Novak Đokovič v finalu OP Avstralije ''natepel'' Nadala

27.01.2019
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Novak Đokovič - čarovnik iz 'Aussia'. V zgodovinskem finalu OP Avstralije je največji srbski športnik vseh časov in tudi eden najboljših tenisačev vseh časov deklasiral Rafaela Nadala po treh nizih.

Srbski teniški prvak Novak Đokovič je v Melbournu naredil to kar ni še nihče - osvojil je rekordni sedmi naslov in jih ima sedaj na grand slamih že petnajst. To ga je zavihtelo na tretje mesto večne lestvice, za Federerjem (20) in Nadalom (17), danes je prehitel Peta Samprasa.

2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 in 2019, to so letnice Novakovih uspehov v deželi 'tam spodaj'. Po šest lovorik si na prvem grand slamu sezone delita Federer in Emerson.

Najboljši tenisač na svetu je odigral finale brez napake. Demontriral je tenis, da je bil videti španski nasprotnik kot igralec challengerjev, a vemo, da ima v lasti sedemnajst lovorik na turnirjih velike četverice, eno tudi iz Avstralije. Vedno borbeni Rafa, ki je do finala prišel brez izgubljenega niza, po prikazanem sodeč v zadnjih dveh tednih v super formi, je naletel na ZID, ki ga ni znal prebiti. Prvič v karieri je izgubil finale po treh nizih, Nole ga je dobesedno ''natepel'' 6-3, 6-2, 6-3.

Ja, Novak je bil danes nepremagljiv. Številke povedo vse. Odlično je serviral (80% uspešnih točk na prvi servis, celo 84% na drugega), zadel 34 vinerjev (Nadal (21), v oči pa seva število nevsiljenih napak. Srb je na koncu prišel do pičlih 9, na drugi strani jih je Španec naredil kar 28. Pet izkoriščenih brejk žogic od osmih ob predpostavki, da je Nadalu dovolil le eno brejk priložnost v šesti igri tretjega niza je dovolj zgovorno, da smo danes gledali enosmerni promet in bili po zaslugi jeklenega Đokoviča prikrajšani za zanimiv finale. To je bi 53. medsebojni dvoboj večnih tekmecev (28:25) in 73. turnirska zmaga Beograjčana.

Đokovič, ki je lani v tem lasu šel na opracijo in je po štirih zaporedno osvojenih grand slamih lea 2016 'mrknil' za dve leti, se je vrnil očitno še močnejši. Tretjič v karieri ima tri zaporedne grand slame, saj je lani zmagal tudi na Wimbledonu in OP ZDA: Verjetno ga ja prav polfinalna zmaga na Wimbledonu proti Nadalu spet izstrelila nazaj na vrh, od takrat naprej je praktično nepremagljiv...

Po govoru poraženega Nadala, v katerem je seveda pohvalil Novaka in se zahvaljeval ekipi, družini, gledalcem, je na vrsto prišel junak. ''Želim vrniti Rafaelu in mu čestitati za turnir. Vrnil se je po poškodbi, po poškodbah in si vzor meni, vsem igralcem, še posebej pa mladini, vedno pokažeš kaj je športni duh.''

''Sam se poskušam ozreti nazaj, na zadnjih 12 mesecev, čez kaj sem šel. Od operacije, do sedaj, ko tu stojim pred vami s tremi zaporedno osvojenimi grand slami. To je neverjetno, sem brez besed'', je bil čustven Nole in se obrnil k boksu. ''To je individualni šport, vi pa ste z mano v dobrem in slabem. Pokazalo se je, da ta fomula deluje. Hvala vsem (naštel jih je posamično)!''

''Vedno pomislim na družino (tokrat niso bili v Melbournu), ženo, sina hčerko, upam da so gledali. vsaj rekli so, da bodo. Vse te lovorike so toliko več vredne, ko imaš družino. Oni so za mene najbolj pomembni, poleg bratov in staršev'', je dejal Đokovič, v roki pa je držal ček v višini skoraj 2,5 milijona evrov in svetleči pokal. 


Australian Open
Kategorija: Grand Slam
Datum: 14.01.2019 - 27.01.2019
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: 60,500,000 avstralskih dolarjev
http://www.ausopen.com/index.html

Finale:

1-Novak Djokovic (Serbia) beat 2-Rafa Nadal (Spain) 6-3 6-2 6-3

 

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete