Nika Radišič po slavju v Novem Sadu že 32. mladinka sveta

13.09.2017
Na Obali uspešno brusijo nov slovenski teniški biser, 17-letno Niko RADIŠIČ, ki še naprej navdušuje na svetovni mladinski teniški turneji.

Potem, ko je Nika RADIŠIČ pokorila vse nasprotnice na turnirju v Pančevu pred štirinajstimi dnevi je enak uspeh pretekli teden ponovila na turnirju ITF 2. ranga v Novem Sadu. Turnir je ponovno odigrala v velikem slogu, nekaj več težav je imela samo v drugem krogu, ko je izgubila edini niz na turnirju, ki ga je ob zmagi 6:1 3:6 7:5 prepustila 16-letni Rusinji Valeriyi OLYANOVSKAYI. Ostale igralke ji niso bile dorasle nasprotnice, tako da je vsa srečanja vključno s finalnim, v katerem je s 6-2 6-2 premagala britansko vrstnico Anne LOUGHLAN, gladko dobila. Radišičeva tako nadaljuje izjemno serijo letošnjega leta in se še naprej vzpenja na svetovni mladinski teniški lestvici. Po uspešnem nastopu v Novem Sadu je pridobila še 12 mest in je ta teden 32. mladinka sveta. S tem si je pripravila izvrstno izhodišče za zadnjo sezono v konkurenci mladink, ko bo lahko nastopila tudi na turnirjih za grand slam in se tam srečala z najboljšimi teniškimi igralci in igralkami sveta.
V Novem Sadu je nastopila tudi Kranjčanka Kristina NOVAK, ki se je razveselila prve uvrstitve v četrtfinale letos, v Novem Sadu pa je prekinila niz treh zaporednih porazov v prvih krogih turnirjev. V drugem krogu je s 6:3 0:6 6:2 premagala 3. nosilko turnirja, 16-letno Rusinjo Taisyo PACHKALEVO, 80. mladinko sveta. V četrtfinalu jo je nato s 6-2 6-3 izločila kasnejša finalistka Loughlanova. 

V centru teniškega dogajanja pretekli in ta teden pa je Koper, kjer loparje na turnirjih Tennis Europe do 14 in 12 let vihti več kot 300 mladih igralcev in igralk iz 20 držav. Končan je turnir do 14. let, 7. Intesa Sanpaolo Bank Junior Slovenia Open, ki je Sloveniji prinesel finale v konkurenci dvojic in polfinale med posameznicami. Potem, ko so se v četrtfinale uvrstile Maja ZUCCHIATI, Nina PLIBERŠEK in Taja LONČARIČ, je preboj v polfinale uspel samo slednji. Lončaričeva je v četrtfinalu s 6:2 7:6(4) premagala srbsko vrstnico Andreo OBRADOVIĆ, v polfinalu pa je morala premoč priznati Hrvatici Klari VUKIČEVIĆ, ki je bila boljša s 7:6(4) 6:1, v četrtfinalu pa je izločila tudi Zucchiatijevo.
Pri dečkih se je do četrtfinala prebil samo Lun OBRUL, tu pa ga je s 7:5 6:1 premagal kasnejši finalist, Čeh Vojtech VEIGERT. V zaključnem obračunu konkurence dvojic smo spremljali nastop Zucchiatijeve in Nine PLIBERŠEK, ki pa sta finalno srečanje z 2:6 4:6 izgubili s Švedinjama Ido JOHANSSON in Emmo PERSSON. Turnirsko dogajanje so konec tedna obogatili najmlajši, ki so nastopili v mini in midi tenisu, zmag pa so se veselili Lun JARC (Polzela), Zala BIZJAK (Celje), Lan KONEČNIK (Sl.Gradec) in Veritsa YANEVA (Brežice). Turnir do 10 in 11 let je bil zaradi slabega vremena prestavljen na 23. in 24. september. S tekmami prvega kroga pa se je že začel še drugi koprski turnir TE in sicer v starostni kategoriji do 12 let, na katerem nastopajo vsi naši najboljši dvanajstletniki na čelu s prvima igralcema v tej starostni kategoriji Elo Nalo MILIĆ in Maticem KRIŽNIKOM.

Konec tedna so na OP do 18 let nastopili fantje in dekleta. Fante je gostil ŽTK Maribor, dekleta so igrala v Domžalah. V Mariboru se je druge zmage med posamezniki v karieri na turnirjih Tenis Slovenije in prve v konkurenci do 18 let veselil 1. nosilec mariborskega turnirja, sicer pa 5. igralec lestvice TS do 18 let, Tom AŠIČ KOVAČ (AsLit), ki je v izenačenem obračunu s 3:6 6:4 6:4 premagal 2. nosilca, domačina Miho PERUŠA. Oba igralca sta morala po končanem finalu na igrišče še enkrat in sicer v finalu konkurence dvojic, kjer sta ju izzvala Dan TROŠT SLAPNIK (Maja) in Jošt PLESTENJAK (Vrhnika). Ašič Kovač in Peruš sta potrdila vlogo prvih nosilcev in sta finalni obračun dobila s 7:5 6:3.
Na turnirju deklet v Domžalah je zmagala 9. igralka lestvice TS in 2. nosilka turnirja Urška VELEC (ŽtkMb), ki je bila v finalu s 6:4 6:0 boljša od presenetljive finalistke, nepostavljene 39. igralke lestvice TS Lane STEFANOVIČ (ŠtkVe). Turnir dvojic sta osvojili Žaklin BOKAN (Br-Mb) in Ajda BUKOVEC (Tr-Kr), ki sta v finalu s 6:4 6:3 premagali Lano STEFANOVIČ in Zojo ŠTRUKELJ.

V Velenju se je končal mednarodni veteranski turnir ITF 5. ranga. Nastopilo je 17 igralcev in igralk iz štirih držav, vse zmage pa so ostale Sloveniji. V konkurenci M35+ je slavil Iztok ARTIČ, v konkurenci M50+ Miran STEFANOVIČ, med veterani M55+ Ivo BELIŠ, med veterani M65+ je bil najboljši Tone PREŠEREN, med veterankami M45+ pa Irena KOŽELJ.

Osrednji dogodek prihajajočega konca tedna bodo poleg turnirja TE v Kopru zaključni obračuni letošnjih ligaških tekmovanj. Organizator je TK Branik Maribor, ki bo v sodelovanju s Tenis Slovenija najboljše ekipe v rednih delih letošnjih ligaških obračunov gostil 16. in 17. septembra, tekmovanje pa se bo odvijalo pod nazivom »Energetika Maribor - Play off ekipnih tekmovanj Tenis Slovenije«. Polfinalni obračuni so 16.9.2017, zaradi obilice tekem, predvideni tudi na igriščih ŽTK Maribor, vsi finalni obračuni pa bodo 17.9. na igriščih TK Branik.
Zagotovljen je tudi denarni sklad v višini 3000 €, ki bo razdeljen med finaliste 1. moške in 1. ženske teniške lige. Za zmagovalce lige do 12 let ter obeh lig, za fante in dekleta do 14 let, bosta Energetika Maribor in Tenis Slovenija organizirala izlet v Pustolovski park Postojna, ki bo izveden po odigranih mastersih v oktobru.
Uradna žoga s katero bodo ekipe igrale na play offu je Babolat Team. V ligi do 12 let so se v play off uvrstile ekipe TK Triglav Kranj 1, TK Triglav Kranj 2, TK Center Court in TC Ljubljana. V ligi do 14 let so pri dečkih udeleženci play offa ekipe ŽTK Maribor, TK Spin Medvode, ŠD Ltc in TK Radomlje, pri deklicah ekipe ŽTK Maribor, TK Terme Ptuj, TK Nova Gorica in TK Radomlje. V 2. moški teniški članski ligi so udeleženke play offa ekipe TK Hoče, TK Branik Maribor, TK Nova Gorica in TK Kamnik. V 1. moški članski teniški ligi se bodo za naslov najboljše ekipe v državi borili igralci TD Slovan Ljubljana, ŽTK Maribor, TK Konjice in TK Krško. V veteranski ligi pa bodo v play offu nastopile ekipe TK Branik Maribor, ŠTK Velenje, TK Krško in TK Triglav Kranj. Prva ženska članska liga bo po turnirskem sistemu odigrana od 15. do 17.septembra, zaključni obračuni bodo na prizorišču play offa v Mariboru. Zaključni obračun lige do 12 let bo, zaradi udeležbe igralcev in igralk na turnirju TE v Kopru, na sporedu v ponedeljek. Vabljeni na oglede tekem.

Ta teden bomo spremljali nastope naših igralcev in igralk na mednarodnih članskih in mladinskih turnirjih. Blaž ROLA bo poskušal nove točke za lestvico ATP osvojiti na Challengerju v Banja Luki (43.000€+H), kjer bo v prvem krogu igral z odličnim 17-letnim Kanadčanom Felixom AUGERJEM ALIASSIMOM. Kanadski mladinec, leta 2016 je bila na 2. mestu mladinske lestvice ITF, prihaja v Banja Luko kot zmagovalec ATP Challengerja v Sevilli, letos pa je osvojil tudi Challenger v Lyonu. Blaža torej čaka zahtevna naloga, da prekine zmagoviti niz Kanadčana in se po porazu v prvem krogu Seville uvrsti v drugi krog. Blaž je v Banja Luki že nastopil v konkurenci dvojic, kjer je moči združil s Kimmerjem KOPPEJANSOM iz Belgije, a sta srečanje izgubila.

Polona HERCOG je po zmagi na turnirju ITF na Madžarskem (25.000 $) ta teden prijavljena na močnejšem, 80.000 $ vrednem turnirju ITF v francoskem Biarritzu. V prvem krogu bo igrala s 3. nosilko, Nemko Tamaro KORPATSCH (139). Srečanje bo na sporedu v sredo.

Dobro gre v kvalifikacijah turnirja ITF v Szekesfehervaru (15.000 $) Veroniki ERJAVEC, ki je v prvem krogu s 6:2 6:3 premagala Romunko Izabelo Gabrielo NOVAC, v drugem pa s 6:4 2:6 6:0 Slovakinjo Lenko STARA. Za uvrstitev v glavni turnir bo igrala z Madžarko Csillo FODOR. Moni POTRČ, ki je bila v prvem krogu prosta, je v drugem pa je s 6:2 6:0 premagala Madžarko Petro CSIZMADIA, v tretjem pa z 1:6 4:6 izgubila z Milo MEJIĆ iz Srbije. Nastopila je tudi Žoel KASTELIC, ki pa je uvodno srečanje izgubila.

V kvalifikacijah turnirja ITF v Las Vegasu (60.000 $) je v prvem krogu izgubila Saša KALNEČEK.

Na mladinskem turnirju ITF 5. ranga v Mostarju so bili v kvalifikacijah uspešni Filip Jeff PLANINŠEK, Lian BENEDEJČIČ in Noka JURIČ. Izgubili so Stefany GRLJ, Tara GORINŠEK in Aleks GRLJ. V glavnem turnirju bodo nastopili še Tin KRSTULOVIČ, Miha VELIČKI, Nick CMAGER, Mark MESARIČ, Ema HORVAT, Metka KOMAC in Anja TRBEŽNIK.


Pripravil: Bojan Matevžič
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete