, ko je prvo osvojil naslov v Philadelphiji in je kot devetnajstlenik postal najmlajši zmagovalec ameriškega grand slama. Na tem OP ZDA je tega leta po vrsti premagal Ivana Lendla, Johna McEnroja in v finalu še Andreja Agassija. Tisti trenutek se je tudi začelo veliko rivalstvo med temi dvemi tenisači, ki je trajalo celo zadnje desetletje 20.stoletja. Že leta 1991 je Sampras osvojil svoj prvi naslov od petih na masters Cupu, zaključnem turnirju sezone, ni pa uspel ubraniti naslova iz New Yorka, kar je na njegov račun sprožilo prve kritike teniške javosti. Sampras je vse to spremenil v svojo korist in je začel razmišljati kako priti na prvo mesto teniške lestvice ATP.

NAPAD NA VRH

Pistol Pete ali King of Swing kakor so ga še imenovali, je na začetku leta 1993 prišel do polfinala OP Avstralije v Melbournu in je že aprila istega leta prišel na 1. mesto teniške lestvice ATP. Vseeno je javnost zelo pristransko in sumljivo gledala na ta podvig, saj Sampras v zadnjem času ni osvojil pokala za grand slam. Pete pa jim je takoj vrnil in jim je zaprl usta s prvo osvojeno lovoriko v Wimbledonu in drugim končnim uspehom na OP ZDA v New Yorku. To leto je tudi postavil rekord s 1000 zadetimi asi v letu.

Ostanek desetletja je bil povsem v dominaciji Peta Samprasa na Wimbledonu, kjer mu ni uspelo le leta 1996. Ko je leta 2000 osvojil svoj četrti zaporedni wimbledonski naslov (skupaj sedmi) je Sampras postal najuspešnejši teniški igralec v zgodovini tega turnirja, prav tako pa je prehitel tudi Roya Emersona z 12 osvojenimi naslovi na turnirjih za grand slam.

Pete Sampras je sedemkratni zmagovalec turnirja za grand slam v Wimbledonu


Pete je dvakrat zmagal tudi ''tam spodaj'' v Avstraliji leta 1994 in 1997, enega najbolj poznanih dvobojev pa je odigral leta 1995 s Jimom Courierjem, ko je pred vso javnostjo zajokal zaradi bližnjega prijatelja in trenerja Tima Guliksona, ki je zbolel za rakom na možganih. No, Sampras je zbral moči, da je dobil tudi ta dvoboj.

Iz vseh njegovih rezultatov je razvidno, da mu je najbolj ustrezala hitra travnata podlaga. Njegov največji uspeh v Roland Garrosu je bilo polfinale leta 1996 in očitno je, čeprav je bil ''all round'' igralec, da mu je pesek pri njegovi igri servis-volej najmanj odgovarjal. Navkljub slabšim rezultatom na peščenih podlagah je leta 1997 osvojil svoj 50 naslov v karieri, v tem letu pa je izenačil tudi rekord rojaka Jimmyja Connorsa, ko je že peto leto zapored kraljeval na 1. mestu ATP lestvice. V istem letu je postavil tudi rekord, ko je v enem letu od denarnih nagrad zaslužil 6,5 milijona ameriških dolarjev.

Zmage na turnirjih za Grand Slam

Leto

Grand Slam

Nasprotnik

Rezultat

1990 US Open (1) Andre Agassi 6–4, 6–3, 6–2
1993 Wimbledon (1) Jim Courier 7–6, 7–6, 3–6, 6–3
1993 US Open (2) Cédric Pioline 6-4, 6–4, 6–3
1994 Australian Open (1) Todd Martin 7–6, 6–4, 6–4
1994 Wimbledon (2) Goran Ivanišević 7–6, 7–6, 6–0
1995 Wimbledon (3) Boris Becker 6–7, 6–2, 6–4, 6–2
1995 US Open (3) Andre Agassi 6–4, 6–3, 4–6, 7–5
1996 US Open (5) Michael Chang 6–1, 6–4, 7–6
1997 Australian Open (2) Carlos Moyá 6–2, 6–3, 6–3
1997 Wimbledon (4) Cédric Pioline 6–4, 6–2, 6–4
1998 Wimbledon (5) Goran Ivanišević 6–7, 7–6, 6–4, 3–6, 6–2
1999 Wimbledon (6) Andre Agassi 6–3, 6–4, 7–5
2000 Wimbledon (7) Patrick Rafter 6–7, 7–6, 6–4, 6–2
2002 US Open (5) Andre Agassi 6–3, 6–4, 5–7, 6–4

 

RIVALSTVO Z AGASSIJEM

Leto 1998 prinaša prve znake zahajanja kariere fantastičnega tenisača, ko je številka ena prvič v nevarnosti, najprej od Čilenca Marcela Riosa. No, sedaj že veteran, Pete Sampras je skupaj z Andrejem Agassijem suvereno vladal še nekaj naslednjih let. Z Agassijem sta bila bitko vse od njunega prvega srečanja v Rimu leta 1981 ter finala na OP ZDA leta 1990, pa preko vrhunca leta 1995 ter vse do slavnega finala istega turnirja leta 2002, v katerem je slavil Sampras potem se je takoj zatem poslovil. Enega najbolj znanih dvobojev sta igralca odigrala v četrtfinalu New Yorka leta 2001. Dvoboj brez odvzemov servisa je na koncu dobil Sampras s 6-7,7-6,7-6,7-6. Napram vsem rivalstvu sta ta dva izven serijska igralca skupaj igrala v ameriški Davis Cup reprezentanci ter leta 1995 tudi dvignila tako mamljivo ''solatno skledo''.

Največji Samprasov rival je bil Andre Agassi in to rivalstvo se je začelo že v otroških letih, ko sta igrala še v konkurenci do 10 let. V profesionalnem tenisu je njun rezultat 20-14 v korist Samprasa. Petkrat sta igrala v finalu turnirja za grand slam, Agassi pa ga je uspel premagati le leta 1995 v Melbournu.

 

KONEC KARIERE

Potem, ko je leta 2002 končal svojo kariero, je Sampras poredko igral ekshibicijske dvoboje, velika večina pa je začela njegove rekorde (nekateri še zdaj niso preseženi) takoj primerjati z novim vladarjem teniške igre, Rogerjem Federerjem. Šele koncem lanskega leta je Sampras začel igrati ekshibicijske dvoboje, prvo s Tommyjem Haasom, nato pa še z Rogerjem Federerjem. Letos je začel igrati tudi na veteranskih turnirjih Black Rock Masters, njegov nastop pa pričakujemo tudi ta teden, ko se bo prvič po letu 2002 pojavil tudi na zaključku Black Rock Mastersa v Londonu.

Med svojo kariero je bil Sampras vedno obkrožen z lepoticami, a omrežila ga je plavolasa Bridgette Wilson. Z bivšo Miss Teen in igralko imata dva sina, Christiana in Ryan

 

DODATEK

Teniški idol Pistol Peta je bil en najboljših igralcev vseh časov Rod Laver. Avstralec, ki je v dveh sezonah osvojil veliki grand slam (vsi štirje turnirji velike četverice v eni sezoni). Čeprav je bil Sapras popolen igralec je najslabše igral na peščeni podlagi. Tokom kariere je uspel osvojiti le dva turnirja na pesku, leta 1992 Kitzbuhel in leta 1994 Rim. Na Roland Garrosu je najdlje prišel do polfinala.

Leta 1994 je osvojil 10 turnirjev v sezoni, v karieri skupno pa 64. S 14 osvojenimi turnirji za grand slam je še vedno najuspešnejši tenisač vseh časov, v letih 1993 do 1998 pa vsako sezono končal na prvem mestu teniške lestvice ATP. Na zaključnih mastersih je petkrat dvignil pokal, svoj zadnji dvoboj pe je odigral leta 2002 na OP ZDA, ki ga je tudi osvojil.

  • BACKHAND - Že v otroških letih je iz dvoročnega prešel na enoročnega. Ta udarec je Sampras izpilil do potankosti ne glede na to ali je udaril top spin, slice,... No, vseeno je bil to njegov slabši udarec, ki ga je koristil predvsem kot prevaro, da je potem lahko zaključeval s forehandom.
  • FOREHAND - Udarec, s katerim je takoj razorožil nasprotnika. Spominjamo se jih kot ravne, močne in neverjetno natančne, ki so leteli v sam kot igrišča. Nekateri pravijio, da je bil njegov forehand v teku najmočnejše njegovo orožje.
  • RETURN - Njegov return je bil odvisen predvsem od situacije. Če je igral proti dobrim serverjem je večinoma samo nastavljal lopar, da se je obdržal v točki. Drugi servis nasprotnika je predvsem izkoristil, da se je pomaknil na svoj forehand ter nato takoj na mrežo.
  • IGRA NA MREŽI - Njegovi voleji so šli v vse teniške učbenike. Z izjemno pripravo za odhod na mrežo si je pripravil priložnost, da zaključi z visokim, srednjim ali nizkim volejem. Vsemu temu alhko dodamo še, da je vsak nasprotnik vedel kaj ga čaka, če je Pete prišel na mrežo.
  • STIL IGRE - Pete Sampras je bil ''all round'' igralec, ki je najraje igral igro servis-mreža. Na začetku kariere je bil zelo agresiven, ko ni serviral, kasneje pa je igral predvsem dolgo žogo in hiter prehod na mrežo, da bi zaključil z volejem.
  • SERVIS - Sampras je servis koristil kot priložnost za htro točko. Glede na to, da je bil njegov drugi servis v večini boljši od ostalih igralcev na touru, je lahko bil zelo agresiven. Njegov drugi servis je dosegal hitrost tudi do 190 km/h, zato ga nekateri gledajo kot najboljšega serverja v zgodovini.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete