Fantastični Novak Djokovič ubranil lovoriko na Wimbledonu

12.07.2015
WIMBLEDON - V ponovitvi lanskoletnega finala Wimbledona med Novakom Djokovičem in Rogerjem Federerjem smo videli enak izhod. Zlati pokal je šel v roke najboljšemu teniškemu igralcu sveta, ki je najprestžnejši turnir leta na sveti travi osvojil še tretjič.

28-letni Novak Djokovič je tretjič zmagovalec teniškega turnirja na sveti travi. Srb je v ponovitvi lanskoletnega finala z Rogerjem Federerjem ubranil lovoriko na Wimbledonu. Lani je v izjemnem finalu potreboval pet nizov, tokrat štiri, na koncu je bilo 7-6(1), 6-7(10), 6-4 in 6-3.

33-letni teniški maestro Federer je igral v 10 wimbledonskem finalu, ostaja pa pri sedmih lovorikah, kar ga še vedno uvršča ob bok Petu Samprasu, s katerim jih imata največ. Švicar ni do potankosti ponovil polfinalne igre proti Murrayu, na drugi strani je bil Srb trden in psihološko močen, najboljše je prihranil za konec.

  • Novak Djokovič je slavil 200. zmago na turnirjih za Grand Slam, 9. naslov, s Federerjem pa sta sedaj poravnana na 20:20. 
  • Djokovič je postal najstarejši teniški igralec, ki mu je uspelo priti do 9. lovorike na Grand Slamih
  • Djokovič je prvi po Federerju (2003-2007), ki je ubranil naslov na Wimbledonu

Najboljši športnik sveta Novak Djokovič je tretjič dvignil pokal zmagovalca v All England Clubu

Najboljši športnik sveta Novak Djokovič je tretjič dvignil pokal zmagovalca v All England Clubu

Federer je začel napadalno, na samem začetku je bil bolj agresiven, posledično je tudi prišel prvi do brejka (4-2), toda Novak je takoj odgovoril z ribrejkom. Švicar je šele drugič letos na Wimbledonu izgubil začetni udarec, vse skupaj pa je odšlo v podaljšano igro, čeprav je imel Federer v 12. igri dve žogici za niz, Novak pa v enakjsti eno za brejk. Kolikor je bilo izenačno v prvih dvanajstih igrah, pa je tajbrejk suvereno s 7-1 dobil vodilni tenisač sveta. 

V 2. nizu sta oba dokaj suvereno osvajala igre na svoj servis, pri 5-4 pa je Djokovič zapravil žogo za niz. Federer je vrnil na enak način, ko je imel žogico za brejk, a tokrat je težko situacijo počistil Srb. Prava drama se je odvijala v podaljšani igri. 2. igralec sveta je izkoristil drugo žogo za 'set', prvo na svoj začetni udarec medtem, ko jih je Djokovič zapravil kar sedem. 

Na začetku 3. niza sta oba imela priložnosti za brejk, v prvi in drugi igri, toda v tretji je branilec naslova ušel. Federer je imel 40:15, pa je vse skupaj zakockal. 33-letnemu Baselčanu je zatajil forehand, Djokovič pa je igral mirno in efektno. Pri 3-2 je dež za nekaj minut prekinil finalni obračun, po vrnitivi pa sta prišla na teren popolnoma osredotočena na igre pri svojem začetnem udarcu. To je bilo seveda bolj 'po godu' Srbu, ki je imel brejk prednosti, le ta je bil dovolj za 3. niz in vodstvo.

Prelomen trenutek se je zgodil v 5. igri. Djokovič je z izjemnimi returni nadigral Federerja, prišel do brejka in povedel 3-2. Djokovič je vse bolj pritiskal in Federer se je komaj izvlekel v 7. igri ter podaljšal obračun za nekaj minut, v 9. igri pa je Novak dokončno zapečatil njegovo usodo.

Novak in Roger sta drugo leto zapored igrala finale Wimbledona

Novak in Roger sta drugo leto zapored igrala finale Wimbledona

Djokovič je po še eni veliki zmagi sedaj že tradicionalno pojedel malo trave.

''Letos je zelo okusna. Ne vem kaj so naredili tisti, ki so zadolženi za teren, saj so ga odlično pripravili (smeh). To je nekakšna tradicija, Kot majhen otrok sem sanjal, da bom osvojil Wimbledon''.

''Igrati finale proti Rogerju je velik privilegij. Res je izziv s takšnim nasprotnikom, ki je eden največjih, ki je toliko dal temu športu. Naj se mladi ozirajo po njemu'', je povedal Srb, ki je pričakoval, da bo Federer dal vse od sebe. ''Vedel sem, da bo igral najboljše kot zna. Prisili te, da greš preko svojih mej, da iztisneš vse kar znaš. Za takšne dvoboje se pripravljaš vse življenje''.

Federer: ''Novak je odigral sijajno. In to ne samo danes, zadnja dva tedna, celo leto, zadnji dve leti,... zasužil je naslov, vse čestitke Novak'', je povedal švicarski teniški velezvezdnik, lastnik rekordnih 17. lovorik iz turnirjev za Grand Slam.

''Novak je bil boljši v pomembnih trenutkih, bil je zelo stabilen. Sam nisem bil slab in sem vseeno zadovoljen, a tako pač je. Še enkrat, igrati tukaj je privilegij''.

 

Wimbledon
Kategorija: Grand Slam
Datum: 29.06.2015 - 12.07.2015
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: £ 25,136,000
http://www.wimbledon.com/index.html


Finale:

1-Novak Djokovic (Serbia) beat 2-Roger Federer (Switzerland) 7-6(1) 6-7(10) 6-4 6-3

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

 

Fotogalerija:


Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete