V Portorožu poteka teniški festival, toda letos brez osrednjega turnirja serije Challenger

13.08.2020
V Portorožu so organizatorji tradicionalnega turnirja ATP Challenger Zavarovalnica Sava spregovorili o razlogih za odpoved letošnjega turnirja, ob tem pa razkrili načrte za prihodnost najmočnejšega moškega teniškega tekmovanja v Sloveniji.

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi župan občine Piran Đenio Zadković: “Za našo občino je turnir zelo pomemben dogodek. Že na začetku mandata sem povedal, da bosta imela pri meni zelo pomembno mesto kultura in šport. Naša občina že dolga leta slovi kot teniška destinacija, kjer smo v preteklosti organizirali številna tekmovanja. Lani je bilo zelo lepo tudi to, da je turnir dobil naš igralec Aljaž Bedene. Moja želja je, da se Portorož teniško razvija še naprej. Športni turizem je eden izmed ciljev mojega mandata. Tudi zato smo iz predalov povlekli projekt, ki predvideva izgradnjo atletskega stadiona in igrišč za nekatere igre z žogo.”

Naj spomnimo, turnir bi se s kvalifikacijami moral začeti ta konec tedna, a je bil zaradi negotovih razmer, ki vladajo v Evropi in svetu, odpovedan. “Če se izrazim po teniško je prvi niz dobila korona. Do zadnjega dne smo se borili, da bi še osmič zapored organizirali turnir v Portorožu, a na določeni točki je bilo potrebno sprejeti odločitev. Verjamem, da bomo po koranovirusu še močnejši in da bo turnir naslednje leto organiziran še na višji ravni,” je povedal direktor turnirja Aljaž Kos.

In kašnen je trenutni položaj na mednarodnem področju. Direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič je v nenehnem stiku z odgovornimi pri Mednarodni teniški zvezi in Tennis Europe: “V Sloveniji so se po pandemiji teniški igralci in igralke med prvimi vrnili nazaj na tekmovališča. Turnirji so bili zelo dobro obiskani, udeležba se je podvojila ali potrojila. Zdaj nas čaka teniški festival, ki je zaradi trenutnih razmer raztegnjen na dva tedna. Ob tem pa je ekipa za Davisov pokal imela tudi mini priprave oziroma kot so me popravili fantje team building. V Portorožu želimo ohraniti to teniško kontinuiteto. Zdaj nas čakajo tudi mednarodni turnirji za mlajše kategorije, za katere pa smo dobili zelo striktna navodila. A vse to je treba sprejeti, saj si želimo organizirati tudi mednarodna tekmovanja.''

Vse kaže, da bodo z mednarodnimi tekmovanji začeli tudi igralci. Dekleta so začela v Palermu, zdaj so v Pragi, moški pa začenjajo v ZDA, kjer bo na sporedu tudi turnir za grand slam v New Yorku. Morda celo rinejo z glavo skozi zid, prišlo je namreč do mnogih odpovedi igralcev. Vse je na trhlih tleh, a bomo videli, kaj se bo zgodilo.”

V teh dneh pa so na Obali prisotni tudi nekateri najboljši slovenski igralci. Ob treningih so si med drugim vzeli tudi čas za jadranje, na morje jih je odpeljala jadrnica Dušana Puha. Za kakovostno delo na treningih skrbita kapetan Miha Mlakar in njegov pomočnik Andraž Bedene. “Združili smo priprave in druženje. Cilj je, da se dobro trenira. Cilj je dvig forme pred nadaljevanjem sezone. Kar se tiče reprezentance pa naj bi igrali marca ali septembra naslednje leto. Tekmec je znan. To je reprezentanca Paragvaja, s katero igramo doma,” je dejal Mlakar.

Od igralcev je bil prisoten Blaž Kavčič, ki je v zadnjih mesecih odigral kar nekaj turnirjev v Sloveniji, igral pa bo tudi ta teden v okviru teniškega festivala v Portorožu, ki se je začel v ponedeljek: “To je bil šok za cel svet. Vse nas je malce streznilo. Na mnoge stvari zdaj gledamo povsem drugače. Meni je malce daljši premor ustrezal. Po poškodbah sem se velikokrat vrnil prehitro in si nikoli nisem vzel dovolj časa za dobro pripravo. Počutim se dobro, zjutraj se zbujam brez bolečin, na trening odhajam z veseljem. Res pa je, da je bil morda ta premor vseeno malce predolg, zato že komaj čakam, da padem v teniški ritem. Zame je v prihajajočem obdobju najpomembnejši nastop na turnirju za grand slam v Parizu. Imam srečo, da imam zamrznjen ranking, ki ga lahko uporabim za dva turnirja. Do takrat pa bom igral v Sloveniji, najprej tu v Portorožu.”

Ob Kavčiču je bil na druženju z novinarji tudi Blaž Rola: ”V času pandemije sem več časa preživel z družino. Zdaj je v ospredju tenis, kjer pa je veliko vprašajev. Težko se je pripravljati, ker ne vemo, kdaj bomo sploh lahko igrali. Sam v Portorožu ne bom nastopil, odhajam namreč na turnir serije Challenger v Pragi. Tja moram ob strogih protokolih priti že v četrtek, kjer bom najprej opravil testiranje. Ne pozabimo, nastopal sem na tekmovanju v Beogradu, po katerem sem moral ob prihodu domov v 14-dnevno karanteno. Takrat so se mi načrti porušili in zaradi tega sem ostal brez nastopa na državnem prvenstvu. Žal me tudi v Portorožu ne bo.”

Teniški festival se je v Portorožu začel v ponedeljek in bo potekal vse do naslednje sobote. Na teniških igriščih v Portorožu bodo potekala tekmovanja v vseh starostnih kategorijah, na delu bomo videli tudi veterane in rekreativce, potekali pa bodo tudi korporativni dogodki, kjer bo šport povezan tako z zabavo kot tudi poslom.

 

Vir: Tenis Slovenija

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete