Čustveno izpraznjeni Đoković: ''Grand Slami niso več moja prioriteta''

01.10.2016
BEOGRAD, SRBIJA - Novak Đoković po poškodbi komolca okreva v rodnem Beogradu, kjer je spregovoril o čustvenem vrtiljaku, ki ga je preživljal po zmagi na OP Francije.

Najboljši igralec sveta Novak Đoković je po zmagi na OP Francije (2016) postal prvi tenisač po Rodu Laverju (1969), ki je osvojil štiri zaporedne velike turnirje. Zaradi lova na zgodovinski dosežek, s katerim se ne moreta pohvaliti ne Roger Federer ne Rafael Nadal, je bil pod velikim psihološkim pritiskom, ki je po koncu pariškega Grand Slama zahteval svoj davek.

V Wimbledon je zabeležil najzgodnejši poraz na Grand Slamih po letu 2009 (R3), na olimpijskih igrah se je poslovil v prvem krogu, v finalu OP ZDA pa ga je premagal njegov stari znanec Stan Wawrinka. Kljub krizi, h kateri naj bi pripomogle zakonske težave, je osvojil Masters v Torontu, kjer je nekajkrat spomnil na svoje najboljše trenutke.

In teh je bilo v zadnjih letih zares ogromno.

Od leta 2014 je dobil 199 obračunov in osvojil šest Grand Slamov, s čimer se je na večni lestvici izenačil z Royem Emersonom (12). Lovorike serije Masters je nizal kot za šalo ter beležil morda najimpresivnejšo statistiko na dvobojih z igralci prve deseterice.

V zadnjih dveh sezonah je bilo prelitega ogromno črnila o tem, ali bo Đoković podrl vse najpomembnejše rekorde in s prestola razstoličil velikega Federerja, ki še vedno uživa status najboljšega igralca vseh časov. Upoštevajoč zakasnele uspehe mlajše generacije, ki se - roko na srce - počasi prebuja, ima Đoković vse možnosti za to, da v prihajajočih sezonah še obogati svojo statistiko.

Po poškodbi okreva v domovini


Srb je zaradi poškodbe komolca odpovedal nastop v Pekingu, kjer je osvojil šest lovorik
. V teh dneh trenira v Beogradu, kjer je domačim novinarjem zaupal, da število Grand Slamov in osvojenih turnirjev nista več njegovi prioriteti.

''Psihološko sem bil pod velikim pritiskom in zdaj ne razmišljam več o številu naslovov. Če bodo prišli, super, jih bom z veseljem sprejel. Konec koncev tenis ni edina stvar na svetu,'' je srbske prestavnike sedme sile presenetil Đoković.

''Od Roland Garrosa na igrišču nisem našel čustvene izpopolnitve. Med pripravami na turnirje in obračune sem se počutil psihološko izpraznjenega. To mi ni bilo všeč, saj tenisa ne igram le zato, da bi osvajal naslove in bil številka ena. Sem v položaju, ko lahko ponovno definiram svoje cilje, namene in želje. Rad bi užival v vsakem treningu in trenutku, ki ga preživim na igrišču, kot na primer zdaj, kot sem v Beogradu. Na turnirjih je drugače, predvsem zaradi pričakovanj na podlagi uspehov, ki sem jih dosegel v zadnjih letih. Psihološko se moj pristop spreminja in ne želim razmišljati o turnirjih ali številki ena,'' je pojasnil Nole.

Đoković je ob astronomskem uspehu na teniških igriščih našel čas za starševstvo, poroko, humanitarne akcije, dobrodelne obračune in številne poslovne projekte, med katere sodi tudi odprtje restavracije z zdravo prehrano.

Samo od začetka leta 2011 je odigral 465 obračunov in osvojl 48 turnirjev. Ponaša se z najboljšim razmerjem zmag v Odprti dobi (83%) in ima zagotovljeno mesto na seznamu najboljših igralcev vseh časov. ''Spremenil sem svoj odnos, kar pa ne pomeni, da se bo spremenil moj prispevek k temu športu. Igral bom v tem ritmu in obdržal svoj urnik, dokler bom imel občutek, da je tako prav,'' je napovedal prvi igralec sveta.


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete