Federer v središču afere s preimenovanjem dvorane v njegovo čast

10.04.2019
Podporniki Rogerja Federerja so naleteli na nepričakovn zaplet pri poskusu preimenovanja baselske dvorane St. Jakobshalle v Roger Federer Areno.

Roger Federer je najuspešnejši švicarski športnik vseh časov, globalni superzvezdnik in največji teniški ambasador na svetu. V domačem Baslu, kjer je doslej osvojil rekordnih devet lovorik, si že dolgo prizadevajo, da bi dvorano St. Jakobshalle preimenovali v Roger Federer Areno ter s tem izkazali zasluženo spoštovanje svojemu najslavnejšemu sinu. Toda podporniki so naleteli na nepričakovan odpor v političnih krogih, glavni težavi pa sta švicarska tradicija in denar.

Članica lokalne politične scene Martina Bernasconi je podprla prizadevanja navijačev, ki že vrsto let lobirajo za preimenovanje, a tudi sama naletela na gluha ušesa. Prizadevanja je zdaj podkrepila tudi s spletno peticijo, s katero pa so doslej zbrali le nekaj sto od predvidenih 10.000 podpisov.

"Obstaja dva glavna protiargumenta. Prvi je ta, da Švica in Basel izkazujeta čast smo preminulim osebam. Drugi pa ta, da je Federer velika znamka in zahteva denar," je pojasnila.

Podrobnejših pojasnil, ali Federer res zahteva plačilo za izkazano čast njegovega rojstnega mesta, ni podala. Švicar je sicer naklonjem preimenovanju. "Zelo bi bil vesel. To bi bila res ogromna čast," je dejal za Tages Anzeiger. "Peticiji ne nasprotujem, vendar razumem, če se to ne bo zgodilo. To odločitev morajo sprejeti drugi," je dodal.

Federer se je rodil v Baslu in govori v tamkajšnjem dialetku, zato se ljudje poistovetijo z njim. Njegovi starši še vedno živijo v Baslu, kjer je teniški zvezdnik preživel prvih 16 let svojega življenja. V Baslu je obiskoval šolo in prve teniške korake naredil v klubu Old Boys Basel.

Po mnenju Bernasconije njegov doprinos k švicarskemu športu presega odslužene tradicije in finančna nesoglasja, a svojih kolegov za zdaj ni uspela prepričati. Prva pobuda za preimenovanje dvorane je bila s strani mestnih svetnikov zavrnjena že pred 12 meseci.

Peticijo lahko podpišete TUKAJ.


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete