Wimbledon presenetljivo osvojila Rusinja, a igra za Kazahstan

09.07.2022
LONDON, V.B. - Presenetljiva zmagovalka posamične konkurence letošnjega Wimbledona je Kazahstanka Jelena Ribakina.

Kljub temu, da ruski teniški igralci zaradi ''posebne vojaške operacije'' v Ukrajini niso smeli nastopiti na letošnjem Wimbledonu, je v ženski konkurenci pokal vseeno dvignila igralka iz Moskve. Jelena Ribakina je namreč Rusinja, a lopar vihti za Kazahstan, zadnja dva tedna pa je presegla vsa pričakovanja in zmagala na najprestižnejšem teniškem turnirju na svetu, na Wimbledonu.

Ribakina, ki je bila 17. nosilka, je v finalu s 3-6, 6-2, 6-2 premagala Tunizijko Ons Jabeur, ki ji tako ni uspelo kot prvi Afričanki ali Arabki osvojiti grand slam, bila pa je 3. nosiilka. Kakorkoli, je pa prvi naslov na grand slamih šel v roke Kazahstanu.

Ribakina za Kazahstan nastopa od leta 2018 in to je seveda za njo največji uspeh v karieri, pred tem ni bila v polfinalih na turnirjih velike četverice, lani je bila recimo četrtfinalistka OP Francije. 23-letnica je pred tem imela dve turnirski zmagi na WTA turneji, leta 2019 je zmagala v Budimpešti, leto kasneje v Hobartu, a oba turnirja sta najnižjega ranga na WTA touru. Ima še šest nastopov v finalih.

Kar 2,3 milijona EUR je kapnilo v žep Kazahstanki za zmago na sveti travi, pred tem je v karieri z nagradami zaslužila vse skupaj 3,5 milijona USD. 

Obe igralki sta se prvič znašli v finalu turnirjev za grand slam, bolje pa je odprla dvoboj Jabeurjeva, ki je letos v odlični formi. Ja, bila je favorizirana, tudi pripravljalne turnirje na travi je oddelala z odliko, osvojila je tudi WTA turnir v Berlinu. Kako je bila razočarana po porazu je bilo jasno videti, saj je točila solze ob zapravljeni priložnosti. Ribakina jo je v drugem in tretjem nizu strla z odličnim servisom in forehandi, je najmlajša zmagovalka Wimbledona po Petri Kvitovi in letu 2011. 

"Čeprav sem svoj cilj izpolnila, sem bila pred finalom zelo nervozna. Tudi v prvem nizu se nisem mogla sprostiti. Šele ob pomoči publike sem premagala tremo in začela igrati tako, kot znam. Nimam besed, s katerimi bi opisala to srečo. Zahvala gre vsem, ki so verjeli vame. V prvi vrsti staršem, ki žal niso mogli prisostvovati finalu," so povzelo njene prve besede po zmagoslavju na MMC-ju. 


 

Wimbledon
Kraj: London (VB)
Kategorija: Grand Slam
Datum: 27.06.2022 - 10.07.2022
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: 40,350,000 GBP
http://www.wimbledon.com/en_GB/index.html

Finale

17-Elena Rybakina (Kazakhstan) beat 3-Ons Jabeur (Tunis) 3-6 6-2 6-2

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete