Strast , emocije, spektakel, drama, NOVAK je zmagovalec Wimbledona !

14.07.2019
LONDON, V.B. -Kakšen finale Wimbledona, v katerem sta se merila Novak Đokovič in Roger Federer. Po epski bitki je na koncu po petih nizih, pravzaprav po tajbrejku 5. niza, kar je bilo prvič v zgodovini po letošnjem novem štetju, slavil železni Novak Đokovič.

1. tenisač sveta je ubranil naslov na Wimbledonu. Po epski bitki petih nizov, ki se je končala po podaljšani igri in 5 urah užitka, nepozabne teniške klasike, je Roger Federer poražen kljub temu, da je imel zaključne žoge. 

Novak Đokovič je petič slavil na sveti travi in osvojil 16. turnir za grand slam. Rezultat po dvoboju, ko katerem se bo govorilo leta in leta, je bil 7-6(5), 1-6, 7-6(4), 4-6, 13-12(3).

32-letni Novak Đokovič je ubranil naslov v vseangleškem klubu. Dvakrat mu je to uspelo na Church Roadu, kjer je današnjega nasprotnika, večnega rivala ob Nadalu, premagal še tretjič v finalu. Kralj travnate podlage je pri 38-letih prikazal vrhunski tenis, bil je blizu, blizu zmagi, a žal se mu je 'zatresla' roka v ključnih renutkih. Ni dvoma, da bi si zaslužil zmago, a le eden lahko dvigne pokal. Novak je bil v trenutkih 'resnice' mentalno boljši, dobil je vse tri današnje podaljšane igre. V Londonu je nazadnje v finalu zaključne žoge rešil in potel zmagal Bob Falkenburg, pred več kot sedemdesetimi leti.

Zanimivo, da Đokovič danes tekom epskega finala sploh ni kazal emocij, imel je leden obraz, kar ni običajno. Vseeno mu je uspelo dobiti triler pred polnim osrednjim terenom, kjer se je trlo znanih obrazov, velika večina pa je bila na strani švicarskega teniškega asa, še vedno najboljšega tenisača vseh časov z 20. naslovi na grand slamih in osmimi rekordnimi na Wimbledonu. Danes je teniški čarovnik iz Basla lovil deveto lovoriko na zelenici, kar je v zgodovini uspelo le Martini Navratilovi. Na Wimbledonu je on ''BOG'', to se vidi iz letala prav vsako sezono.

Tudi ni prvič, da je imel vezane zaključne žogice v dvoboju z Beograjčanom. Se še spomnite polfinala OP ZDA, ko je Nole praktično zamićal na 'match' žogi in nato obrnil vse v svojo korist. 

Po treh nizih finala je bil rezultat 2:1 za Đokoviča. Le ta je povedel pa sploh ni imel žogice za brejk. Dva niza je dal pod pas po podaljšani igri, v drugem delu pa po dveh brejkih švicarskega teniškega mojstra že msilil na nadaljevanje. Uspelo mu je popolnoma. Četrti niz je bil podobna slika drugega. Đokovič je bil spet pravega občutka in Federer je z dvema brejkoma povedel 5-2. No, Nole je nato le uspelo ublažiti in dati jasno opozorilo tekmecu, da je njegov začetni udarec tudi ranljiv.

Pošteno, morda ne toliko do Federerja, saj je res igral kot 'urca', sta šla v peti, odločilni niz. Tu se je odvijal triler, drama, ki je imela konec po 25-ih igrah novega pravila. Nole je z brejkom povedel 3-2, že v naslednji je izjemni Roger vrni z ribrejkom. 16. igra je tista, ki jo bo Švicar sanjal še nekaj časa. Igro pred tem je uspel streti Đokovičev servis, stal je na črti za deveti wimbledonski naslov ter si priigral dve zaključni žogi (40:15). Senzacionalno ali ne, Srb se je rešil, dobil štiri zaporedne točke, nato pa zabil žebelj v krsto tekmecu v tretjem podaljšku. 

''Poskušal bom to pozabiti'', so bile prve besede Federerja po grenkem porazu, ki ga bo nedvomno bolel še nekaj časa, pa čeprav ima za sabo kariero kot jo nima noben tenisač v zgodovini. 

''To je bil super dvoboj, res je trajal dolgo. Imela sva priložnosti, jaz in on, igrala sva odličen tenis.Vesel sem zaradi tega toda Novak...bilo je noro, vsa čast.Upam, da sem vrstnikom pokazal, da se da....ni še konec. Malo bom potreboval, da se sestavim od tega, a počutim se odlično. Nisem mogel boljše, še vedno pa stojim tukaj'', je dejal 37-letni Baselčan. 

''Mama, oče, hvala za vse kar sta dala, da sem lahko danes tukaj'', pa je začel emotivno Đokovič. ''Roger je rekel, da upa, da je inspiriral tudi druge, jaz sem eden od njih. Roger, ti si moj navdih. Mislim, da je bil to najbolj razburljiv finale v katerem sem igral. Igral sem proti enemu največjih v zgodovini, ki ga globoko spoštujem'', se je obrnil na nasprotnika.

''Žal eden v takšnih dvobojih ostane kratek, kot pa je povedal Roger, oba sva imela priložnosti. Skoraj neresnično je, da sem se vrnil po tistih dveh zaključnih žogicah'', je opisal na hitro zadnje trenutke Novak, malo kasneje pa dvignil zlati pokal, na Wimbledonu že petič.


Wimbledon 2019
Kraj: London, Velika Britanija
Datum: 01.07.2019 - 14.07.2019
Žreb: S-128
Podlaga: trava
Nagradni sklad: £ 38,000,000
https://www.wimbledon.com/en_GB/draws/index.html?event=RS

Finale:

1-Novak Djokovic (Serbia) beat 2-Roger Federer (Switzerland) 7-6(5) 1-6 7-6(4) 4-6 13-12(3)

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete