Peščeni kralj Rafa Nadal v finalu Rima z rušilno močjo stresel Federerja!

19.05.2013
RIM, ITALIJA - Najboljši teniški igralec na pesku v zgodovini Rafael Nadal, je v velikem finalu zadnjega peščenega mastersa sezone v italijanski prestolnici deklasiral večnega rivala Rogerja Federerja s 6-1, 6-3 in dobil 20. medsebojni dvoboj od 30.

Največja poslastica v teniškem svetu, dvoboj večnih rivalov med Švicarjem Rogerjem Federerjem in Špancem Rafaelom Nadalom, je doživel 30. izvedbo, toda v finalu ATP1000 ali masters turnirja v Rimu je bilo vse skupaj daleč od rivalstva. Kralj peska, 26-letni Rafa Nadal je namreč z rušilno močjo, skoraj nezemeljsko igro, brez napak, tudi ob manjši pomoči švicarskega maestra, demonstriral učno uro in spoštovanemu prijatalju podelil najhujši poraz vse od leta 2004, ko sta se prvič srečala in je takrat 17-letni Nadal v Miamiju šokiral čarovnika iz Basla.

Federer na dva niza ni tako grdo izgubil vse od mastersa v Miamiju leta 2002, ko ga je David Nalbandian ugnal s  6-2, 6-1. Morda lahko nekaj razlogov iščemo v težavah Švicarja s hrbtom, več o tem  pa bo znano kasneje.

Nadal ni imel niti kančka usmiljenja, nabiral je točko za točko in v obup spravljala tekmeca in gledalce, ki so vsako redko dobljeno točko Švicarja pospremili s huronskim aplavzom. 

Nadal je na rimskem mastersu dvignil 7. naslov, kjer ima razmerje 41-2, v vitrino pa položil masters pokal številka 24 in še popravil svoj rekordni dosežek. Na mastersih je dobil jubilejni 250. dvoboj. V karieri ima Rafa sedaj 56 lovorik, 20 final je odigral z Rogerjem, dobil jih je 14. 

Španec je dominiral vse od začetka do konca. V 1. nizu je trikrat vzel servis Federerju, ki je poskušal parirati, a se je hitro vdal, ko je delal vse  več napak. Po seriji iger  Nadala je Švicar prekinil dominacijo za 1-3 v 2. nizu, proti koncu pa vsaj omili rezultat. Kaj lahko bi Federer iz Rima odšel z le dvema osvojenima igrama, če ne bi Nadal izgubil servisne igre za zmago pri 5-1 v drugem delu tekme. 

Dvoboj je trajal 1 uro in  9 minut, pravo nasprotje njunega finala Rima iz leta 2006, kjer sta uprizorila epski obračun na pet nizov, slavil pa je Majorčan. Federer je v finalu peščenega mastersa v večnem mestu izgubil tudi leta 2003 ter ostaja brez rimskega pokala.

Roger  Federer je  bil nazadnje tako nemočen v dvoboju z Nadalom v finalu Roland Garrosa 2008

Roger Federer je bil nazadnje tako nemočen v dvoboju z Nadalom v finalu Roland Garrosa 2008

 

Internazionali BNL d'Italia
Kategorija: ATP World Tour Masters 1000
Datum: 12.05.2013 - 19.05.2013
Žreb: S-56 D-24
Podlaga: Pesek
Nagradni sklad: € 2,646,495 
http://www.internazionalibnlditalia.com/


Polfinale

5-Rafael Nadal (Spain) beat 2-Roger Federer (Swiss) 6-1 6-3

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete