Novak Đoković z zlatimi črkami v teniško zgodovino!

05.06.2016
PARIZ, FRANCIJA - Novak Đoković je v finalu OP Francije premagal Andyja Murrayja in postal prvi tenisač po letu 1969, ki je osvojil štiri zaporedne Grand Slame.

Pa ga ima! Pokal mušketirjev namreč. Končno, bi lahko rekli. Prvi igralec sveta in nesporno najboljši tenisač na planetu Novak Đoković je v četrtem poskusu prišel do svoje prve lovorike na Roland Garrosu, ko je na osrednjem igrišču Philippe Chatrier po nekaj več kot treh urah igre s 3-6, 6-1, 6-2, 6-4 premagal velikega rivala in številko dve svetovnega tenisa Andyja Murrayja.

Đoković je v zadnjih letih vztrajno zatrjeval, da OP Francije ne sme postati njegova obsesija, a dvoma o tem, katero lovoriko si je vse od leta 2011 najbolj želel, nikoli ni bilo. Naposled mu je končno uspelo, resda ob odsotnosti Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, a dejstvo je, da Đoković v tem trenutku nima konkurence, zato močno dvomimo, pa naj nam navijači omenjenih teniških velikanov ne zamerijo, da bi karkoli lahko preprečilo njegov pohod na 12. Grand Slam.

Z njim je dopolnil svoj karierni grand slam, postal prvi tenisač po Rodu Laverju (1969), ki ima v lasti vse štiri največje turnirje, in se po številu najprestižnejših lovorik izenačil z Royem Emersonom (12).

Srbski šampion, zmagovalec tudi letošnjega OP Avstralije, kjer je Murrayju prizadejal sedmi poraz v finalih, nato pa v Parizu dodal še osmega, ima še vedno možnosti za koledarski grand slam, tj. svojitev vseh štirih Grand Slamov v eni sezoni. Če bo nadaljeval v takšnem ritmu, bi se lahko že ob koncu letošnje sezone izenačil z Nadalom in s Petom Samprasom, ki sta oba osvojila po 14 največjih turnirjev. 

Solzam in razočaranju iz preteklih let je sledil trenutek sladkega olajšanja. Đoković je novi kralj Pariza.

Solzam in razočaranju iz preteklih let je sledil trenutek sladkega olajšanja. Đoković je novi kralj Pariza.

Đoković je po treh porazih v finalu (2012, 2014, 2015) vendarle prišel do tako želene zmage in po zadnji točki na srečanju zmagoslavno legel na pesek osrednjega igrišča, ki ga je v preteklosti večkrat zapustil razočaran. Tokrat je izraz razočaranja pripadel Murrayju, ki je po zmagi na Wimbledonu 2013 zabeležil še tretji zaporedni poraz v finalih (AO 2015, AO 2016, RG 2016). Vse tri mu je prizadejal Đoković.

Nole je postal tretji tenisač v zgodovini, ki je osvojil štiri zaporedne Grand Slame. Američan Don Budge je v letih 1937 in 1938 osvojil šest zaporednih lovorik (rekord), po dvakrat pa je vse štiri turnirje v eni sezoni osvojil še Laver. Prvič pred (1962) in drugič (1969) po začetku Odprte dobe.

Đoković se je prav tako pridružil peščici igralcev, ki so osvojili vse štiri turnirje. V Odprti dobi je to uspelo Laverju, Andreju Agassiju, Federerju in Nadalu, pred Odprto dobo pa še Budgeu, Fredu Perryju in Emersonu.

Novak je v družbi 'nesmrtnih'. Teniška zgodovina je dobila novo poglavje, ime pa Novak Đokovič. Srbski teniški velikan že dolgo spada na vrh spiska najboljših v zgodovini, s slavjem na pariškem pesku pa je postavil piko na 'i'. Ta trenutek ima v lasti vse štiri turnirje za veliko nagrado, dosežek, ki je vreden vsega spoštovanja. 

Novak Đokovič sedaj drži najdaljši niz zmag v odprti dobi tenisa - 28. Nazadnje je na Grand Slamih izgubil lani v finalu Raoland Garrosa s Stanom Wawrinko.


"To je to, to je eden mojih največjih trenutkov v karieri. Zahvala vsem, ki ste tukaj. Hvala moji družini, moji ekipi, res vsem, ki me podpirajo in me spodbujajo iz dneva v dan," je povedal Đoković, ki je nadigral Murraya v finalu Roland Garrosa.

Uvodni niz ni nakazal takšnega izhoda. Murray je igral dobro, ob nepopolnem Đokoviču je dobil 1. niz. Vse to ni vrglo iz tira 1. igralca sveta. Igral je vse bolje, Britanec pa je bil v vse težjem položaju. Kaj kmalu je bilo jasno, kdo bo danes junak pariškega peska. Nole je po zaključni točki na pesek izrisal veliko srce, prav takšno, kot pred leti eden od junakov Pariza Gustavo Kuerten, ki je bil prav tako prisoten zgodovinski zmagi srbskega šampiona. Da je jasno, ob dovoljenju brazilskega teniškega šampiona. 

Vsi porazi so ga še bolj motivirali, ga naredili še močnejšega. Vračal se je v Pariz, da dobi to kar mu pripada. Kar ne moremo blizu primerjave iz leta 2009, ko je tu pokal mušketirjev dvignil Roger Federer. Tudi Švicarju je manjkala le ta lovorika, naposled jo je le dobil, tako željeno, vredno.... pokal, katerega je imel v lasti vrsto let Rafa Nadal.

''Danes je najbolj pomembno da sem občutil to, kar sem dolgo, dolgo čakal. Nikdar nisem uspel narisati tega srca kot Guga. On mi je dal dovoljenje, da narišem srce, ki pomeni ljubezen do vseh vas. Vedite, da bo vedno z vami tu na tem terenu'', je bil čusstven Đokovič in razložil zakaj se je odločil za izris srca.

''Imel sem priložnost govoriti z Gugo in od nekdaj sem občudoval njegovo proslavljanje zmage na OP Francije. Takrat je bil zame poseben trenutek. Vprašal sem ga, če lahko naredim enako potezo, ker mi je to edinstven trenutek in najbolj originalen način proslavljanja zmage'', je dejal Nole.


Roland Garros
Kategorija: Grand Slam
Kraj: Pariz, Francija
Datum: 22.05.2016 - 05.06.2016
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Pesek
Nagradni sklad: € 16,008,750
http://www.rolandgarros.com

 

Finale:

1-Novak Djokovic (Serbia) beat 2-Andy Murray (Britain) 3-6, 6-1, 6-2, 6-4

 

pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete