Obvladovanje tekmovalne treme

Prevelika obremenjenost s tekmovalno tremo lahko slabo vpliva na izvedbo naših udarcev in končni rezultat.

Predvsem v času pomembnih  tekem se ponavadi spopademo s pretirano samoanalizo svojih udarcev. Splošno znan je psihološki refleks na snemanje teniške igre s kamero; udarci postanejo bolj previdni in premišljeni. Zelo podobne vzorce obnašanja igralcev zasledimo v primeru nastopov pred publiko. V primeru uspešne igre in celo zmage, je naše veselje pred skupino znanih ljudi ali prijateljev toliko večje. Na drugi strani je razočaranje toliko večje v primeru bolečega poraza ali slabega prikaza igre. Pred publiko običajno igralci poskušajo igrati bolj nadzorovano. Na ta način želijo zagotoviti končni uspeh. Vendar pretirano posvečanje pozornosti detajlom igre prepreči tekočo izvedbo udarcev in poveča število neizsiljenih napak. Končni rezultat je slaba igra, ki je rezultat celotnega psihološkega pritiska. To potrjujejo tudi rezultati študije, ki so jo izvedli psihologi na Univerzi v Chicagu. Profesionalni nogometaši so dobili nalogo driblinga žoge med stožci. V prvi vaji so morali biti pozorni na nogo, s katero vodijo nogometno žogo, v drugi pa je bilo vodenje prosto. V prvi vaji so naredili veliko več napak pri vodenju, kot v drugi; poleg tega je bilo vodenje počasnejše. Zatorej je lahko pretirano posvečanje podrobnostim igre izredno škodljivo, še posebej, če v normalnih okoliščinah treninga igramo sproščeno. Taka vrsta samoanalize ima zelo velik potencial, da postane paraliza za naš končni uspeh.

In kakšni so praktični nasveti za spopadanje s psihološkimi nevšečnosti te vrste? Za odpravo občutka pretiranega samozavedanja si lahko zapojete pesem ali štejete do tri. Pomaga tudi, da že v času treninga ustvarite razmere, ki so podobne tistim na tekmah, kjer se pojavi pretirana trema. Psihologi priporočajo tudi snemanje treninga s kamero in prikaz posnetka svojim prijateljem ali znancem.

Zatorej se potrudite, da na dan "velike" tekme ne le prikažete svojo vrhunsko igro, ampak da ste  hkrati psihološko pripravljeni na obvladovanje morebitnega pritiska.

 

pripravila: K.N.

foto: Googleimages
 

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete