Đoković sočustvuje z Nadalom

27.06.2019
Prvi nosilec letošnjega Wimbledona razume nezadovoljstvo Rafaela Nadala, ki je mesto drugega nosilca moral prepustiti Rogerju Federerju.

Predstavniki odbora All England Lawn Tennis Club so razkrili vseh 32 nosilcev za letošnji Wimbledon, kjer se bodo teniški igralci in igralke merili od 1. do 14. julija.

Prvi nosilec turnirja je številka ena, branilec naslova in štirikratni zmagovalec Novak Đoković. Mesto drugega nosilca je pripadlo Rogerju Fedrerju, čeprav je na lestvici uvrščen za drugim igralcem sveta Rafaelom Nadalom.

Wimbledon je namreč edini turnir, ki za določanje nosilcev uporablja posebno formulo, v kateri pomembno vlogo igrajo rezulati na travnati podlagi v zadnjih 12 mesecih. Federer je Nadala prehitel po zaslugi zmage na nedavnem turnirju serije 500 v Halleju, kjer je slavil že desetič v karieri. Zahvaljujoč tej formuli je denimo četrti nosilec letošnjega turnirja Kevin Anderson, čeprav je na lestvici ATP šele na osmem mestu. Napredoval je tudi Marin Čilić, 18. na ATP, ki je postal 13. nosilec.

Prireditelji Wimbledona nosilce določijo glede na lestvico 24. junija 2019, temu dodajo 100 odstotkov vseh točk, ki so jih tenisači osvojili na travi v zadnjih 12 mesecih in še 75 odstotkov točk od njihovega najboljšega rezultata na travnati podlagi v 12 mesecih pred tem. Namen formule, ki je v veljavi od leta 2002, je zaščita travnatih specialistov, saj gre za zelo kratek del sezone, v katerem je težko akumulirati zadostno številko točk.

Nadal je bil v preteklih dneh kritičen do izračuna, predvsem zato, ker se takšnih izračunov poslužuje samo Wimbledon in noben drug turnir. "Ne gre samo zame. Večkrat se je zgodilo, da so bili igralci uspešni na vseh podlagah skozi celo leto, a Wimbledon ni spoštoval njihove uvrstitve na lestvici," je potožil.

Nadal, dvakratni zmagovalec turnirja, bo letos napadal prvo lovoriko na svetu travi po devetih letih. Lani ga je v polfinalu premagal Đoković. Kot tretji nosilec se bo, če bo prišel tako daleč, moral v polfinalu bržkone pomeriti s Federerjem ali Đokovićem, velika verjetnost pa je, da ga bo drugi čakal v finalu. Kot drugi nosilec bi se temu scenariju lahko izognil.

"Takšna so njihhova pravila in mi jih moramo spoštovati, čeprav je vse skupaj nekoliko presenetljivo" je o pereči temi spregovoril prvi igralec sveta. "Roger je največji tenisač vseh časov in osvojil je več Wimbledonov kot kdorkoli drug. Če si kdo zasluži, potem je to on. Po drugi strani pa je na lestvici nosilcev preskočil Nadala, kar je presenetljivo," je dodal Đoković.

Wimbledon bo tretji grand slam sezone. Prva dva sta dobila Đoković (OP Avstralije) in Nadal (OP Francije). Samo Španec, ki tudi vodi na lestvici Race to London, je igral v obeh finalih. Velika trojica (Nadal-Đoković-Federer) je osvojila zadnjih deset zaporednih grand slamov oziroma vse velike turnirje od OP ZDA leta 2016, ko je slavil Stan Wawrinka.


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete