Znani dobtniki letnih nagrad združenja ATP; Djokovič, Federer in brata Bryan najuspešnejši!

06.11.2012
Novak Djokovič, Roger Federer in brata Bryan so dobili več prestižnih nagrad združenja ATP ob koncu sezone!

25-letni Srb Novak Djokovič, ki je dobil nagrado za št. 1 ob koncu sezone že drugo leto zapored, je prejel še nagrado Arthur Ashe za humanitarca leta. Srb je kot ambasador UNICEF-a in s svojo humanitarno fundacijo "Novak Djokovič" aktivno pomagal pri raznih humanitarnih dejavnostih.

V letošnji sezoni je osvojil OP Avstralije in bil finalist Roland Garrosa ter OP ZDA. Osvojil je 3 ATP 1000 turnirje in še 3 x igral v finalih. Še tretjič v zadnjih 4 letih je dosegel vsaj 70 zmag v eni sezoni (70/11).

 

Dvojčka Mike in Bob Bryan sta še četrtič zapored št. 1 ob koncu leta in že osmič skupno. Osvojila sta 7 turnirjev, 11 let zapored najmanj 5. Višek je bil rekordni 12. naslov na grand slam turnirjih (OP ZDA) in zlata medalja na OI v Londonu. Osvojila sta največ turnirjev v odprti eri tenisa (82), Mike Bryan pa je postavil še individualni rekord s 84. osvojenimi turnirji in prehitel Todda Woodbridga!

 

Švicarja Rogerja Federerja so sotekmovalci že osmič izbrali za najbolj uglajenega športnika. Nagrado "Stefan Edberg" je prejel drugo leto zapored. Serijo je prekinil le Rafael Nadal leta 2010. Tokrat so bili nominirani še Marin Čilič, Juan Martin del Potro in David Ferrer.

Še 10 zapored je bil Federer izbran za najbolj priljubljenega med oboževalci pred Andyjem Murrayem, Novakom Djokovičem in Rafaelom Nadalom. 8 zapored pa je to uspelo dvojčkoma Bryan med igralci dvojic!

 

Nagrado za najboljšega povratnika leta je prejel neuničljivi Tommy Haas. 34-letni Nemec je sezono začel izven prvih 200 na svetu, končal pa jo je med top 25! Pred tem je bil 14 mesecev več ali manj odsoten zaradi poškodb. Prišel je do svoje 500. zmage v karieri(Dunaj, nato ga je zaustavil Grega Žemlja). Nekdanji 2. igralec sveta je v finalu Halleja premagal Rogerja Federerja.

23-letni Slovak Martin Kližan je postal novinec leta med najboljšimi. Od začetka leta je napredoval kar za 88 in končal na 29. mestu. Osvojil je ATP turnir v ST.Petersburgu in prišel do 4. kroga na OP ZDA, kjer je med drugimi premagal tudi 6. igralca sveta Francoza Tsongaja. Če bi se odločali po turnirju v Parizu, bi verjetno nagrado dobil Poljak Jerzy Janowicz, ki je iz 221. prišel na 26. mesto, a Slovak je bil bolj konstanten skozi vse leto.

 

27-letni Avstralec Marinko Matoševič je postal igralec, ki je najbolj napredoval v dosedanji karieri. Marinko je imel najboljšo sezono v karieri. Prišel je do 47. mesta na svetu in postal najboljši Avstralec. Na ATP turnirju v Delray Beachu je kot 173. igralec sveta preko kvalifikacij prišel do finala, igral je še v polfinalu Los Angelesa!

 

foto : images.google

pripravil : Marjan B.

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete