Gospod Federer verjel in uspel! Dvoboj stoletja za 18. Grand Slam naslov.

29.01.2017
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Dvoboj stoletja, tekma večnih rivalov, teniški 'El Classico', poslastica... finale Odprtega prvenstva Avstralije 2017 med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom, zmagovalec tega titanskega obračuna pa veliki Roger Federer.

Tekma presežkov. ne zmanjka besed, kako bi lahko opisali letošnji finale prvega Grand Slama sezone, v katerem sta se merila dva, ki sta najbolj zaslužna za zlato dobo tenisa. Dva, ki sta se vrnila po odsotnosti, dva, ki imata največ naslovov iz turnirjev velike četverice.

35-letni Roger Federer, največji teniški igralec vseh časov. Verjel je in uspel. Po skoraj petih letih suše (nazadnje Wimbledon 2012) se veseli rekordne 18. lovorike turnirjev za Grand Slam. V finalu je bil po epskem obračunu petih nizov boljši od 14-kratnega prvaka Grand Slamov Rafaela Nadala s 6-4, 3-6, 6-1, 3-6 in 6-3.

Zadnja leta so Federerja mnogi poslali v 'penzijo', še posebej po zadnji polletni odstotnosti zaradi poškodbe, toda teniški čarovnik iz Basla se je vrnil v vsem sijaju. V Melbournu je dvignil peti pokal. V jubilejnem 100. nastopu turnirjev za Grand Slam je zabeležil eno največjih, če ne največjo zmago v karieri.

Švicar Roger Federer je od leta 2010 in zmagi na OP Avstralije do danes osvojil le še Wimbledon 2012. Pri 35-letih igra tenis kot v najboljših časih. Legenda je nazaj.

Švicar Roger Federer je od leta 2010 in zmagi na OP Avstralije do danes osvojil le še Wimbledon 2012. Pri 35-letih igra tenis kot v najboljših časih. Legenda je nazaj.

Gledalci so uživali v reprizi finala 2009 (takrat je zmagal Nadal). Čeprav sta današnja akerja, nekdanji števili 1 svetovnega tenisa, prišla v Avstralijo po daljšem premoru, kot 9. in 17. nosilec, sta pokazala, da še naprej igrata vrhunski tenis. Dvoboj je potregel z dih jemajočimi točkami, neverjetnimi potezami in negotovostjo vse do konca - kot v najboljših časih. To je bil 35 medsebojni dvoboj Švicarja in Španca, Federer pa je zmanjšal vodstvo Nadala na 23-12.

Smo lahko pričakovali kaj drugega kot pet nizov? Federer je igral agresivno, Nadal pa zanesljivo. Uprizorila sta neverjetno borbo, ki se je začela z osvojenim 1. nizom Rogerja. Z dobrim serviranjem in brejkom je rutinsko povedel, nato pa je sledil silovit odgovor Rafe. Točke so postajale vse daljše, Španec pa je ušel na 4-0. Dva brejka prednosti sta bila dovolj, da je izenačil v nizih. Federer se je znašel v slabih minutah, delal je kar nekaj nevsiljenih napak, zelo pomembna pa je bila uvodna igra 3. niza, v kateri je vodil že 40:0, pa je komaj izvlekel servisno igro. Videlo se je, da je potreboval nekaj dodaten samozavesti, da je ekspresno osvojil tretji del srečanja. Borbeni Majorčan se ni predal, tako kot vedno. Izsilil je 5. niz, kjer smo bili priča vsej lepoti teniške igre. Nadal je z brejkom držal niti do 3-1, sledila pa je velika vrnitev švicarskega teniškega poeta. Za razliko od zadnjih nekaj sezon je verjel v zmago vse do konca in pobral obresti. Ni se predal, prihajal je do priložnosti, potrpežljivo kot že dolgo ne, ujel večnega tekmeca in na koncu po številnih neverjetnih točkah na obeh straneh uspel streti odpor. 

Rafael Nadal in Roger Federer sta prva dva vrsti, ki sta najbolj zaslužna, da govorimo o zlati dob tenisa

Rafael Nadal in Roger Federer sta prva dva vrsti, ki sta najbolj zaslužna, da govorimo o zlati dob tenisa

Igralca sta potrdila svojo veličino tudi na odru za podelitev.

"Roger je bil dolgo brez tekem. Uspela mu je velika vrnitev in zaslužil si je to. To je bil odličen mesec v Avstraliji, v Brisbanu sem igral dobro, zadnja dva tedna pa mi je šlo še bolje. Gledalci so bili v Melbournu izjemni. V karieri sem imel številne poškodbe, zato sem vesel, da sem se uspel vrniti. Verjetno si je tokrat Roger zaslužil zmago bolj od mene. Tretjič imam v rokah krožnik za finalista, precej lepši je veliki pokal in upam, da ga bom še kdaj lahko osvojil," je povedal Rafa in napovedal vrnitev na Rod Laver Areno tudi v naslednjih sezonah. 

''Tudi jaz želim čestitati Rafi za velik povratek'', je začel Federer.

''Mislim, da nihče od naju ni povsem verjel, da se bova znašla v takšni situaciji, ko sva se pred nekaj meseci srečala na akademiji. Tenis je težek šport, zmaga lahko le eden, ni remija. Če bi bil, bi danes z veseljem podelil to lovoriko z njim'', je izjavil presrečni Švicar, ki je postal prvi, ki ima na treh Grand Slamih najmanj pet naslovov. 

Na večni lestvici je sedaj Federer ušel Nadalu na +4, če se ozremo na lovorike s turnirjev velike četverice. Ima jih rekordnih 18, Španec ostaja pri 14, tretji izmed aktivnih je Đokovič, ki jih je v karieri osvojil 12. 

Melbourne je bil prvi vrhunec letošnje teniške sezone in napoved, da nas čaka zelo zanimivo leto.


Australian Open
Kategorija: Grand Slam
Datum: 16.01.2017 - 29.01.2017
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: 50,000,000 avstralskih dolarjev
http://www.ausopen.com/index.html     
                           

Finale:

17-Roger Federer (Switzerland) beat 9-Rafa Nadal (Spain) 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3

 

pripravil: L.S.

foto: Zimbio.com

 

Fotogalerija:


Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete