"Čez 200 let se bodo še vedno pogovarjali o Nadalu."

13.06.2019
12 naslovov Rafaela Nadala na OP Francije je po mnenju nekaterih strokovnjakov najbolj impresiven rekord v športni zgodovini.

"Kralj peska" Rafael Nadal je tudi letos potrdil svojo prevlado v Parizu, kjer je doslej zabeležil neverjetnih 93 zmag in le dva poraza (98%). Španec je v letošnjem finalu premagal Dominica Thiema in osvojil že 12. lovoriko (12-0 v finalih), skupno pa že 18. na turnirjih za grand slam.

12 zmag na enem izmed štirih velikih turnirjev je še do nedavnega veljalo za nekaj nepojmljivega. Ko je denimo Pete Sampras leta 2000 osvojil sedmi Wimbledon in s tem 13. zmago na turnirjih za grand slam, je takrat podrl 33 let star rekord Roya Emersona. Avstralec je v karieri dobil 12 grand slamov, njegov rekord pa je veljal več kot tri desetletja.

Nadal je Emersona izenačil z lovorikami na enem turnirju.

Mnogi so prepričani, da ima španski tenisač v sebi vsaj še eno zmago v Parizu, morda celo dve, s čimer bi se samo po številu lovorik na Roland Garrosu izenačil s Samprasom, čigar 14 zmag se je še pred dobrim desetletjem zdelo neponovljivih.

Tudi Američan ne skriva, da niti v sanjah ni pričakoval, da ga bo bodo v samo nekaj letih na lestvici prehiteli kar trije tenisači. "Resnično sem verjel, da bo 14 grand slamov zelo težko preseči. Potem je prišel na sceno Roger Fedrer," je nekoč dejal. Po Federerju (20) sta Samprasa prehitela še Nadal (18) in Novak Đoković (15).

Pri štetju osvojenih grand slamov velja omeniti, da so prosesionalni tenisači pred odprto dobo tekmovali na t.i. "pro slamih", medtem ko so se na grand slamih merili samo amaterji. To je tudi razlog, da ima Rod Laver denimo "samo" 11 grand slamov, Ken Rosewall pa "zgolj" osem. Če lovorikam na grand slamih prištejemo lovorike na pro slamih, je rekorder še vedno Rosewall s 23. naslovi. Federer (20) je drugi, Laver tretji (19) in Nadal četrti (18). Peto mesto si delita Bill Tilden (15) in Đoković (15).

Toda pro slamom težko pripišemo enako vrednost kot današnjim grand slamom, tudi zato, ker se je takrat na turnirjih merilo le od osem do 16 tenisačev. Danes je v glavnem žrebu kar 128 igralcev.

Bitka se zaostruje

Nadal ima v tem trenutku samo še dve zmagi zaostanka za Federerjem. Tako blizu mi ni bil še nikoli v karieri. Če bitka za tenisača z največ lovorikami na grand slamih še vedno živi, pa je Nadalov dosežek na RG bržkone neponovljiv.

"Tega rekorda ne bo mogoče preseči. Velik večina igralcev nikoli ne osvoji 12 grand slamov, Rafa jih je osvojil 12 samo na peščenih igriščih Roland Garrosa. Ko bomo vsi že davno mrtvi, se bodo čez 200 let še vedno pogovarjali o 12 zmagah Rafaela Nadala na OP Francije. Tega se ne da pojasniti. To je kot teniški Tour de France in 12 zmag je nekaj nadčloveškega," je prepričan nekdanji četrti igralec sveta Greg Rusedski.


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete