Vstajenje Rafaela Nadala za rekordni 21. naslov na grand slamih

31.01.2022
MELBOURNE, AVSTRALIJA - 5 ur in pol izjemnega finala na OP Avstralije, zmagovalec pa 35-letni Rafa Nadal, ki je prevzel ime najboljšega vseh časov.

Boj za najboljšega teniškega igralca v zgodovini je po finalu OP Avstralije dobil novo dimenzijo. 25-letni Rafa Nadal, kraj peska, je v izjemnem mebournskem finalu po petih nizih in 5 urah in pol premagal 2. nosilca Daniila Medvedjeva. Rezultat 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4 in 7-5.

Španski teniški velemojster je s tem prišel do rekordnega 21. naslova na grand slamih, za seboj pustil največja rivala Federerja in Đokoviča, s Srbom pa si sedaj lasti tudi podatek, da je prav vse štiri turnirje velike četverice osvojil najmanj dvakrat. 

Prav vsaka tekma finala največje trojice vseh časov se končan z zgodovinskim trenutkom. Kako ne, živimo v zlati dobi tenisa, obdobju treh igralcev, ki navdušujejo na terenu ter podirajo meje mogočega. Če manjka en, tudi dva, pa tretji mlajšim nikakor ne pusti priti do naslova, skupaj jih imajo sedaj na računu že 61 - impresivno. 

Nadal je v Melbournu osvojil drugo krono po letu 2009. Še lani je po OP Francije mislil, da bo moral končati izjemno kariero, a borec kot je on, je pol leta kasneje na vrhu sam, lahko trdimo, da je prevzel status najboljšega tenisača v zgodovini, če štejemo lovorike na grand slamih. 

''Vem, da je ta trenutek zate težek, a ti si velik prvak. Sam sem bil nekajkrat v tem položaju, ko sem že imel v rokah pokal. To je ena najbolj čustvenih noči v moji karieri in deliti ta trenutek s tabo je velika čast. Preprosto neverjetno, še mesec in pol nazaj nisem bil prepričan ali se bom sploh vrnil, danes pa sem tu s teboj in v rokah držim lovoriko'', je bil vzhičen Nadal.

''To kar ti je danes uspelo je preproto izjemno. Dvigniti nivo igre na takšno raven po dveh nizih zaostanka, v lovu za 21. naslov,...res si šampion največjega kova. Čestitam, bilo je čudovito, fantastično, naslednjič bom poskušal biti še boljši'', pa je na hitro strnil mislil odlični Medvedjev, ki je lani septembra Đokoviču v finalu OP ZDA preprečil 21. zvezdico in tudi zmago na vseh štirih največjih turnirjih sveta v eni sezoni. 

Jasno je bilo, da bo množica na stadionu navijala za Španca, dobili pa so tekmo, ki je ne bodo pozabili. Rus je pred tremi leti prvič igral v finalu grand slamov, prav z Nadalom v Flushing Meadoesu, takrat je zaostajal za dva niza in si pridobil legijo oboževalcev z vrnitvijo v dvoboj. Danes si ni delal iluzij, da bodo na njegovi strani, a dejstvo je, da bo po tej predstavi imel še več navdušencev.

Medvedjev je začel vihravo in v vroči nedeljski noći je Španec obupno poskušal zajeziti potek, saj je Rus po 42 minutah dobil niz s 6-2. Brezhibno se je gibal po terenu, Nadal pa je kar malo trpel, posebej, ko je po še pol ure igre zaostal za dva niza. Majorčan se ni pobral po dveh nizih zaostanka že 15 let, vse od Wimbledona, ko je v osmini igral z Južnijem, čakal je na priložnosti, grizel na vsako točko in uspela mu je velika vrnitev. Ko je dobil četrti niz je stadion eksplodiral od navdušenja. 

Od tu naprej je bil v težavah Medvedjev. Fizično bolje pripravljeni Rafa je serviral za zmago pri 5-4, se za trenutek zlomil, vse skupaj pa popravil v 11. igri, ko je izkoristil slabši začetni udarec tekmeca, v 12. igri pa brez izgubljene točke dokončal misijo kot velik šampion. Po 5 urah in 28 minutaj je vpisal eno največjih, če ne največjo zmago v svoji bleščeči karieri.


Australian Open
Kraj: Melbourne (AVS)
Kategorija: Grand Slam
Datum: 17.01.2022 - 30.01.2022
Podlaga: Trda
Nagradni sklad:75,000,000 AUD
http://www.ausopen.com/index.html

Finale:

6-Rafael Nadal (Spain) beat 2-Daniil Medvedev (Russia) 2-6 6-7(5) 6-4 6-4 7-5

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete