Velik dan za Britanijo! Ne, ni rodila Kate Middleton ampak je na sveti travi zmagal Andy Murray!

07.07.2013
LONDON, VB - 77 let je trajalo, da je Fred Perry dobil naslednika. Velika Britanija je vse od leta 1936 čakala, da dobi junaka Wimbledona. Uslišal jih je 26-letni Andy Murray kateremu prav nič ne zamerijo, da je škotske krvi.

Kakšen dan za Otočane. 77 let so čakali, da so dobili naslednika slovitega Freda Perrya. 26-letni Andy Murray je 7.7.2013 dobil posebno mesto v zgodovini britanskega tenisa. V velikem finalu Wimbledona je s 6-4, 7-5 in 6-4 premagal 1. igralca sveta Novaka Djokoviča in vpisal svoj drugi grand slam naslov. Zmagoslavje mladeniča iz Dunblana bi danes verjetno tudi zasenčilo rojstvo novega kraljevega naslednika Britanije. 

Od nedelje naprej bodo Britanci pustili  Freda Perrya, da počiva v miru. Eno največji final na Wimbledonu, gledano iz kota Otočanov, je pripravil 26-letni Andy Murray in uresničila sanje britanskih tenisačev ter pokal obdržal na Otoku. Kakšna simbolika, 7 dne, 7 meseca, natanko77 let po Fredu Perryu.

Andy je na igrišče prišel psihološko zelo pripravljen. Na mestu, kjer je lani okoli vratu obesil olimpijsko odličje, je  večinoma  z obrambno igro nadigral vidno nervoznega Djokoviča. Srb je imel nekaj priložnosti, da obrne obračun, a je ostal praznih rok, ni mu uspelo dobiti niti niza.

Andy Murray je uresničil 77-letni britanski sen in nasledil Freda Perrya

Andy Murray je uresničil 77-letni britanski sen in nasledil Freda Perrya

''Čestitam Andy, več kot zaslužil si  si to zmago, saj si odlično igral. Prav tako čestitam njegovi ekipi in vse Britancem saj  vem kako dolgo ste čakali na  ta trenutek, na to zmago'', je takoj po finalu povedal Djokovič in  dodal, da Murray ni premagal le njega temveč tudi veliko breme, ki je bilo na njegovih plečih.

''Andyev uspeh je še toliko večji zaradi pritiska. Od njega so vsi pričakovali  naslov in po lanskem porazu je naredil korak več ter uresničil sanje slehernega Britanca''.

''Malo je letos  drugače kot lani'', se je pošalil novopečeni zmagovalec Wimbledona. ''Končno mi je uspelo. To je bil težek dvoboj, imela sva kar nekaj dolgih  izmenjav in ni mi še jasno, kako mi je uspelo'', je dejal Murray, ki je bil še vedno kot v transu. ''Sploh  se ne spomnim zadnje igre,  niti ne vem kako dolgo je  trajala, se opravičujem...pomembno je le, da sem jo dobil'', je povedal Škot in priznal, da se je najbolj bal Novakovega povratka. ''On je velik borec. Ničkolikokrat je preobrnil dvoboje, tudi danes je bil blizu'', je še dodal Murray, ki se je v drugem in tretjem nizu vrnil po zaostanku brejka.

Po lanskem OP ZDA, je za Murraya to drugi naslov na turnirjih za veliki slam

Po lanskem OP ZDA, je za Murraya to drugi naslov na turnirjih za veliki slam

Že pred finalom je bilo jasno, da bomo videli veliko izmenjav. Prva točka je postregla  z 20 udarci, prva igra pa s tremi  brejk žogami Britanca, ki je takoj nakazal, da je danes  prišel vzeti to, kar so od njega pričakovali. V prvo mu ni uspelo, mu je pa v drugo, toda Novak mu ni ostal dolžan. Takoj je vpisal ribrejk, v sedmi igri pa je Murrayu spet uspelo vezati tri vezane brejk žogice. Še en odvzem  servisa je  pomenil novo vodstvo, ki pa je bilo na preizkušnji v sledeči igri. Beograjčan je zapravil priložnosti za vrnitev, s tem pa tudi osvojitev prvega niza.

V drugem  in  tretjem delu tekme je imel 1. igralec sveta in zmagovalec svete trave 2011 prednost 4-1 in 4-2, a je Murray ob bučni podpori 15,000 gledalcev na osrednjem  terenu  vse skupaj izničil in pretvoril v neverjetno, tako dolgo pričakovano zmago. V zadnji igri so bili na  preizkušnji tudi Murrayevi živci. Pri 5-4 je imel tri vezane žogice za zmago, ki pa so bile premalo za naslov, moral si je  priigrati še  četrto. 

Novak Djokovič je portno čestital tekmecu za  zmago. Na Wimbledonu je slavil pred dvema letoma, danes pa je pokalu dodal še krožnik, ki pripada finalistu

Novak Djokovič je portno čestital tekmecu za zmago. Na Wimbledonu je slavil pred dvema letoma, danes pa je pokalu dodal še krožnik, ki pripada finalistu

Če je Andy Murray, verjetno bo čez čas dobil tudi nadimek Sir Andy Murray, v polfinlu Janowicza 'ubil' z returni, je Djokoviča premagal z vsemi aspekti belega športa. Bolje je serviral, bolje je vračal,  se bolje gibal, na koncu koncev pa tudi manj grešil. Ja, na  Wimbledon je sicer prišel kot eden favoritov, prvi šok pa ga  je zadel, ko je videl žreb. V njegovem delu so bili Federer, Nadal in  Tsonga, kaj  hujšega. Kakorokili, niti eden od teh treh ni prišel do dvoboja  z  njim, saj  je Španec izpadel že v  uvodnem nastopu, Federer in  Tsonga pa sta vseangleški klub zapustila v drugem. Murray se je preko noči prelevil iz enega od favoritov, v največjega favorita za  veliki finale. Hrabro srce Škota je tokrat zmagalo, čeprav je  v četrtfinalu izgledalo, da bo počilo po zaostanku dveh nizov proti Verdascu. 

 

 

Wimbledon
Kategorija: Grand Slam
Datum: 24.06.2013 - 07.07.2013
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: £ TBD
http://www.wimbledon.com/en_GB/index.html


Finale:

3-Andy Murray (Great Britain) beat 1-Novak Djokovic (Serbia) 6-4 7-5 6-4  

 

Pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete