Kontroverzna predaja tekme v Shenzhenu

01.10.2017
SHENZHEN, KITAJSKA - Na ATP turnirju serije 250, kjer se v finalu merita Alexandr Dolgopolov in David Goffin, je pred dnevi prišlo do neobičajne predaje tekme. Medtem ko je »tanking« (namerna izguba zaradi pomanjkanja truda) prepovedan, pa igralci še vedno lahko predajo obračun zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.

Ti so včasih upravičeni, včasih pa milo rečeno duhoviti. Malce drugačen primer se je zgodil na turnirju v Shenzhenu pri igralcu Dudiju Seli. 77. tenisač sveta prihaja iz Izraela, zaradi svojih religijskih razlogov pa je že večkrat ugledal luč medijskih žarometov. Sela je predal obračun proti Alexandru Dolgopolovu v drugi igri tretjega niza pri rezultatu 6:3 4:6 in 1:0 za Ukrajinca. Razlog? Jom kipur, najsvetejši dan in najpomembnejši praznik judovske religije. Predstavlja odpuščanje in abstinenco, letos pa je padel na 30. september.

Na ta dan morajo biti Judje v abstinenci sonca, od sončnega zahoda prejšnjega dne pa do sončnega zahoda na dan praznika. Praznovanje se obeležuje s 25-urnim postom, delo v času Jom Kipurja pa je odsvetovano. Ko se je sonce spustilo, se je Sela predal, kar mu je preprečilo možnosti za uvrstitev v polfinale turnirja. Prejel bi 90 ATP točk in 33 tisoč ameriških dolarjev.

Sela se je zavedal pomembnosti trenutka pred tekmo, zato je prosil organizatorje, naj prestavijo njegovo tekmo na prvo v dnevnem urniku, a mu želje niso ugodili. Najprej je poklical fizioterapevta, nato pa je povedal, da bi se rad predal. Glavni sodnik mu ni prav nič ugovarjal.

Podobne prizore smo videli že leta 2015, ko je prišlo do čudne predaje Maleka Jazirija. Igral je proti Denisu Istominu na turnirju serije 250 v Montepllierju. Z igrišča je odšel zato, da se ne bi v drugem krogu pomeril proti Dudiju Seli. Jaziri je po narodnosti Tunizijec, ti pa Izraela ne priznavajo.


Pripravil: G. J.
Foto: Zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete