Murray takšne priložnosti še ni imel, a Raonic še zdaleč ni 'turist'

09.07.2016
LONDON, VELIKA BRITANIJA - Andy Murray se bo v finalu Grand Slama prvič pomeril z igralcem, ki ni član Big Four. Velike priložnosti se zaveda tudi debitant v tej fazi tekmovanja Milos Raonic.

Finalista letošnjega turnirja v Wimbledonu, tretjega Grand Slama sezone, sta drugi igralec sveta Andy Murray in šesti nosilec Milos Raonic. Kanadski bombarder je uresničil naše napovedi in si pod budnim očesom legendarnega Johna McEnroeja priigral debitantski nastop v finalu največjih turnirjev.

Oba finalista dobro vesta, kaj pomeni na plečih nositi pričakovanja celotnega naroda. Raonic je postal prvi Kanadčan v finalu turnirja za Grand Slam, Murray pa je pred tremi leti prav v Wimbledonu prekinil 77-letno britansko sušo. Škot je takrat osvojil svoj drugi in obenem zadnji Grand Slam, saj je v naslednjih treh finalih izgubil proti Novaku Đokoviću.

V finalu bo zanimiv spopad servisa in returna. Raonic ima enega najnevarnejših začetnih udarcev, Murray pa sodi med elitne returnerje.

V finalu bo zanimiv spopad servisa in returna. Raonic ima enega najnevarnejših začetnih udarcev, Murray pa sodi med elitne returnerje.

Murray je v prvem krogu brez težav odpravil rojaka Liama Broadyja, približno enako dela je imel tudi z Ye-Hsun Lujem. Prav tako v treh nizih je odpravil Johna Millmana, nato pa v osmini finala še Nicka Kyrgiosa. V četrtfinalu je oddal dva niza in se po petih veselil napredovanja na račun Jo-Wilfrieda Tsongaja, v polfinalu pa je gladko odpravil Tomaša Berdycha.

Najboljši britanski tenisač je v Wimbledon pripotoval na krilih turnirske lovorike v Londonu in ima na svojem računu že 11 zaporednih zmag. Drugič v karieri se mu je uspelo uvrstiti v tri zaporedne finale turnirjev za Grand Slam (2012-2013/W-USO/AO) in prvič v isti sezoni (2016/AO-RG-W).

Murray se bo v finalu poskušal izogniti neslavnemu rekordu, kakršen je na primer doletel Tomaša Berdycha. Britanec bi namreč lahko postal prvi tenisač v Odprti dobi, ki bi v eni sezoni izgubil tri finale Grand Slamov. Pred letom 1968 so se s tem ''dosežkom'' okitili Fred Stolle (1964), Roy Emerson (1962) in Jack Crawford (1934).

Priložnost za maščevanje


Raonic je v prvem krogu izločil Pabla Carrena-Busto, v drugem pa Jacka Socka. V tretjem je proti David Goffinu že zaostajal z 0:2 v nizih, nato pa uprizoril veliki preobrat. V štirih nizih je odpravil Sama Querreyja, pet pa jih je potreboval za zmago nad Rogerjem Federerjem. Raonic je z uvrstitvijo v finale dosegel svoj največjih uspeh na turnirjih za Grand Slam.

Finale v Wimbledonu bo ponovitev finala 113. izvedbe turnirja Queen's Club Championships, kjer je Raonic že vodil z nizom in brejkom prednosti, a na koncu izgubil proti Murrayju. Svojemu nasprotniku se bo poskušal oddolžiti že to nedeljo.

Raonic in Murray sta odigrala devet medsebojnih obračunov, s 6-3 pa vodi Britanec. Na travi sta igrala le enkrat, in sicer pred manj kot mesecem dni v Londonu. 

H2H (6-3) ANDY MURRAY MILOS RAONIC
trava 1 0
pesek 2 1
trda 3 2


Murray bo napadal 38. turnirsko zmago (37-20), tretjo v sezoni (2-3), osmo na travi (7-1) in tretjo na Grand Slamih (2-8). Prvič se bo v finalu pomeril z nekom drugim kot z Đokovićem (7) ali s Federerjem (3).

Raoniceva statistika ni tako blesteča, a 25-letnik se še naprej dokazuje kot eden najobetavnejših igralcev na svetu. Kanadčan bo lovil deveto lovoriko (8-10), drugo v sezoni (1-2), prvo na travi (0-1) in prvo na Grand Slamih (0-0).

Finalni spopad pa bo zanimiv tudi zaradi obeh trenerjev - Johna McEnroeja in Ivana Lendla, ki sta v 80. letih prejšnjega stoletja tvorila enega najzanimivenjših rivalstev vseh časov. Odigrala sta 36 medsebojnih obračunov, z 21-15 pa vodi Čeh. Američan danes skrbi za Raonica, Lendl pa se je nedavno vrnil k Murrayju, potem ko se je ta razšel z Amelie Mauresmo


Wimbledon
Kategorija: Grand Slam
Kraj: London, Velika Britanija
Datum: 27.06.2016 - 10.07.2016
Žreb: S-128, D-64 (moški žreb) / (ženski žreb)
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: £ 28,100,000
http://www.wimbledon.com/index.html

 

pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete