Neuničljivi Roger Federer! 7. zmaga na Wimbledonu ga postavlja za kralja tenisa!

08.07.2012
LONDON, VB - Wimbledon je potrdil kar je znano že nekaj časa - 30-letni čarovnik iz Basla Roger Federer je najboljši teniški igralec vseh časov. 8.7.2012, mesec dni pred 31 rojstnim dnevom, je v hramu tenisa prišel do 7. lovorike, se s tem izenačil z rekorderjem Petom Samprasom, za nameček pa mu speljal tudi rekord po številu tednov na vrhu ATP lestvice.

Roger Federer je sedmič zmagovalec najprestižnejšega teniškega turnirja na svetu, travnatega grand slama na Wimbledonu. V velikem, nedeljskem finalu, je s 3-1 v nizih ali 4-6, 7-5, 6-3, 6-4  premagal domačega favorita Andya Murraya in Otočanom zagrenil 'praznik'. 25-letni Britanec, v bistvu Škot, je prvič zaigral v finalu Wimbledona, četrtič v finalu turnirja za veliki slam in spet ostal praznih rok, tretjič proti Federerju. Britanci, ki pred desetletji Murraya sploh ne bi imeli za svojega, so tako lačni uspeha, da jih ne zanima več, če je Andy Škot, a na slavje bodo morali počakati vsaj do OP ZDA, ko je na sporedu zadnji grand slam sezone. Fred Perry ostaja zadnji Britanec z zmago na grand slamih, priigral pa jo je daljnjega leta 1936. Za uteho jim ostaja, da je Murray prvi domačin, ki se je sploh uvrstil v finale Wimbledona po Austinu in letu 1938., samemu Andyu pa, da je prvič dobil niz v finalu grand slama.

Roger Federer - najboljši teniški igralec vseh časov po mnenju velike večine poznavalcev. V vitrini ima 17. lovoriko s turnirjev za grand slam, 7. na Wimbledonu

Roger Federer - najboljši teniški igralec vseh časov po mnenju velike večine poznavalcev. V vitrini ima 17. lovoriko s turnirjev za grand slam, 7. na Wimbledonu

Kaj reči, številke govorijo same zase. 17. naslov na turnirjih velike četverice, izenačenje rekordnih lovorik na Wimbledonu s Petom Samprasom (7) in ponovna številka 1, tretjič v karieri. Vse to je v današnjem finalu uspelo izjemnemu igralcu iz dežele sira in čokolade. V ponedeljek bo 286. teden na 1. mestu ATP lestvice, kjer bo ostal vsaj do olimpijskega turnirja, kar pomeni, da je presegel rekord Američana, ki si po umiku iz tenisa najbrž ni mislil, da bo prišel človek v podobi Rogerja Federerja, ki klesti rekorde kot po tekočem traku.

Na osrednjem igrišču teniškega hrama, pred 15,000 gledalci, ki po dolgem času niso navijal za Švicarja ter so iskali vstopnico več (na črnem trgu je cena dosegla tudi 12,000 angleških funtov), je teniški maestro odšel med nesmrtne.

Andy Murray je četrtič ostal praznih rok v finalu grand slama. V nedeljo je prvič igral finale Wimbledona ter je bil s tem prvi Britanec po letu 1938, ki se je v teniškem hramu boril za lovoriko.

Andy Murray je četrtič ostal praznih rok v finalu grand slama. V nedeljo je prvič igral finale Wimbledona ter je bil s tem prvi Britanec po letu 1938, ki se je v teniškem hramu boril za lovoriko.

Murray je v četrtem finalu grand slamov osvojil svoj prvi niz. 57 minut igre je bilo potrebno za prvi del, kjer je Škot takoj 'brejknil' neogretega in nervoznega Švicarja. Federer mu je vrnil z ribrejkom, a ključna je bila 8. igra na servis Murraya, ki je trajala 12 minut in v kateri je Federer imel dve brejk priložnosti. Škot je po šestih izenačenjih poravnal na 4-4 nato pa...v nasprotju z navado je Federer povsem nepripravljeno odigral naslednjo igro, olje na ogenj pa je prilil tudi domači tenisač, ki je Švicarja ciljal v glavo. To je privedlo do dveh napak Federerja in brejka za Murraya, ki ga je z dobrim začetnim udarcem potrdil ter osvojil niz.

Drugi niz je bil rešen po fantastičnih potezah Federerja, v trenutkih, ko je Murray vodil 30:0 v 12. igri. Rapsodija najboljšega vseh časov se je zaključila z izjemno zadnjo točko za niz. Federer je prekinil dolgo izmenjavo z bekend diagonalo, končal pa z 'trademark' potezo, stop-volejem. Škot ni imel več popravnega izpita po brejku. Pred tem sta oba imela nekaj brejk priložnosti, a sta se reševala s sijajnim servisom. Murray v teh trenutjih ni bil slab, toda preko fantastičnega Švicarja ni zmogel. Po dveh odigranih nizih (1-1 v tretjem) je začelo deževati, dvoboj pa je bil prekinjen za pol ure. Organizatorji so bili primorani, zapreti streho.

6. igra tretjega niza je bil verjetno odločilna za potek srečanja vse do konca, vsekakor pa za izhod 3. niza. Dolga je bila 20 minut, odigrano je bil 26 točk, tekmeca pa sta se desetkrat znašla na izenačenju. Murray je trikrat padel na zelenico in se skoraj poškodoval, Federer pa je prišel do brejka, ki ga je skrbno hranil vse do osvojenega niza. Švicar je bil le niz oddaljen od 7. zvezdice, Murray pa je potreboval čudež, da dobi ta finale. No, čudeža ni bilo. Največji vseh časov je imel dovolj en brejk v 4. nizu za izjemno, neverjetno zmago (3 ure 24 minut). Izenačil je medsebojni 'score' z Murrayem na 8-8 in Rafael Nadal ostaja edini, ki ima z njim pozitiven rezultat.

Novih 2000 točk Federerja pelje na 1. mesto ATP lestvice. Povsem zasluženo. Po lanskoletnem porazu v polfinalu OP ZDA proti Novaku Djokoviću, kjer je zapravil dve zaključni žogi, se je vrnil še boljši, še močnejši. Pravljica o Rogerju Federerju se nadaljuje...

Švicar je vknjižil 75. naslov v karieri, po tekmi pa so ga seveda izdale tudi emocije. Še bolj jih je pokazal Murray, ki je padel na izpitu pred domačimi gledalci. Srce je hotelo, znanje pač tokrat ne. V jok je spravil pol Britanije, tudi dekle in mamo. Za nami je torej finale polno emocij, ne pa tudi eden od najbolj spktakularnih. Nič čudnega, oba sta imela veliko na kocki in pisala se je zgodovina.

Federer: "Na zadnjih dvobojih sem odigral nekaj najboljšega tenisa v moji karieri. Ne bi mogel biti bolj srečen. Čudovito je biti po treh letih znova zmagovalec tu. Nikoli nisem nehal verjeti, da bom spet prvi na svetu. Lani sem bil dvakrat zelo blizu, vendar so bili fantje tedaj premočni ali pa nisem izkoristil priložnosti. Zdaj je prišel ta čarobni trenutek. Pogrešal sem finalne dvoboje, ta je prišel ob pravem trenutku. Ne vem, če je že bil odigran finale pod streho, dvoboj pa je bil nekaj posebnega, ker je bil moj tekmec Andy.''

Murray: "Vedno sem bližje. Rad bi čestital Rogerju.  Ni slab za 30-letnika. Odigral je izjemno, še  posebej  v tretjem in četrtem nizu, ko  so  zaprli  streho''.

 

Fotogalerija:


 

Wimbledon
Kategorija: Grand Slam
Datum: 25.06.2012-08.07.2012
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: £ TBD
http://www.wimbledon.com/en_GB/index.htmlFinale:

(3) R Federer  (SUI) d (4) A Murray (GBR) 46 75 63 64

 

pripravil: L.S. (citat: rtvslo)

foto: daylife.com

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete