2011: Australian Open...Wimbledon... US OPEN ---> Novak Djoković!!!

13.09.2011
NEW YORK, ZDA - Novak Djoković. Ime, ki je letos napisano prav 'na vsaki' lovoriki, tokrat prvič v karieri tudi na pokalu, ki pripade najboljšemu na OP ZDA.

64. zmaga, 10. lovorika, 3. naslovi na turnirjih za grand slam in 6-0 v finalih proti velikemu Majorčanu. To je na hitro fascinantna statistika za leto 2011 najboljšega tenisača sveta Novaka Djokovića, ki je v ponedeljkovem finalu zadnjega grand slama sezone po izjemni teniški predstavi ugnal branilca naslova, Španca Rafaela Nadala s 6-2, 6-4,6-7 in 6-1 .

Lahko rečemo le 'bravo majstore'. Ja, sposodili smo si kar srbske besede. Novak si jih je zaslužil. Fenomenalno, impresivno, magično,...

Enostavno zmanjka besed, ko govorimo o neverjetni sezoni tega dečka iz Beograda. Enostavno najboljši. tenisač, ki mu ta trenutek ni para - kar je potrdil še v New Yorku, finalu OP ZDA. V svojem tretjem finalu zadnjega grand slama sezone je prišel do prve lovorike. V tretje gre rado pravijo. A tokrat Novak ni zmagal zaradi sreče. To je bila dominacija. Njegov nasprotnik Rafael Nadal, še par mesecev nepremagljivi na ATP Touru, včeraj ni imel nikakršnih možnosti.

Nole, kralj New Yorka

Nole, kralj New Yorka

Dvoboj je trajal 4 ure in 10 minut, akterja pa sta prikazala vrhusnki tenis, najboljše kar trenutno premore teniški svet. Okrog 23,000 gledalcev na največjem teniškem stadionu na svetu Arthur Ashe je lahko uživalo v prelepih potezah na obeh straneh, a Djoković je bil veliko boljši.

V prvih dveh nizih je Nole dobesedno deklasiral Španca. Izgledalo je kot, da se poigrava z nasprotnikom, ki je sicer poskušal parirati na vse načine, a mu je le malo uspevalo. Šele v 3. nizu je Majorčan, 10-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam pokazal, da se ne bo kar tako predal. Svojim navijačem je vlil nekaj upanja na preobrat, ko je znižal v nizih na 2-1, toda izkazalo se je, da so bili to njegovi zadnji vzdihljaji. V 4. nizu mu je ostalo le toliko moči, da je osvojil eno samcato igro. Srb mu je, čeprav z nekaj bolečinami v hrbtu, zadal končni udarec ter dvignil 4. lovoriko na turnirjih velike četverice (tretjo letos) in se mu maščeval za lanskoletni poraz v finalu OP ZDA. Na istem kraju, ob istem času, saj se je moški finale že četrto leto zapored igral na ponedeljek, saj je dež poskrbel, da so igrišča na Flushing Meadowsu mirovala kar dva dni.

Djoković je postal 11. tenisač s tremi različnimi osvojenimi grand slami in šesti, ki ima vezane OP Avstralije, Wimbledon in OP ZDA.

Rafael Nadal je letos izgubil vseh šest finalov z Novakom Djokovićem. Neverjetno

Rafael Nadal je letos izgubil vseh šest finalov z Novakom Djokovićem. Neverjetno

Sedaj le še Roland Garros

Novak se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta že vpisal med nesmrtne. Le še en turnir mu manjka od elite, ki ima v žepu karierni grand slam.

''Neverjetno'', so bile prve besede Srba po zmagoslavju. ''Še sam ne morem verjeti kako mi gre dobro. Mislim, da se je vloženi trud v ta šport začel obrestovati, tako kot vera in samozavest. Resno verjamem, da lahko osvojim vse kar se da. Gremo sedaj na Roland Garros'', je povedal Nole in takoj izdal novi cilj po osvojitvi ostalih treh turnirjev za veliki slam.

"Seveda sem razočaran. Moram priznati, da je Novaku letos res uspela neverjetna serija zmag. Boril sem se do konca, nimam si kaj očitati. Izgubil sem precej finalnih dvobojev z njim, a poskušal bom še naprej," je dejal Nadal, ki je pred letom dni prvič v karieri osvojil OP ZDA in s tem dopolnil zbirko grand slamov. Majorčan tako ostaja pri desetih naslovih na največjih štirih turnirjih sveta.

Ostali komentarji na dvoboj

Kar 2,3 milijona USD bo Djoković odnesel iz New Yorka. 1,8 mio za zmago na US Openu in še pol miljiončka nagrade za uspešne igre na ameriški turneji, ki se igra pred OP ZDA.

4,100 točk ima sedaj Djoković prednosti na ATP lestvici pred Nadalom. Z zmago si je tudi uradno zagotovil 1. mesto koncem letošnje sezone. Kakšno leto za Novaka Djokovića...

US Open
Kategorija: Grand Slam
Kraj: New York, ZDA
Datum: 29.08.2011-11.09.2011
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: $ TBD


Finale:

(1) N Djokovic (SER) d. (2) R Nadal (ESP) 62 64 67 61

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Fotogalerija:



 

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete