Nika Radišič pretekli teden zmagala na ITF turnirju v Pančevu

07.09.2017

Nika RADIŠIČ, 17-letnica iz Primorske z velikimi koraki hiti proti vrhu mladinske svetovne teniške lestvice. Pretekli teden je mladinski turnir ITF 2. ranga v Pančevu končala z zmago med posameznicami in finalom med dvojicami, na lestvici ITF pridobila 23 mest in se prvič v karieri prebila med najboljših 50 mladink sveta, na 44. mesto. V finalu turnirja posameznic je s 6:2 4:6 6:3 premagala nepostavljeno Italijanko, 14-letno Melanio DELAI, 234. igralko lestvice ITF, ki je pred 14. dnevi osvojila turnir 4. ranga v Kranju, kjer je v finalu premagala našo Živo FALKNER, naslednjo iz vrste mladih igralk, ki si s trdim delom utira pot med najboljše. Nika je odlično nastopila tudi med dvojicami, kjer sta s Turkinjo Selin OVUNC naskakovali prvo mesto, a se jima je zmaga za las izmuznila. Romunka Selma Stefania CEDAR in Rusinja Sofya TRESHCEVA sta bili boljši s 6:4 1:6 10:2. Za Radišičevo, ki je pred dvema letoma celo razmišljala o koncu teniške kariere, za pol leta teniški lopar postavila v kot, nato pa ga na srečo ponovno vzela v roke, je to prva zmaga na turnirjih ITF 2. ranga in s tem največji uspeh v karieri, čeprav je letos že bila finalistka turnirjev 1. in 2. ranga. Njena serija v zadnjih mesecih je izjemna saj je odigrala 18 tekem na močnih turnirjih 1. in 2. ranga ter zabeležila 15 zmag in le tri poraze. Ta teden ima možnost to serijo še izboljšati, saj je tudi turnir 2. ranga v Novem Sadu na katerem je 2. nosilka začela z zmago. Sicer pa je na turnirjih ITF začela nastopati leta 2014, ko je odigrala 2 turnirja, sezono pa končala na 1225. mestu. V letu 2015 je odigrala 14 turnirjev in bila ob koncu leta na 450. mestu, leta 2016 je nastopila na 15 turnirjih, ob koncu leta pa je zasedla 238. mesto. Po spremembi lestvice na začetku letošnjega leta je sezono začela na 202. mestu in s polfinalom na turnirju 4. ranga v Beogradu. Po nekaj slabših nastopih na turnirjih 1. in 2. ranga je bila ponovno polfinalistka na turnirju 2. ranga v Amsttetnu, sledil je polfinale na enako močnem turnirju v poljskem Bytomu, pa prvi finale letos na turnirju 2. ranga v Plznu, še en finale na turnirju 1. ranga v Welsu in končno zmaga v Pančevu. Na skupaj 16 odigranih turnirjih je odigrala 42 tekem in zabeležila 27 zmag ter 15 porazov. Radišičeva tako dopolnjuje četverico odličnih mladink, ki so bile v zadnjih treh letih med najboljšimi mladimi igralkami sveta, med njimi pa s 5. mestom še vedno izstopa 16-letna Kaja JUVAN, 16. mesto je bila najvišja mladinska uvrstitev 19-letne Tamare ZIDANŠEK, katero na članskih turnirjih po težavah s poškodbami ponovno pričakujemo v naslednjih mesecih, trenutno pa je na 198. mestu lestvice WTA, 52. je bila 19-letna Manca PISLAK, ki so jo prav tako pestile poškodbe, a se tudi ona počasi vrača na članske turnirje, 55. pa je bila 20-letna Nina POTOČNIK, ki v zadnjem času zelo dobro igra med članicami in na lestvici WTA zaseda 439. mesto.

Nekoliko v senci uspeha Radišičeve je potekal mednarodni mladinski turnir 4. ranga v Domžalah, tretji iz slovenske serije turnirjev ITF. A tudi tu naši igralci in igralke niso ostali praznih rok. V posamični konkurenci so jo sicer s petimi četrtfinalnimi nastopi odnesli najslabše, a je zmaga ostala doma pri fantih med dvojicami, finalistko med dvojicami pa smi imeli tudi v konkurenci deklet. V posamični konkurenci sta se v četrtfinale uvrstili igralki, ki ju v vrhu mladinskega tenisa pričakujemo v naslednjih letih, petnajstletnici Živa FALKNER in Pia LOVRIČ, poleg njiju pa v zadnjem času vse boljša, tudi zmagovalka turnirja v Mariboru, 17-letna Anja GAL in 16-letna Maja MAKORIČ, ki je že s prvimi nastopi s katerimi je na mladinski turneji začela letos pokazala, da ima velik potencial in da tudi njo lahko pričakujemo v vrhu svetovnih mladink. Mladinci nas na drugi strani ne uspejo prepričati, saj na svetovni teniški lestvici le en kotira med najboljšimi tisoč igralci, v Domžalah pa je z uvrstitvijo v četrtfinale prijetno presenetil Litijan, 17-letni Tom AŠIČ KOVAČ, ki je ob uspešno opravljenih kvalifikacijah nanizal kar 6 zmag in v tretjem krogu s 6:4 6:1 izločil 2. nosilca turnirja, mladinskega prvaka Oceanije, Avstralca Dana SWEENEYA, 202. mladinca sveta. Za domače slavje pa sta tokrat med fanti poskrbela Mariborčana Matic PODLIPNIK in Jan KUPČIČ, ki sta osvojila turnir dvojic. V finalu sta s 6:4 6:4 premagala Hrvata Tina DIZDAREVIĆA in Avstrijca Filipa MISOLICA. Za oba naša igralca je to prva zmaga med dvojicami na turnirjih ITF. Med dekleti sta v finalu nastopili Koprčanka Metka KOMAC, ki je igrala v paru z Romunko Paulo Mihaelo ONITA, tudi ona je tako kot Metka članica TK Koper in finalno srečanje z 1:6 3:6 izgubili. Premagali sta ju Slovakinja Michaela KADLECKOVA in Romunka Carmen Roxana MANU, polfinalistki konkurence posameznic.


S tem pa mednarodnih mladinskih turnirjev v Sloveniji še ni konec. Ta teden konkurenco do 14 let gosti TK Koper na turnirju Tennis Europe, 7. Intesa Sanpaolo Bank Junior Slovenia Open 2017, prihodnji teden pa bo prav tako Koper v znamenju mednarodnega turnirja do 12 let. Skupaj bo na obeh turnirjih nastopilo več kot 300 mladih igralk in igralcev iz vsega sveta, med njimi tudi najboljši domači igralci in igralke.

S tekmami prvega kroga se je v soboto začela 1. moška teniška liga. Nastopa 8 ekip, ki so razdeljene v skupini vzhod in zahod. Na zaključni turnir »Energetika Maribor - Play off ekipnih tekmovanj Tenis Slovenije«, ki bo potekal 16. in 17. septembra na igriščih TK Branik Maribor napredujeta prvouvrščeni ekipi iz vsake skupine. Na zahodu se za napredovanje borijo ekipe TD Slovan, TK Avtoplus Koper, TK Konjice in TK Spin Medvode. Na Vzhodu tekmujejo ekipe ŽTK Maribor, TK Galtena, TK Terme Ptuj in TK Krško. V prvem krogu je na vzhodu ekipa ŽTK Maribor s 5-2 premagala ekipo TK Terme Ptuj. Za domačine so bili uspešni Domen Gostinčar, Tino Kovačič, Janoš Žibrat in Mitja Zajšek, za Ptuj je edino posamično točko osvojil Filip Jeff Planinšek. V drugi tekmi sta se na Vzhodu merili ekipi TK Galtena in TK Krško. Gostje iz Krškega so zmagali s 6-1, zmage pa so prispevali Benjamin Beliš, Matic Sotler, Borut Žičkar, Žiga Deržič in Kristijan Golob. Na zahodu je bila odigrana tekma med TK Avtoplus Koper in TK Konjice. V Kopru so bili boljši gostje, ki so zmagali s 5-2. Za Konjice so točke osvojili Matjaž Jurman, Marko Sabolčki, Tomaž Jamnikar in obe dvojici, za Koper sta točki osvojila Marko Lazič in Jani Tomulič. Tekma med TD Slovan in TK Spin Medvode je bila preložena. V drugem krogu je na vzhodu ekipa ŽTK Maribor s 6-1 zmagala na gostovanju v Krškem. Za goste so bili uspešni Domen Gostinčar, Tino Kovačič, Janoš Žibrat, Jure Frank in Anže Kapun. V drugem srečanju je bila ekipa TK Terme Ptuj s 5-2 boljša od TK Galtena. Za Ptuj so zmagali Maks Meh, Filip Jeff Planinšek, Marko Stošić in obe dvojici, za Galteno sta točki priigrala Rok Galun in Matej Rus. Na zahodu je ekipa TD Slovan na gostovanju v Slovenskih Konjicah zmagala s 6-1. Za Slovan so bili uspešni David Goršič, Anže Arh, Domen Vertot, Andraž Bedene in Janez Semrajc. Tekma med TK Avtoplus Koper in TK Spin Medvode ni bila odigrana. Tretji, zadnji krog, bo na sporedu v sredo, ko se bodo srečanja začela ob 14. uri.

Tudi ta teden so naši igralci in igralke v boju za nove točke. V Trstu poteka ženski ITF turnir (15.000 $), na katerem je v kvalifikacijah nastopilo pet Slovenk, uspešna pa je bila samo Tina Kristina GODEC, ki bo tudi edina Slovenka v glavnem turnirju. V finalu kvalifikacij je s 7:5 6:4 premagala 21-letno Belgijko Emily CASTELEYN. Dalila JAKUPOVIČ (217) bo nastopila na WTA Challengerju v kitajskem Dalianu, kjer se turnir z nagradnim skladom 115.000 $ igra na trdi podlagi. V prvem krogu se bo pomerila z 2. nosilko, Črnogorko Danko KOVINIĆ, 106. igralko lestvice WTA. Blaž ROLA (248) se po porazu v drugem krogu kvalifikacij na OP ZDA vrača na turnirje serije ATP Challenger. Ta teden nastopa na pesku v španski Sevilli (64.000€+H), v prvem krogu pa se je pomeril s 5. nosilcem, Srbom Filipom KRAJINOVIĆEM (126), a žal izgubil. Krajinovića smo spremljali v Portorožu, kjer je v četrtfinalu izgubil s kasnejšim zmagovalcem STAKHOVSKYM, prejšnji teden pa je bil polfinalist Challengerja v Italiji. Polona HERCOG (192) bo po slabših predstavah na zadnjih turnirjih formo poskušala dvigniti na ITF turnirju v madžarskerm Balatonboglarju (25.000 $), kjer bo 5. nosilka, v prvem krogu pa bo igrala z brazilsko kvalifikantko Gabrielo CE (406). Mike URBANIJA bo nastopil na Futuresu v Kecskemetu na Madžarskem (15.000$), kjer bo v prvem krogu igral s Čehom Petrom NOUZO.

 

Tenis Slovenija
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete