WIMBLEDON: No1e kralj svete trave - kralj tenisa!

03.07.2011
WIMBLEDON - Srbski teniški igralec Novak Djoković je na vrhu teniškega sveta. Potem, ko je v polfinalu uresničil otroške sanje ter z zmago postavl 1. igralec sveta, je v velikem nedeljskem finalu grand slama na sveti travi potrdil, da mu ta trenutek ni para. Branilec naslova Rafael Nadal, ki na Wimbledonu ne pozna poraza vse od leta 2007, je padel po štirih nizih.

Srbija je na nogah - kaj ne bi bila. Njihov največji športnik vseh časov Novak Djoković je zmagovalec najprestižnejšega teniškega turnirja sezone Wimbledona. V velikem finalu, sanjskem finalu med 'enko' in 'dvojko', je s 6-4, 6-1, 1-6 in 6-3 premagal 'neuničljivega' španskega teniškega matadorja Rafaela Nadala in mu vzel primat tudi na sveti travi. Za nameček mu bo jutri na ATP lestvici z naskokom prevzel tudi 1. mesto. Čestitke Nole - zasluženo, saj je letos dobil 48 dvobojev, izgubil pa le enega. Za Srba je to 3. turnirski naslov na turnirjih velike četverice in drugi letos po OP Avstralije. Wimbledon je pokoril prvič

V petek, 1. julija oz. uradno v ponedeljek 4. julija 2011 je Novak postal prvi tenisač po januarju 2004, ki se je povzpel na 1. mesto ATP lestvice z izjemo Rogerja Federerja in Rafaela Nadala.

Dva dni kasneje ali celo dan pred uradno objavo nove računalniške lestvice, je Novak Djoković postal prvi zmagovalec Wimbledona od leta 2002, ki mu ni ime Roger Federer ali Rafael Nadal.

Otroške sanje so izpolnjene. Novak Djoković je 1. igralec sveta in zmagovalec Wimbledona

Otroške sanje so izpolnjene. Novak Djoković je 1. igralec sveta in zmagovalec Wimbledona

Novak je danes pred prepolnimi tribunami osrednjega igrišča v All England Clubu definitivno konča eno ero v zgodovini tenisa, dolgo skoraj celo desetletje. Postal je tudi 25. tenisač v zgodovini, ki se bo povzpel na sam vrh in 71. na večni listi, ki so v svojo vitrino pospravili zlati wimbledonski pokal.

Z izjemo 3. niza, je 24-letni beograjčan odigral vrhunsko, verjetno najbolje v svoji karieri na travnati podlagi. Prav vse žogice so priletele nazaj v Nadalovo polje in Španec enostavno ni imel pravega odgovora.

V prvem nizu smo videli 'mrtvi tek' vse do 10. igre, ko je serviral Majorčan. Djoković si je priigral 'set' žogico in jo takoj izkoristil ter povedel v nizih. Zelo izenačen niz, z malo napakami na obeh straneh, je tako vkjnižil Srb in pokazal, kako je fizično in mentalno pripravljen. Začel se je nalet letos skoraj nepremagljivega Srba. Dobil je kar 5 iger zapored ter v drugem delu dvoboja povedel 3-0. Španec je bil dobesedno na kolenih in ko je malo kasneje izgubil niz s 6-1, se je zazdelo, da bo Djoković oditel do naslova kot ekspresni vlak.

Padec koncentracije in prevelika sproščenost Novaka se je takoj maščevala. Nadal je videl, da je tekmec malo popustil in takoj vrnil milo za drago. Začel je igrati vse bolje in bolje. Že v 2. igri je prišel do sploh prve priložnosti za brejk, jo izkoristil, ter pripravil zrcalno sliko drugega niza. Gledalci so bili na nogah, saj so si želeli videti več kot le tri nize in prišli so na svoj račun.

Petkratni finalist in dvakratni zmagovalec turnirja na sveti travi je nadaljeval z dobro igro, obračun pa se je nekako začel dokončno lomiti na stran Srba takoj na začetku, ko je Španec izpustil in zapravil brejk priložnosti. Do 8. igre se je še nakako držal v igri, potem pa napravil dve neznačilni napaki, dodal tudi dvojno, kar je botrovalo izgubi servisa. Djoković je priložnost zagrabil z obema rokama in nato na svoj servis potrdil, da je najboljši teniški igralec sveta. Kaj vse je moral narediti, da je končno uresničil otroške sanje? Osvojiti je moral kar 8 turnirjev v letu, od tega OP Avstralije in Wimbledon, petkrat premagati Nadala v finalu in dobiti kar 48 dvobojev od 49. Če to ne priča njegovi premoči...

Novak Djoković je Nadala prvič premagal na turnirjih za grand slam. Skupno razmerje je sedaj 16-12 v korist peščenega kralja

Novak Djoković je Nadala prvič premagal na turnirjih za grand slam. Skupno razmerje je sedaj 16-12 v korist peščenega kralja

V športu ni najbolj pomembna statistika, a ta več kot zgovorno opiše njegovo dominantnost v letošnjem letu. Srb je dobil osem od desetih zadnjih dvobojev proti Nadalu, osvojil tretji turnir za grand slam od petih finalov (pred tem je dvakrat slavil na OP Avstralije),...

Z zmago na 10 milimetrov visoki travi je v žep pospravil 1,1 milijona angleških funtov, pri 24-letih pa prišel do 26. turnirske zmage, a ta današnja je 'mati' vseh zmag. Le kaj nam bo ta srbski teniški as še ponudil? Morda je naslednji na vrsti OP ZDA, kdo ve? Do doktorata v tenisu, t.i. GRAND SLAMA, mu manjkata omenjeni US Open in pa Roland Garros. Srba ima časa več kot preveč. Za konec naj še dodamo, da je že lastnik solatne sklede, ki pripada zmagovalcu v pokalu Davis in lastnik bronastega odličja na olimpijskem turnirju. Naslednjič se bo slednji odvijal v hramu tenisa - Wimbledonu in Srb eden glavnih favoritov za končni naslov.

 

The Championships, Wimbledon 2011
Wimbledon, VB
20.06.2011-03.07.2011
Nagradni sklad:
Podlaga: Trava
Tip: ATPFinale:

(2) N Djokovic (SER) d. (1) R Nadal (ESP) 64 61 16 63

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Fotogalerija:


Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete