Ogorčenje, jeza, razočaranje... in v čem je pravzaprav problem?

23.08.2018
LJUBLJANA, SLOVENIJA - Mednarodna teniška zveza (ITF) je z napovedanimi spremembami formata Davisovega pokala sprožila ogorčenje med teniškimi igralci.

Davisov pokal, prestižno teniško tekmovanje s 118-letno tradicijo, ki so ga prvič priredili daljnega leta 1900, bo v prihodnji sezoni doživel korenite spremembe. Pristojni organi Mednarodne teniške zveze (ITF) so z več kot dvotretjinsko večino (71,4 odstotka) podprli radikalne reforme tega zgodovinskega tekmovanja.

Začenši s prihodnjim letom bo v veljavo stopil nov format tekmovanja. Februarja bodo na sporedu kvalifikacije, v katerih se bo 24 reprezentanc merilo na izpadanje na obračunih doma in v gosteh. Kvalifkacij se bo udeležilo 12 zmagovalcev skupin (6 iz Evro/Afriška cona, 3 iz Azijsko/Oceanska cona, 3 iz Ameriške cone) in 12 reprezentanc, ki so se v lanski sezoni zvrstile od 5. do 16. mesta. Zmagovalci kvalifikacij (12) napredujejo v finale, ki bo na sporedu meseca novembra. Tam se jim bodo pridružile štiri polfinalistke iz prejšnje sezone in dve povabljeni reprezentanci (skupaj 18).

Namesto petih (štirje posamezni + dvojice) se bodo po novem igrali samo trije obračuni (dva posamezna + dvojice), vsi dvoboji pa bodo na dva dobljena niza. Finalni turnir se bo igral na nevtralnem terenu, s čimer je krovna zveza ukinila eno izmed temeljnih prvin ekipnega tekmovanja.

ITF je spremembe uvedla brez ustreznega soglasja teniških profesionalcev, ki so močno obsodili poseganje v zgodovino. "ITF nikoli ni upoštevala igralcev. Presenečen sem. Nisem se želel vmešavati, ker nimam rešitve. Zagotovo so to napačni prijemi. Ne vem. Žalosten sem, da Davisov pokal ne bo več takšnen, kot je bil. Nič več ne bo enako," je obžaloval najuspešnejši tenisač vseh časov Roger Federer.

Novak Đoković je javno izrazil podporo spremembi formata, čeprav drugim novostim ni tako naklonjen. "Moje ime se je omenjalo med podporniki sprememb, kar je neresnica. Podpiram samo spremembo formata. To sem povedal že pred 15, 10 ali petimi leti. In danes. Nič se ni spremenilo," je pojasnil srbski tenisač.

ITF želi s spremembami obuditi zanimanje za Davisov pokal in na tekmovanje znova privabiti največje zvezdnike športa, ki so turnir zaradi napornih urnikov in izčrpljujočega formata večkrat izpustili. Zavoljo iskanja rešitev je ITF žrtvovala tradicijo, kar je botrovalo številnim negativnim odzivom.

"Včasih je tenis več kot igra. Več kot denar. Večina mojih največjih zmag in najtežjih porazov se je zgodilo v Davisovem pokalu, kjer smo igrali pet nizov pred glasnimi domačimi ali tujimi navijači. Sramota, da je ITF bodočim zvezdnikom odvzela to izkušnjo," se je jezil nekdanji vrhunski tenisač Lleyton Hewitt.

"Zelo sem ponosen na zmago v tekmovanju, ki je bilo prisotno več kot 100 let. Vesel sem, da sem lahko delil emocije z navijači in da smo skupaj doživeli te izjemne trenutke. Zdaj je vsega tega konec," je zapisal Tomaš Berdych.

Boris Becker in kapetan nemške teniške reprezentance Michael Kohlmann sta javno izrazila prepričanje, da spremembe ne prinašajo ničesar pozitivnega. Burno so se odzvali tudi franoski tenisači, čeprav je bil med podporniki sprememb predsednik francoske teniške zveze Bernard Guidicelli. "ITF, vi ste sramota za tenis! Uživajmo v zadnjem Davisovem pokalu in potrudimo se, da ostane doma," je sporočil Lucas Pouille, čigar mnenje so podprli Nicolas Mahut, Julien Benneteau in Amelie Mauresmo.

Richard Gasquet je za L'Equipe dejal, da je ITF desetletje ignorirala vse pozive k spremembam, nato pa z eno radikalno potezo naredila več škode kot koristi. Razočaranje sta na družbenih omrežjih izrazila tudi Nizozemec Robin Haase in Avstrijec Jürgen Melzer, čeprav sta tako Avstrija kot Nizozemska na skupščini podprli predlagane spremembe.

Davis Cup kvalifikacije (februar 2019):

Ekipe: 24
12 ekip od 5. do 16. mesta iz sezone 2018 + 12 zmagovalcev skupin (6 iz Evro/Afriška cona, 3 iz Azijsko/Oceanska cona, 3 iz Ameriške cone)
Format: doma in v gosteh
Zmagovalci: 12 zmagovalcev gre neposredno v finale (november 2019)
Poraženci: izpad v skupino I, v kateri se bodo obračuni igrali aprila ali septembra

Davis Cup finale (november 2019):

Ekipe: 18
4 polfinalistke iz lanske sezone
+ 12 kvalifikaciranih reprezentanc
+ 2 povabljenca
Datum: 18. do 24. november 2019
Prizorišče: Madrid ali Lille
Format: 2 posamezna + 1 dvojice (na dva dobljena niza)
Format: skupinski del s seštimi skupinami, vsaka vsebuje tri ekipe
Četrtfinale: 6 zmagovalcev skupin + 2 najboljši drugouvrščeni ekipi
Polfinale: 4 ekipe, ki se neposredno uvrstijo v finale leta 2020
Finale: obračun zmagovalcev polfinala 


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete