Ko v finalu ni Federerja ali Đokoviča, pleše Andy Murray. Britanec do druge zmage na sveti travi.

10.07.2016
LONDON, V.B. - Domačin Andy Murray je veliki zmagovalec Wimbledona. V 130. finalu tega najprestižnejšega turnirja je s 6-4, 7-6(3) in 7-6(2) premagal novinca v boju za naslov Milosa Raonica.

Škot Andy Murray je igral že 11. finale turnirjev za Grand Slam, osvojil pa tretji naslov. Z izjemo današnjega, je imel nasproti sebe vedno Federerja ali Đokoviča, tu pa se skriva negativen rezultat v bojih za lovoriko. V finalu letošnjega Wimbledona, na katerem je prvič slavil pred tremi leti, je imel za tekmeca novinca in upravičil status favorita. Izkušeno je Kanadčana premagal 3-0 v nizih in več kot zasluženo dvignil zlati pokal. Takoj po zaključni točki so ga oblile solze sreče, kako ne, dobiti najpretižnejši turnir na svetu pa ni kar tako.

Andy Murray, ki je po prekinitvi sodelovanja z Mauresmojevo, spet najel legendarnega Ivana Lendla, je takoj uspel. Očitno se več kot dobro ujameta in ju verjetno čaka še veliko skupnih uspehov.

Andy Murray je prišel do tretje lovorike na Grand Slamih. Po OP ZDA 2012 in Wimbledonu 2013, je na sveti travi spet zmagal danes.

Andy Murray je prišel do tretje lovorike na Grand Slamih. Po OP ZDA 2012 in Wimbledonu 2013, je na sveti travi spet zmagal danes.

Redki so tenisači, ki že v prvo ujamejo lovoriko na turnirjih velike četverice, še posebej, če imajo nasproti sebe uveljavljenega večkratnega zmagovalca. To je na lastni koži občutil 25-letni Črnogorec s kanadskim potnim listom, sploh prvi Kanadčan v finalu turnirjev za veliko nagrado. Za sabo ima fantastična tedna, v polfinalu pa je slavil tudi veliko zmago nad sedemkratnim wimbledonskim zmagovalcem Federerjem. Trofejo v vseangleškem klubu je poskušal ujeti proti nekomu, ki se na takšni sceni precej bolje znajde od njega. Čeprav je imel Murray v žepu le dva naslova, pa je ob tem igral še osem finalov, izkušenj torej več kot dovolj.

Andy Murray je letos igral v vseh treh finalih turnirjev za Grand Slam. na OP Avstralije in Roland Garrosu ga je ustavil izjemni Đokovič, ki pa je letos na Wimbledonu senzacionalno zgodaj izpadel.


Daleč od tega, da je Milos Raonic igral slabo, toda Britanec je bil enostavno predober. V ključnih trenutkih je igral popolno, bil je korak pred tekmecem in razveselil polne tribune osredjega igrišča. Predstava je bila po okusu, vrhunska s strani Andya, 38 vinerjev in le 12 napak. Raonicu je ustavil njegovo največje orožje - servis. 

''To je bil težek izziv, a Andy je bil danes predober. Vse bom naredil, da tu dobim še eno priložnost. Za mano sta fantastična dva tedna, pa še prej Queen's'', je povedal Raonic in se seveda zahvalil vsem, posebej ekipi.

''To je zame najpomembnejši turnir v letu. Ta zmaga mi pomeni ogromno, posebej po vseh porazih v finalih. Milos je odigral odličen dvoboj, v polfinalu je že prišel do lepe zmage nad Federerjem, so bile besede Murraya nato se je zahvalil vsem, ekipi, občinstvu, gledalcem na Henman Hillu,.. . Res se mu je dejansko zvalil kamen od srca po današnjem triumfu. Koliko mu pomeni ta zmaga je bilo videti na njegovem obrazu. Najprej so ga premagale solze sreče, nato pa je sproščeno, kot že dolgo ne, poziral z zlatim pokalom.

Kanadan Milos Raonic je prvič zaigral v finalu turnirjev velike četverice

Kanadan Milos Raonic je prvič zaigral v finalu turnirjev velike četverice

Murray je od začetka dvoboja vsilil svoj ritem in dovolil, da bi ga tekmec mučil z ubijalskim servisom. Dobro se je branil, izkoristil tretjo priložnost za brejk in vodstvo 4-3, nato pa odigral dve popolne igre na svojem začetnem udarcu. Tudi v 2. nizu je imel Škot brejk priložnosti, vendar mu ni uspelo rešiti tega dela igre v regularnem delu. Morala sta v podaljšek, kjer dvoma o zmagovalcu ni bilo. Domačin je povedel 6/1, nato pa mirno vse skupaj pripeljal do konca. Šele sredi 3. niza je Milos prvič okusil slast brejk žoge, dve vezani mu ni uspelo pretvoriti v dobljeno igro. Tekmeca sta morala v še en tajbrejk, tudi ta je bil brez težav v rokah Murraya. Povedel je 5/0 in malo kasneje slavil pred domačimi gledalci. Wimbledon
Kategorija: Grand Slam
Kraj: London, Velika Britanija
Datum: 27.06.2016 - 10.07.2016
Žreb: S-128, D-64 (moški žreb) / (ženski žreb)
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: £ 28,100,000
http://www.wimbledon.com/index.html


Finale:

2-Andy Murray (Britain) beat 6-Milos Raonic (Canada) 6-4 7-6(3) 7-6(2)

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete