Đoković pred zgodovinskim povratkom na vrh

12.10.2018
ŠANGHAJ, KITAJSKA - Novak Đoković drvi proti vrhu računalniške teniške lestvice.

Zmagovalec 14 turnirjev za grand slam Novak Đoković je samo še eno zmago oddaljen od drugega mesta na lestvici ATP, vse manjši pa je tudi njegov zaostanek za prvim igralcem sveta Rafaelom Nadalom. Srb je v odličnem položaju, da se pred koncem sezone spet zavihti na teniški prestol in spotoma podre nekaj rekordov.

Đoković je bil 21. maja 2018 uvrščen šele na 22. mesto lestvice ATP, kar je bila njegova najnižja uvrstitev po letu 2006. Še nikomur v zgodovini lestvice se ni uspelo na prvo mesto prebiti s tako nizkega položaja. Največji skok je doslej uspel Andreju Agassiju, ki se je leta 1999 povzpel s 14. mesta (3. maj) na prvo. Za Američana je bil to sploh prvi in edini YE#1 v karieri.

Đoković je sezono 2018 začel s 50-odstotnim izkupičkom (5-5, 6-6), kar je najslabši uvod kasnejšega prvega igralca doslej. Brazilec Gustavo Kuerten je v sezoni 2000, ki jo je končal na vrhu, dobil zgolj šest od uvodnih desetih obračunov (6-4).

Đoković bi prav tako lahko postal šele prvi YE#1 v zgodovini lestvice (od leta 1973), ki do Wimbledona ni osvojili niti ene lovorike.

Nole ima v Šanghaju ogromno podpore.

Nole ima v Šanghaju ogromno podpore.

Srb je na začetku sezone prestal operacijo komolca, po vrnitvi njegovega nekdanjega trenerja Mariana Vajde pa se je njegova forma začela strmo vzpenjati. V Wimbledonu je osvojil svoj 13., v New Yorku pa še svoj 14. grand slam ter se tako znova vmešal v lov na rekord z Rogerjem Federerjem (20) in Rafaelom Nadalom (17). Med vrhunce sezone prištevamo njegovo lovoriko v Cincinnatiju, kjer je postal sploh prvi tenisač v zgodovini z zmagami na vseh devetih turnirjih serije masters (9/9). Upoštevajoč turnir v Šanghaju je dobil zadnjih 18 zaporednih obračunov.

"Naredil bom vse, kar je v moji moči, da spet postanem številka ena. To je eden izmed mojih največjih ciljev do konca sezone. Zelo sem vesel, da sem spet v tem položaju. Pred štirimi, petimi meseci se je to zdelo nedosegljivo, zdaj pa imam zelo dobro izhodišče, da leto končam na prvem mestu," je povedal najbolj vroči tenisač ta hip.


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete