Roger izrinjen iz prestola, novi kralj je Rafael Nadal

06.07.2008

WIMBLEDON- Španec Rafael Nadal je drugi Španec v zgodovini Wimbledona, ki je dvignil pokal na igriščih All England Cluba po veliki zmagi v finalu nad petkratnim zmagovalcem in branilcem naslova ter prvim igralcem sveta Švicarjem Rogerjem Federerjem s 6-4, 6-4, 6-7, 6-7 in 9-7.

Obračun se je zaradi dežja začel s polurno zamudo kar pa gledalce, ki so za vstopnico v povprečju odšteli 110 evrov ni posebej motilo. Roger Federer in Rafael Nadal sta z uvrstitvijo v finale dosegla rekord - za zmago na turnirjih za grand slam sta se namreč med seboj pomerila šestič (Nadal je dobil vse tri obračune v Parizu, Federer pa oba v Wimbledonu). Pred tem sta (v odprti dobi tenisa) po petkrat v finalu igrala Pete Sampras in Andre Agassi (4:1 za Samprasa) ter Mats Wilander in Ivan Lendl (3:2 za Wilandra).

 

Petkratni zmagovalec Roger Federer se je po zaostanku 2-0 v nizih vrnil in izenačil na 2-2.

foto: ©Getty images / I. Walton

 

Rafael Nadal je že v tretji igri odvzel servis petkratnemu zmagovalcu in povedel 2-1 ter na svoj servis že vodil 40:0 vendar se je moral za povišanje vodstva zelo potruditi, ker je Federer prišel v igri do izenačenja. Do te igre je Rafa skoraj vse svoje servise (14) serviral na Federerjevo levo stran (backhand)  tistega, ki pa je poslal na Švicarjevo desno, pa je takoj izgubil. Španec je svojo igro dobro pripravil in ni odstopal od taktike, ki mu je prinesla v žep tudi prvi niz s 6-4. V zadnji deseti igri je Federer imel dve žogi za obstanek v nizu a mu tudi zaradi nekaj neverjetnih napak ni uspelo. Nadal je v nizu obranil vse tri Švicarjeve priložnosti za brejk.


Drugi niz je Federer začel silovito in na svoj servis brez izgubljene točke povedel 1-0. Švicar je svoj odstotek zadetih prvih servisov vse od sredine prvega niza stalno stopnjeval za nameček pa je na Nadalov servis izkoristil svojo četrto priložnost za odvzem servisa in povedel na 2-0. Igralca sta pokazala vse kar tenis premore in z vrhunsko igro gledalce večkrat dvignila na noge. Ko je v sedmi igri, Federerju zadrhtela roka je to Nadal takoj izkoristil ter napravil brejk za vrnitev v igro. Švicar je bil na Nadalov servis vseskozi blizu toda Španec je izkoristil priložnost tudi na Federerjev naslednji servis in z odvzemom le tega naredil zadnji korak pred osvojitvijo drugega niza, ki ga je tudi zaključil z drugo zaključno žogo še enkrat 6-4. Rafael Nadal je s svojo zanesljivo igro zasluženo povedel 2-0 v nizih.

 

Španec Rafael Nadal je v podaljšani igri četrtega niza zapravil dve zaključni žogici za zmago

foto: ©AP images / K. Wigglesworth

 

Tretji niz je spet bolje začel Švicar, ki je v četrti igri prišel do dveh brejk priložnosti, pa jih je spet zapravil (1/8) in namesto vodstva Rogerja je Nadal izenačil na 2-2. Prav enak scenarij se je zgodil v šesti igri, ko je Roger spet imel dve brejk priložnosti na servis Španca in jih neverjetno spet zapravil (1/10). Švicar je takoj zatem prišel do enajste in dvanajste priložnosti za odvzem servisa - neuspešno. Nadal je bil enostavno premočen predvsem psihično saj je skoraj vse svoje priložnosti izkoristil medtem, ko jih je Švicar kar po vrsti zapravljal. Zmeraj bolj je bilo jasno, da se Federerju šesti naslov izmika posebej po vodstvu Nadala 40:0 v sedmi igri, potem pa je veliki Roger dobil šest točk zapored in povedel 4-3 in nekako še zadržal neizbežen konec. Pri izidu 5-4 v tretjem nizu za zmagovalca in kralja Wimbledona zadnjih pet let, so dvoboj zaradi dežja začasno prekinili in akterja sta se preselila v garderobe za eno uro.
Po vrnitvi je Nadal z malo težavami na svoj servis izenačil na 5-5, Federer pa je na svojega z desetim asom povedel na 6-5. Igralca sta tretji niz povlekla v 'tiebreak', v katerem je Federer po treh asih in dobrem napadu na Nadalov servis povedel 5-2, kar je bilo dovolj za znižanje izida v nizih na 1-2.


V četrtem nizu sta igralca držala svoj servis do 6-6 brez velikih težav z izjemo desete igre, ko je Španec na servis Švicarja že vodil 30:0 a je Federer dobil štiri točke zapored. Spet smo gledali podaljšano igro v kateri je Nadal povedel s 4-1 in 5-2 kar ni bilo dovolj za zmago, ker je Federer s štirimi zaporednimi točkami najprej povedel 6-5 nato pa ni izkoristil žoge za osvojeni niz in podaljšanje dvoboja v peti niz. Nato Nadal ni izkoristil dve zaključni žogi za osvojitev prvenstva, Federer pa je nato svojo izkoristil in gledalce spravil v ekstazo in igro podaljšal v peti niz. Veliki Federer se je vrnil v igro.

Fed ex-champion

foto: ©Fotosports International / R. Parker


Dvoboj je pri rezultatu 2-2 in 40:40 spet zmotil dež in igralca sta se še enkrat preselila v garderobe. V nadaljevanju je prvi igralec sveta v osmi igri prišel do priložnosti za brejk vendar se je žilavi Španec spet ubranil in izenačil na 4-4 v odločujočem petem nizu. Roger Federer je prišel v težave na svoj servis v enajsti igri, ko je reševal dve brejk žogi Španca vendar je uspel in povedel 6-5. Nihče od finalistov se ni dal in igralca sta še kar navduševala z izjemnimi potezami. Nadal je v petnajsti igri imel štiri priložnosti za vnovičen odvzem servisa branilcu naslova kar je bilo dovolj za veliko prednost enega brejka in končanje dvoboja. Rafael Nadal je v naslednji igri izkoristil četrto zaključno žogo in postal veliki zmagovalec Wimbledona.

"Poskusil sem vse, a sem bil preveč živčen, pa še prepozno je bilo. Nadal si je to zmago zaslužil. Obljubim pa, da se bom naslednje leto spet vrnil," je povedal še vedno številka ena svetovnega tenisa Roger Federer. Nadal je bil po svoji prvi zmagi na All England Clubu čisto v transu: "Nemogoče je opisati to, kar zdaj čutim. Zmagati tu, na osrednjem igrišču, to so bile moje sanje! Še posebno sem vesel, ker sem moral premagati najboljšega igralca v zgodovini."

tenisportal.si

Wimbledon 2008
London, ANG
Junij 23-Julij 6, 2008
Nagradni sklad: € 11812000
Podlaga: trava
Tip: ATP in WTA
Finale:

moški:

Rafael Nadal (ESP) Roger Federer (SUI) 64 64 67 67 97

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete