Številke odražajo preporod Nadalove levice

29.05.2017
PARIZ, FRANCIJA - Trener Patrick Mouratoglou je v rubriki Trener (ang: The Coach) razkril izboljšave, ki jih je v primerjavi z lansko sezono na svojem najmočnejšem udarcu naredil Rafael Nadal.

Forehand Rafaela Nadala je vrsto let veljal za enega najboljših udarecv v teniški karavani, zato so njegovo nasprotniki praviloma vedno iskali njegov backhand. V zadnjih dveh sezonah je vse več igralcev začutilo, da je Španec ranljiv na forehandu, kar so začeli s pridom izkoriščati.

Nadalova levica ni bila tako smrtonosna kot v preteklosti, piko na i pa je dodala poškodba zapestja, ki je oklestila število vrtljajev in mu tako odvzela eno najpomembnejših orožij na peščeni podlagi. V letošnji sezoni se je Nadalova forma vrnila, kar potrjujejo tudi številke.

Kriza na forehandu je imela za posledico izboljšan backhand udarec, kar je Španec letos večkra demonstriral tako po paraleli kot diagonali. Na lanskem OP Francije je Nadal odigral več backhandov kot forehandov (51% > 49%), kar bi se pred leti zdelo kot slaba znanstvena fantastika.

V avgustu 2016 je tenisač, znan po brutalnem spinu, zabeležil le 22 odstotkov udarcev z več kot 3000 vrtljaji na minuto. V maju 2017 je številka narasla na 77 odstotkov. Občutna razlika je opazna tudi pri številu forehandov po prvem začetnem udarcu in položaju na igrišču, saj Nadal kar 32 odstotkov forehandov udari v polju, lani le 14 odstotkov. Več v videu. 


pripravil: Ž. J.

foto: YouTube.com

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete