Čustveno slovo za Li Na

01.10.2014
PEKING, KITAJSKA - V torek se je s slovesnostjo na osrednjem igrišču turnirja China Open poslovila domačinka Li Na, ki je pred dvema tednoma nepričakovano oznanila slovo od profesionalnega tenisa.

Kitajka Li Na se je s slovesnostjo, ki so se je med drugim udeležili njen mož, prijateljica Petra Kvitova in drugi igralec sveta Rafael Nadal, odpravila v teniški pokoj. Dvaintridesetletnica je po porazu v tretjem krogu Wimbledona morala na operacijo kolega, nato pa 19. septembra šokirala teniško javnost z novico, da bo po 15 letih končala svojo kariero.

Stadion t.i. diamantnega igrišča, ki sprejme 15 000 gledalcev, je bil ob prihodu največje domače teniške zvezdnice skoraj povsem poln. Li Na se je svojim navijačem zahvalila za brezmejno podporo, ti pa so ji vrnili s skandiranjem: ''Li Na, radi te imamo!''

Po nagovoru kitajskih dostojanstvenikov je spregovorila tudi predsednica organizacije WTA Stacey Allaster. ''Ti si teniška igralka desetletja, ki je v največji meri pripomogla k rasti in vplivu ženskega tenisa. Vem, da bosta tvoja zapuščina in prispevek k organizaciji WTA trajala desetletja,'' je povedala Allasterjeva.

''Pogrešali te bomo, prvakinja''
 

Kvitovi, ki se je v imenu teniške skupnosti poslovile od Kitajke, so se na igrišču pridružile Caroline Wozniacki, Ana Ivanović in Andrea Petkovic. Li Na je med slovesnostjo uspešno krotila čustva, a le do govora svoje dobre prijateljice, ko so jo za nekaj trenutkov premagale solze. ''Tvoja zgodba je polna navdiha. Hvala, da si bila naša tekmica. Hvala za navdih. Hvala, da si bila naša prijateljica. Pogrešali te bomo, prvakinja,'' je s tresočim glasom dejala Kvitova. Serena Williams se slovesnosti ni udeležila, saj se je pripravljala na večerni dvoboj.

Najevi sta se kasneje na igrišču pridružila mož Jiang Shan in Rafael Nadal, ki ji je podaril šopek rož. Kitajka je obljubila, da bo tudi v nadaljevanju kariere tesno povezana s tenisom. ''Vesela sem, da sem bila lahko del teniške karavane. Vsi ste mi kot prijatelji. Težko se je posloviti. Obljubim vam, da bom ostala povezana s karavano, da vas vse ponovno obiščem,'' je povedala 32-letnica.

Pisala teniško zgodovino
 

Li Na je prva in edina azijska tenisačica, ki je osvojila turnir za Grand Slam, in sicer ji je to uspelo na OP Francije (2011) in OP Avstralije (2014). S svojo odločitvijo, da predčasno konča kariero, je nadaljevala trend, ki sta ga začrtali Kim Clijsters in Marion Bartoli - obe sta se namreč poslovili kmalu zatem, ko sta osvojili enega od turnirjev velike četverice.

Najeva je pri osmih letih badminton zamenjala za tenis in se desetletje kasneje, natančneje leta 1999, pridružila profesionalkam. V svoji karieri je osvojila devet turnirjev, vključno z dvema lovorikama na turnirjih za Grand Slam, in se prebila do drugega mesta na lestvici WTA. Največje uspehe je dosegla v kasnejšem obdobju svoje kariere, potem ko se je v sezoni 2010 prvič zavihtela med deset najboljših tenisačic na svetu. Janurja 2011 je zaigrala v finalu OP Avstralije, kjer je morala priznati premoč Clijstersovi, nekaj mesecev kasneje pa je sprožila azijsko evforijo, ko je v finalu OP Francije premagala Francesco Schiavone in postala prva Azijka z zmago na turnirjih velike četverice.

V nadaljevanju kariere je še dvakrat zaigrala v finalu Grand Slama, obakrat v Melbournu. Lani jo je v treh nizih premagala Viktorija Azarenka, januarja letos pa je z igrišča odpihnila Dominiko Cibulkovo in se v tretjem poskusu veselila težko prigarane zmage v deželi tam spodaj. Marca je zaigrala v finalu turnirja v Miamiju in izgubila proti Sereni Williams, nato pa hitro izpadla tako v Parizu kot Londonu, kar je botrovalo njeni odločitvi, da teniški lopar obesi na klin. V času slovesa je bila uvrščena na šesto mesto lestvice WTA.

Srečno, Li Na, in hvala za spomine!

Osebna izkaznica:


Ime in priimek: Li Na
Država: Kitajska
Rojena: 26. februrar 1982
Višina: 172cm
Igra z: desno (dvoročni backhand)
Število turnirjev: 9
Število Grand Slamov: 2
Zmage/porazi: 503/188 (73%)
WTA lestvica: 2. mesto
Turnirske nagrade: 16.709.074 dolarjev

 

pripravil: Ž. J.

foto: zimbio.com

 

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete