Veliki kvartet po Murrayjevi zmagi vsak s svojo ''solatno skledo''

02.12.2015
LJUBLJANA, SLOVENIJA - Britanski teniški as Andy Murray je postal zadnji član velike četverice (Big 4), ki je svojo državo popeljal do zmage v najprestižnejšem ekipnem tekmovanju za Davisov pokal.

Tenis je individualen šport, zato ekipna tekmovanja pri merjenju tenisačeve veličine nimajo prav posebnega pomena. Izjema je sloviti Davisov pokal, ki si ga v svoji vitrini želi sleherni profesionalni igralec.

Ekipno turnir, katerega začetki segajo v davno leto 1900, med tenisači uživa poseben status, saj za razliko od običajnega teniškega tekmovanja lahko zastopajo svojo državo in ne izključno individualnih interesov. Domač teren, ki za sabo potegne pravo nogometno vzdušje, trume navijačev in tridnevni tekmovalni program lahko vsak obračun pokala Davis spremenijo v pravcati teniški praznik, ko se individuumi združijo v ekipnem duhu.

Murray dopolnil četverico


Novak Đoković je z osvojitvijo Davisovega pokala leta 2010 napovedal pohod na svetovni teniški vrh, kar je v naslednji sezoni upravičil s tremi zmagami na turnirjih za Grand Slam. Rafael Nadal je bil član zmagovite španske reprezentance v letih 2004, 2008, 2009 in 2011.

Nasprotniki Rogerja Federer so dejstvo, da Švicar ni osvojil ekipnega tekmovanja, dolga leta predstavljali kot črno piko v življenjepisu najuspešnejšega tenisača vseh časov, nato pa se je lani ob podpori rojaka Stana Wawrinke vendarle dokopal do tako želene ''solatne sklede''. Kot zadnji član velike četverice je prestižni pokal osvojil Andy Murray, ki je britansko reprezentanco vodil do zmage nad Belgijo in državi skoraj lastnoročno priigral prvo zmago po letu 1936.

Davisov pokal Đoković Federer Murray Nadal
Leto 2010 2014 2015 2004, 2008-2009, 2011


Pogled na tabelo zmagovalcev v zadnjih letih zgovorno priča o tem, da za zmago v Davisovem pokalu potrebuješ bodisi močno ekipo bodisi izstopajočega posameznika. Srbija je slavila na krilih Đokovića, Švica Federerja, Britanija Murrayja. Španija je imela oboje; Nadal se je lahko opiral na dolgo špansko klop, ki še danes prednjači po številu igralcev (15) med najboljšo stoterico na lestvici ATP.

Nasproten primer zgodbe, kot so jo v ekipnem tekmovanju spisali Đoković, Federer in Murray, je Češka, ki je v letih 2012 in 2013 osvojila dve zaporedni lovoriki, in to brez igralca med najboljšo peterico na lestvici ATP.

Leto ZMAGOVALEC FINALIST
2015 Velika Britanija Belgija
2014 Švica Francija
2013 Češka Srbija
2012 Češka Španija
2011 Španija Argentina
2010 Srbija Francija
2009 Španija Češka
2008 Španija Argentina
2007 ZDA Rusija
2006 Rusija Argentina


Velika Britanija je bila pred petimi leti na pragu izpada iz 2. evroafriške skupine, po zmagi na letošnji izvedbi pa se je na uradni lestvici zavihtela na prvo mesto. Češka je zdaj druga, Švica pa tretja. Poraženka letošnjega finala Belgija je po novem uvrščena na četrto mesto.


pripravil: Ž. J.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete