Resnica o kalorijah

Ali veste koliko kalorij zaužijete in koliko jih dejansko potrebujete?

Verjetno boste odgovorili pritrdilno, a presenetljivi so izsledki nedavne raziskave Mednarodnega sveta za informiranje o hrani (International Food Information Council) kjer so udeležence, vključene v raziskavo, spraševali kakšna je njihova dnevna potreba po kalorijah. Samo 12% je anketirancev je znalo pravilno oceniti svojo okvirno kalorično potrebo glede na njihovo starost, višino, težo in fizično aktivnost! Zmote o kalorijah so, kljub večji ozaveščenosti prebivalstva, še vedno pogost pojav. Pa si poglejmo tri največje mite o kalorijah.

Identična količina kalorij vodi do različnih učinkov…

Danes vemo več o tem, kako naše telo reagira na identično količino kalorij, ki jih vnesemo v telo z različnimi vrstami hrane. Predvsem moramo biti pozorni na nasičene in nenasičene maščobe. Maslo, polnomastno mleko in mastno meso lahko preveč obremenijo telo z nasičenimi vrstami maščob. Zatorej je v dnevno prehrano priporočljivo vključiti olivno olje, oreščke  in avokado. Maščobe rastlinskega izvora dajejo tudi večji občutek sitosti, kljub temu, da je skupno številko kalorij enako. Na eni izmed ameriških univerz so opravili raziskavo na opicah glede učinkov hrane, ki vsebuje različne vrste maščob, na težo. Pri enakem številu kalorij in ravni maščob so opice, ki so se prehranjevale pretežno z nasičenimi maščobami, pridobile štirikrat več teže in 30% večji obseg trebušne maščobe kot opice, ki so na svojem dnevnem meniju imele prehrano z maščobami rastlinskega izvora.

Ravnovesje je ključnega pomena…

Nekateri so mnenja, da z zmanjšanjem količine obrokov avtomatično znižamo kalorijski vnos. Vendar velikost porcije ni nujno povezano s kalorijsko vrednostjo. 550 g lubenice vsebuje približno 165 kalorij, kar je identično kaloričnemu obsegu 23 mandljev. To ne pomeni, da je lubenica primernejša v vašem meniju kot mandlji ali obratno; tako sadje kot oreščki so zdrava in dobrodošla izbira v naši vsakdanji prehrani. Vendar je smotrno, da smo pri njihovem vnosu pozorni na kalorično vsebnost in da jih temu primerno uživamo uravnoteženo; torej manjšo porcijo kalorično bogatih oreščkov in liberalno količino manj kaloričnih vrst sadja. Tudi zdravi oreščki bodo v prekomernih količinah povečali vašo telesno težo.

Matematika kalorij je zapletena…

Verjetno ste že slišali ali prebrali, da moramo za izgubo pol kilograma telesne teže v enem tednu, dnevni kalorijski vnos znižati za 500 kalorij. Pol kilograma telesne teže je namreč ekvivalentno 3,500 kalorijam. Vendar previdnost pri tej navidezno enostavni matematiki ni odveč. Znižanje vnosa za 500 kalorij dnevno je lahko za posameznika preveč glede na njegovo idealno težo. V takšnem primeru se lahko soočimo z nezaželenimi stranskimi učinki kot so izguba mišične mase, poslabšanje imunskega sistema in upočasnitev metabolizma. Zatorej nikoli ne jejte manj kot je potrebno za vzdrževanje vaše idealne telesne teže in primerno vaši ravni fizične aktivnosti! Pa si poglejmo enostaven primer. Če je vaša trenutna teža 68 kg, ciljna 58 kg in ste aktivni 5-krat na teden, je vaša dnevna potreba 1,950 kalorij. Če ste manj disciplinirani pri vaši telesni aktivnosti, je vaš ciljni dnevni kalorični vnos 1,690 kalorij. Natančnejši izračun lahko opravite na spletni strani  http://www.freedieting.com/tools/calorie_calculator.htm , vendar se boste morali malce pozabavati pri pretvorbi inčev v cm. Mačji kašelj v primerjavi z velikim rezultatom idealne telesne teže pred vrhuncem sezone kopalk.

 

pripravila K.N.

foto: GoogleImages
 

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete